Hronika
27.12.2022. 13:08
Beta

Subotica

Pljačke u crkvama: "Tražili su novac"

crkva, krst
Izvor: Shutterstock

Razbojnici su provalili vrata parohije Crkve svete Katarine u subotičkom naselju Šupljak gde je napravljena šteta u iznosu od oko 100.000 dinara, a istog dana je opljačkana i crkva u naselju Bački Vinogradi.

Kako navodi RTV Panon, razbojništvo se dogodilo u ponedeljak, drugog dana Božića po gregorijanskom kalendaru, a provalnici su u obe crkve tražili novac.

Posle svete mise provalnici su uspeli da uđu u parohijski dom crkve svete Katarine u Šupljaku, i to pošto pajserom nisu uspeli da otvore crkvena vrata koja su bila dobro obezbeđena.

"Mislimo da je neko o tome sigurno dao dojavu, jer je ove godine na svetoj misi bio veliki broj vernika, a prikupljena je relativno lepa suma novaca. Možda je to bio motiv. Tražili su novac", istakao je član pastoralnog veća Gabor Boršoš.

Dodao je da nakon što provalnici nisu uspeli da uđu u crkvu, provalili su u parohijalni dom na zadnji ulaz.

"Sve prostorije su temeljno pretražene, fioke i ormari su otvarani i pretraženi, ali ništa nije odneto, čak ni srebrni pribor za jelo i pehari, ali su pričinili znatnu materijalnu štetu koja se može proceniti na oko 100.000 dinara", navodi Boršoš.

Takođe, istog dana je provaljeno i u crkvu u Bačkim Vinogradima, a uviđaj se odvijao upravo u trenutku kada su se pojavili vernici koji su došli na svetu misu.

U toku je policijska istraga, pa još uvek nije poznato kolika je šteta i šta je nestalo iz crkve i parohije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pljačka kulturnih dobara u bivšoj Jugoslaviji
Oplenac

Privatne kolekcije

12.11.2022. 13:05

Pljačka kulturnih dobara u bivšoj Jugoslaviji

Vredno kulturno i umetničko blago naše zemlje oduvek je bilo privlačno ljubiteljima kulture i umetnosti, naravno i onima kojima je ilegalna trgovina ovim predmetima predstavljala unosan izvor zarade.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve