Hronika
18.12.2021. 07:05
Ekipa Hronike

Pobegli bez plena

Počelo suđenje "Pink panterima“ zbog pljačke zlatare u Cirihu

Zlatara, pljačka, razbijeno staklo
Izvor: Shutterstock

Pred Okružnim sudom u Cirihu počelo je suđenje trojici pripadnika "Pink pantera“ zbog pljačke zlatare "Graff Diamonds“, dok je postupak u odnosu na Damira Hadžića iz Užica obustavljen, pošto je on ubijen prošle godine na Krfu

Kako prenose švajcarski mediji, te 2016. godine banda pljačkaša nije uspela da odnese vredan plen.

"U optužnici koja je podignuta protiv ’Pink pantera’, među kojima je i likvidirani Hadžić, navodi se da je banda dugo planirala pljačku. Članovi ’Pink pantera’ kupovali su skutere i džip ’tuareg’ u Nemačkoj i Italiji, a tablice su krali po Nemačkoj. Nabavili su maljeve i pištolje i skoro svakodnevno išli u izvidnicu radnje i planirali put bekstva“, navode mediji detalje sa suđenja.

Oni dodaju da su se u maju 2016, na dan pljačke, džipom zakucali u izlog zlatare.

Pokojni Hadžić vozio je "tuareg“ i svom silinom se njime zakucao u zlataru. Od udarca je udubljen prednji deo prozora i vitrina koja je bila teška 370 kilograma, a tom prilikom vitrina je otišla na sasvim drugi kraj prostorije.

Lopov, pljačka zlatare
Izvor: Shutterstock

Međutim, iako su "panteri“ pokušali da uđu u zlataru, to nije bilo moguće jer su vozilom blokirali pristup radnji pa su pobegli bez plena. Ipak, šteta na zlatari je bila gotovo 300.000 franaka. Pljačkaši su posle toga pobegli za Beograd.

Damir Hadžić, osim što je bio deo bande "Pink panter“, bio je i visokopozicionirani član škaljarskog klana. Izrešetan je 23. jula 2020. na Krfu zajedno sa Alanom Kožarom, a veruje se da su stradali u obračunu sa kavačkim klanom.

Kožar i Hadžić ubijeni su kada su se vraćali u vilu na Krfu, koju su 21. juna, po ceni od hiljadu evra za dan, iznajmili na dva meseca. Na njih je otvorena vatra u momentu kada su otvarali vrata garaže, a u njih je pucano iz dva oružja, "škorpiona“ i "kalašnjikova“. Ukupno je ispaljeno 29 hitaca, a tela ubijenih otkrivena su dva-tri sata kasnije, što je egzekutorima dalo dovoljno vremena da pobegnu. U vozilu Kožara i Hadžića nađeno je oružje, a u vili mobilni telefoni, laptopi, 11.500 evra, kao i lažni slovenački pasoši koje su koristili. Kožar na ime Robert Bitenc, a Hadžić na ime Martin Pospišek. Po pečatima ovih pasoša, njih dvojica su pre dolaska na Krf boravili u Turskoj.

Prema operativnim podacima srpske policije, Kožar je kao vođa barskog klana posle ubistva Igora Dedovića u Atini preuzeo operativno vođenje narko-poslova škaljarskog klana, a uz njega je sve vreme bio i Hadžić koji je, kako se sumnja, u ime ovog klana vršio profesionalne likvidacije.

 

PUCNJAVA NA VRAČARU

Damir Hadžić je konkretno osumnjičen za ubistvo Davorina Baltića, jednog od istaknutih članova kavačke ekipe, zbog čega je za njim bila raspisana poternica Interpola. Baltić je ubijen u novogodišnjoj noći 2018. u podzemnoj garaži na Vračaru. Sa njim u vozilu bila je policajka Marija Nikolić, koja je preživela rafalni napad.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
30°C
22.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

OI 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Euro 2024

Vidi sve