Hronika
22.09.2022. 13:12
R. E.

Uprava carina

Sirote ptice: Krijumčarenje i maltretiranje (FOTO)

1
Izvor: Uprava carina

Carinici su 21. septembra 2022. godine na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 19 živih ptica, među kojima je šest primeraka na listi vrsta strogo zaštićenih CITES Кonvencijom, saopštila je Uprava carina republike Srbije.

Prekršaj je otkriven kada je na izlazu iz zemlje za detaljan pregled izdvojen autobus koji je saobraćao na relaciji Dortmund-Istanbul.

Nakon što su svi putnici preuzeli kofere i torbe, carinik je daljom kontrolom u prtljažniku autobusa pronašao devet kartonskih kutija, u kojima je bilo ukupno 19 živih ptica: 13 golubova i šest fazana.

1
Izvor: Uprava carina

Nakon konsultacija sa Graničnom veterinarskom inspekcijom i Grupom za CITES Ministarstva zaštite životne sredine, potvrđeno je da svih šest fazana – jedan Sivi paunaš (Polyplectron Bicalearatum), kao i pet Crvenih tragopana (Tragopan satura) pripadaju strogo zaštićenim CITES vrstama, dodaje se u saopštenju.

Zaštićene fazane su preuzeli službenici Ministarstva zaštite životne sredine, dok su golubovi predati Veterinarskoj inspekciji Pirot radi što hitnijeg zbrinjavanja.

1
Izvor: Uprava carina

Putnika, koji se tek po otkrivanju prekršaja javio kao vlasnik ptica, a koji uz to nije posedovao neophodnu propratnu dokumentaciju za njihov prekogranični promet, preuzeli su u dalju nadležnost policija i tužilaštvo.     

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Teror nad divljim guskama u Labudovom oknu
Guske, ptice 12.2.2022

Krivolov

12.02.2022. 21:10

Teror nad divljim guskama u Labudovom oknu

Društvo za zaštitu i proučavanja ptica Srbije ocenilo je da se na oazi prirode na Dunavu - Labudovom oknu odvija teror krivolovaca nad divljim guskama.

Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
12.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve