Hronika
05.09.2020. 11:45
Tamara Marković Subota

Nestali...

brejking-shutterstock_325324598.jpg
Izvor: Foto: Shutterstock

Ko je 19. januara u Atini ubio Igora Dedovića (43), jednog od vođa „škaljaraca“, i njegovog bliskog saradnika (43), i dalje je jedna od najbitnijih istraga koju, u saradnji sa grčkom i crnogorskom policijom, vodi i srpski MUP. Istraga još nije dovela do zvanične krivične prijave na kojoj bi se našla konkretna imena osumnjičenih. Ipak, prema operativnim podacima, klupko zločina se polako odmotava, ali je sada veliko pitanje da li će to klupko dovesti i do hapšenja svih osoba koje se dovode u vezu sa ovim zločinom, jer je moguće da su neki već „nestali“ ili će ih tek „progutati mrak“ rata balkanskog podzemlja.

Povezane vesti - Treći čovek

Prvi, čiji je misteriozni nestanak zakomplikovao istragu o ubistvu, jeste, kako je „Ekspres“ već pisao, Podgoričanin Savo L. (37) (prezime poznato redakciji), koji je do početka avgusta u dokumentacijama bezbednosnih službi bio označen kao saradnik škaljarskog klana. Međutim, početkom avgusta, kada je supruga prijavila nestanak Save L., situacija se potpuno promenila, a operativna saznanja policije, doduše dobijena iz podgoričkog podzemlja, ukazuju na mogućnost Savine dvostruke igre, odnosno sumnje da je upravo on tiper koji je suparničkom kavačkom klanu prodao informaciju o lokaciji na kojoj su se krili Dedović i Stamatović. A onda se desio zločin u atinskom restoranu. I ne samo taj. Podgoričko podzemlje već mesec dana bruji i o sumnji da je upravo Savo L. kavačkom klanu prodao i informaciju o lokaciji na Krfu, a koja je krajem jula dovela do još jednog dvostrukog ubistva – Alana Kožara i Damira Hadžića, najbližih saradnika „škaljaraca“.
Navodno, prema tim saznanjima, a koja su došla i do crnogorske i srpske policije, prodaja škaljarske ekipe je Savu L. koštala života, i to u Španiji, gde je otputovao nakon zločina na Krfu.
Telo Save L. nije nađeno, niti je njegova smrt zvanično potvrđena. Njega jednostavno nema.
„U Španiji su u tom periodu nađena dva neidentifikovana tela muškaraca. Jedno u vodi i drugo koje je potpuno ugljenisano. Za muškarca čije je telo nađeno u vodi se sada već zna da nema nikakve veze sa balkanskim podzemljem, dok za drugo, ugljenisano telo nije moguće uraditi DNK analizu, tako da se on vodi kao N.N. lice“, kaže za “Ekspres” izvor iz MUP Srbije.

Shutterstock Shutterstock

Nestanak Save L., navodnog tipera, koji je za prodatu informaciju navodno trebalo da dobije milion evra, nije jedini koji se dovodi u vezu sa ubistvom Dedovića i Stamatovića.
Poslednja informacija koju je dobila srpska policija ukazuje i na mogućnost da se na Pirinejskom poluostrvu gubi svaki trag i mladiću za koga postoje određena saznanja da je jedan od četvorice učesnika atinskog zločina.

Od ubistva navijača do kavačkog klana

Reč je o Lj. Lainoviću (24), sinu nekadašnjeg bosa novosadskog podzemlja Branislava Lainovića zvanog Dugi, koji je 2000. godine ubijen u Beogradu.
Naime, mlađi Lainović, kako policija sumnja, u Španiju je otišao kako bi naplatio novac posle izvršene likvidacije u grčkoj prestonici, ali se o njemu dalje ništa ne zna. Iako se u podzemlju priča da je i on ubijen, tela, kao ni prijavljenog zločina nema, a njegova umešanost u atinski zločin i dalje je na nivou spekulacije.
Naslednik Branislava Lainovića ima dokazane veze sa kavačkim klanom. Naime, on je sa prijateljem Strahinjom Đankovićem bio optužen za ubistvo navijača Rada Petra Arsića, izvršenog poslednjeg dana februara 2018. ispred kafića „3K“ u beogradskom naselju Vidikovac. Dva meseca kasnije, Lainović je zbog ovog zločina uhapšen i određen mu je pritvor u kome je bio do novembra 2018. Sudskom odlukom tada mu je određena mera kućnog pritvora, u kome je mladi Lainović izdržao pet meseci, pa je krajem aprila prošle godine jednostavno išetao iz kuće. Od tada je bio nedostupan srpskom pravosuđu, zbog čega mu se sudilo u odsustvu.

Povezane vesti - Sigurna luka za biznis i beg

Dok je mlađi Lainović bio u pritvoru beogradskog Okružnog zatvoru, njegov prijatelj Đanković, koji je bio optužen kao direktni izvršilac ubistva Arsića, pobegao je iz Srbije, a zatim je posle višemesečnog skrivanja uhapšen u akciji policije u Prištini i to zajedno sa pripadnicima ozloglašenog crnogorskog kavačkog klana. U zgradi u naselju Kalabrija tada su sa njim uhapšeni i čuveni plaćenik ovog klana, Podgoričanin Mario Milošević (38), kao i njegovi sunarodnici Đorđe Pavićević, Vukan Vujačić i Igor Mašanović. Navodno je hapšenje u poslednjem momentu izbegao Radoje Zvicer, jedan od vođa kavačkog klana, koji se u Prištini krio sa Mariom Miloševićem i ostatkom ekipe. Navodno, Zvicer je uoči same policijske akcije uspeo da pobegne. Ostali su završili iza rešetaka, a zatim ekstradirani u zemlje koje su za njima imale raspisanu poternicu.

Povezane vesti - Svi Tamarini rafali na “škaljarce”

Đanković, za kojim je poternicu raspisala Srbija, u pritvoru je u Prištini proveo 16 meseci, a iako nije zvanično potvrđeno, pretpostavlja se da su ga u novembru prošle godine međunarodne snage Euleksa dovele na administrativni prelaz Merdare, kao i u ranijim slučajevima privođenja osumnjičenih na teritoriji južne srpske pokrajine, i predale u ruke srpskoj policiji.
U svakom slučaju, Đanković se našao iza rešetaka srpskog zatvora, u kome je u februaru ove godine i sačekao presudu za ubistvo Arsića. Osuđen je presudom Višeg suda na 13 godina zatvora, dok su Lainović i drugi optuženi saučesnik u ubistvu Miloš Miladinović oslobođeni optužbi zbog nedostatka dokaza.

https://youtu.be/bkHr6d-g3W4

Oslobađajuća presuda usledila je mesec dana nakon izvršenja dvostrukog ubistva u Atini, a sa presudom je istovremeno povučena poternica za Lainovićem.
„Pretpostavlja se i da se Lainović, zahvaljujući vezama svog prijatelja Đankovića, posle bekstva iz kućnog pritvora krio u regionu, i to pod zaštitom kavačkog klana i njihovih saradnika i plaćenika. Najverovatnije je tako i dobio zadatak da ode u Atinu. To je za sada samo operativni podatak koji se proverava, isto kao što se proverava i informacija o njegovom nestanku, odnosno informacija o tome da je navodno ubijen u Španiji“, kaže izvor “Ekspresa” iz MUP Srbije navodeći da se sa nestankom Save L. i Lj. Lainovića nešto promenilo u taktici ratovanja škaljarskog i kavačkog klana.
„Oba klana su do sada izvršavala beskrupulozna ubistva, ona koja su smišljana tako da pošalju određenu poruku suparničkoj ekipi, i uvek su za sobom ostavljali tela. Tako su radili i u Srbiji, Crnoj Gori, ali i u inostranstvu. Pucali su u po bela dana, pred prolaznicima, pred ženama i decom. Ni u jednom slučaju se nisu potrudili da zametnu tragove. Zato i jeste nepoznanica šta se krije iza misterioznih nestanaka Save L., za koga se sumnja da je bio tiper ubistva, i Lj. Lainovića, za koga se pretpostavlja da je jedan od četvorice učesnika atinskog zločina. Ne zna se ni na čijoj meti su se našli, da li onih za koje su radili ili suparnika. Sve je misteriozno i biće tako dok se ne utvrdi šta se sa njima zaista desilo“, kaže naš izvor.

Ubistvo u porti, pa rafali u „Voskopuli”

Sa egzekucijom „škaljaraca“ u Atini, osim Lj. Lainovića, povezuje se još jedan mladić – izvesni Marko Petković (24), ali je doduše i njegova povezanost sa zločinom za sada samo na nivou pretpostavki, odnosno bez konkretnih dokaza. Razlika je samo što se Petković nalazi iza rešetaka srpskog zatvora, ali zbog drugog krivičnog dela.

Povezane vesti - Kriminalci sa devet života

Naime, Petković je 2015. godine bio uhapšen zbog sumnje da je u porti crkve u Vraniću ubio Sašu Joksića (39), koji je njega i nekoliko drugih mladića neposredno pre zločina opomenuo da ne uriniraju u crkvenom dvorištu. Posle istrage usledila je i optužnica na kojoj se osim Petkovića našao i njegov saučesnik u zločinu Ivan Asodi (24). Međutim, suđenje su pratile brojne kontroverze. Najpre je sud nakon godinu dana od hapšenja pustio Asodija iz pritvora, a nakon 30 meseci i Petkovića, uz obrazloženje da postupak mogu da prate braneći se sa slobode. Asodi je ubrzo pobegao u Austriju, gde je uhapšen zbog drugog krivičnog dela, a potom deportovan u Srbiju koja je za njim u međuvremenu raspisala poternicu. U maju 2018. poternica je raspisana i za Petkovićem nakon što se nije pojavio na zakazanom ročištu.
Od tada o njemu nije bilo nijedne informacije, sve do 25. januara ove godine kada je uhapšen u kući jednog prijatelja u Aranđelovcu. Kod njega je tada policija pronašla pištolj i falsifikovanu bugarsku ličnu kartu.
Ali sama akcija policije nije bila slučajna i bila je upravo deo istrage ubistva dvojice „škaljaraca“ koje je izvršeno samo šest dana ranije.

BREJKING shutterstock_1051839905

Naime, utvrđeno je da je Petković bio u Atini 19. januara, kada su ubijene vođe škaljarskog klana, i da je za ulazak u Grčku koristio lažna bugarska dokumenta, koja su i nađena kod njega. Samo nekoliko sati nakon likvidacije u atinskom restoranu „Voskopula“, Petković je s tim lažnim dokumentima napustio Grčku i otišao u Bugarsku, da bi dan kasnije stigao u Srbiju.
U tom momentu policija je već imala saznanja da su četvorica izvršilaca ubistva u Atini koristili lažna bugarska dokumenta, s kojima su i ušli u Grčku, a zatim je posle zločina i napustili. Kako je Petković tokom bekstva stupio u kontakt sa još trojicom plaćenika, za sada nije potpuno poznato, ali se veruje da je njegovom angažovanju kumovala jedna ozbiljna kriminalna grupa.

Kožar i ubistvo Klikovca

U istrazi rata škaljarskog i kavačkog klana, crnogorska policija u međuvremenu je sklopila kockice oko ubistva Podgoričanina Saše Klikovca, koji je bio blizak kavačkom klanu. Klikovac je ubijen 18. jula, a samo pet dana kasnije, na Krfu su likvidirani Kožar i Hadžić.
I upravo je Kožar, po navodima crnogorske policije, označen kao nalogodavac ubistva Klikovca.
Ta saznanja crnogorska policija saopštila je zvanično krajem avgusta, navodeći da je Kožar 2016. godine formirao kriminalnu grupu čiji članovi su 18. jula likvidirali Klikovca, kao i da je to ubistvo plaćeno 100.000 evra.
Specijalni tužilac Veljko Rutović je na konferenciji za medije saopštio da postoji sumnja da su članovi ekipe A. K. (Alana Kožara) pre četiri godine postali Milan Dimić, Miloš Marković i još dve zasad neidentifikovane osobe. Naveo je i da su im se u junu 2020. godine pridružili Marko Šuković, Ivan Milačić i Predrag Vukadinović.

Social Network Post 2000x20005

„A. K. je sačinio kriminalni plan da, radi vršenja pojedinačno neodređenog broja krivičnih dela teško ubistvo i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, angažuje više lica kao članove kriminalne organizacije, pri čemu je za sebe odredio ulogu da sam i preko drugih lica vrbuje članove kriminalne organizacije i daje im uputstva za izvršenje navedenih krivičnih dela, obezbeđuje novčana sredstva za funkcionisanje kriminalne organizacije, obezbeđuje oružje za pripadnike kriminalne organizacije i izvršioce krivičnih dela teškog ubistva, te daje uputstva članovima kriminalne organizacije o načinu praćenja lica koja treba lišiti života”, rekao je tužilac Rutović.

Povezane vesti - Borba za dominaciju i saveznike

Prema njegovim rečima, Marković i Šuković su po Kožarevom nalogu 18. jula, oko 9.30 sati, u Podgorici, u mestu Cijevna, ispred kafane “Kod Crnogorca”, u saizvršilaštvu i po prethodnom dogovoru, na podmukao način i iz koristoljublja ubili Klikovca.
Ubistvo je izvršio Marković, i to tako što je sa zadnjeg sedišta „golfa 3“, na kom su bile ukradene registarske oznake, pucao u Klikovca koji se u tom trenutku nalazio u svom vozilu „sitroen C3“.
„Ispalio je najmanje šest projektila, od kojih su dva pogodila Klikovca“, rekao je tužilac. On je objasnio i da je Šuković prethodno parkirao vozilo nadomak restorana, a da je u trenutku kada je Klikovac po izlasku iz restorana seo u svoj automobil, prišao “golfom” zaustavljajući se paralelno sa “sitroenom” i da je tada Marković i ispalio smrtonosne hice.
Njih dvojica su nakon toga sa Milačićem zakopali oružje u zemlju, u šumi u mestu Radovče, zaseok Poljice, a osim oružja, zakopali su i garderobu i ukradene registarske tablice.

Načelnik Specijalnog policijskog odeljenja Dragan Radonjić novinarima je rekao da su nakon ubistva Klikovca izvršili pretragu terena, uzeli izjave od građana, izvršili poligrafska testiranja i došli do informacija da se počinioci kriju u rejonu sela Radovče, a zatim je usledila akcija hapšenja, u kojoj su učestvovali i Helikopterska jedinica i psi tragači.
Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je da je ubistvo Klikovca plaćeno 100.000 evra i da je ista grupa u planu imala i likvidaciju više visokopozicioniranih članova suprotstavljenog kriminalnog klana i članova porodica visokopozicioniranih službenika službi bezbednosti.

Povezane vesti - Na čijim leđima je meta?

„Za ubistvo Klikovca je dato 100.000 evra, za ubistvo visokopozicioniranog člana kriminalne grupe, na jednoj planini u Crnoj Gori, dato je 500.000 evra, a za ubistvo člana porodice funkcionera Uprave policije 200.000 evra, i to je ukupno 800.000 evra” kazao je Katnić.
Katnić je rekao i da je ovo nova kriminalna grupa, kao i ona u kojoj su 2. avgusta uhapšeni Goran Brajović i Kolumbijci Costana Casa Jose Aleksander (43) i Caicedo Bandoya Juan David (29).
„Oni sarađuju sa drugim kriminalnim grupama“, rekao je Katnić.

„Zemunci“ ubili Dugog

Vođu novosadskog podzemlja i jednog od komandanata SDG Branislava Lainovića Drugog, oca Lj. Lainovića, prema policijskim saznanjima, ubili su članovi zemunskog klana Miloš Simović i Sretko Kalinić 2000. ispred hotela „Srbija“ u Beogradu. Dugi je pripadao staroj gardi žestokih momaka i bio je nerazdvojan s Ljubom Zemuncem, Radetom Ćaldovićem Ćentom, Đorđem Božovićem Giškom. Njegov sin Lj. Lainović imao je tri godine kada mu je otac ubijen.

Ubistvo ispred „3K“

Petar Arsić, navijač Rada, koji je ranije bio hapšen zbog krađa i razbojništava, ubijen je u februaru 2018. godine ispred vidikovačkog kafića „3K“. Prema optužnici, optuženi Đanković, Lainović i Miladinović su sa još jednom nepoznatom osobom oko dva sata posle ponoći došli ispred kafića i pozvali Arsića da izađe sa prijateljem. Došlo je do svađe, pa je Miladinović udario Arsićevog prijatelja, a Lainović i nepoznata osoba su blokirali put Arsiću da ne bi mogao da pobegne. Nakon toga mu je Đanković pucao u glavu iz pištolja, tvrdilo je tužilaštvo.
Đanković je odmah posle zločina pobegao iz Beograda, dok je Lj. Lainović uhapšen dve nedelje posle zločina. Identifikovan je na osnovu mobilnog telefona koji je izgubio na mestu zločina.
Posle ubistva spekulisalo se da je motiv zločina povezan sa ubistvom Aleksandra Savkovića ispred kluba „Nana“ u decembru 2017, sa kojim je navodno Đanković bio u dobrim odnosima. Iako su Đanković i Arsić bili pripadnici grupe navijača FK Rad, navodno su imali neraščišćene odnose u vezi sa trgovinom narkoticima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
7°C
24.10.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve