Vesti
12.02.2022. 21:10
Tanjug

Krivolov

Teror nad divljim guskama u Labudovom oknu

Guske, ptice 12.2.2022
Izvor: FOTO TANJUG / DRUSTVO ZA ZASTITU PTICA/ KATARINA PAUNOVIC

Društvo za zaštitu i proučavanja ptica Srbije ocenilo je da se na oazi prirode na Dunavu - Labudovom oknu odvija teror krivolovaca nad divljim guskama.

U saopštenju oni su podsetili da Labudovo okno privlači na desetine hiljada gusaka i drugih plovuša, te da se jednim svojim delom nalazi u Specijalnom rezervatu prirode „Deliblatska peščara“ i ima statuse Međunarodno značajno područje za ptice (IBA) i Ramsarsko podrucje.

Njihova procena je da godišnje u Srbiji nezakonito strada 120.000-170.000 jedinki divljih ptica, a značajan deo ove alarmantne brojke su upravo guske.

Dodaju da je krivolov gusaka, koje se u velikom broju sreću na teritoriji Srbije tokom seobe i zimovanja, zastupljen je pre svega u nizijskim krajevima, uz velike reke i na ribnjacima.

"Budući da su guske izuzetno oprezne i društvene ptice, krivolovci ih love pri lošim vremenskim uslovima kada ptice preleću nisko. Krivolovci koriste nedozvoljena sredstva, kao što su elektronske vabilice, poluatomatske puške, i lov iz plovila u pokretu", saopštilo je Društvo.

Divlja (Anser anser) i lisasta guska (Anser albifrons) najčešće su guske koje se tokom lovne sezone, koja traje od 1. oktobra do 1. marta, sreću u Srbiji.

"Lisasta guska je lovna vrsta koja se ne gnezdi u Srbiji, a divlja guska strogo zaštićena i nacionalno retka gnezdarica. Obe vrste obitavaju na vodenim staništima i otvorenim poljima gde se hrane, dok se tokom zime na pojedinim lokacijama okupljaju u jatima koja broje više hiljada jedinki", objašnjava Društvo.

Navodi se da zbog lošeg raspoznavanja ptica i pucanja pri smanjenoj vidljivosti u krivolovu stradaju i druge ugrožene i strogo zaštićene vrste gusaka, poput male lisaste guske (Anser erythropus), guske crvenovoljke (Branta ruficollis) i belolike guske (Branta leucopsis).

Društvo je pozvao da se rastera magla krivolova i da se prijavi krivolov divljih gusaka i drugih plovuša policiji ili prijavi njima.

Pogledajte slike:

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zima u Karlovačkom ritu - gledajte i uživajte (FOTO)
ptice, 15. 1. 2021.

Uživajte...

15.01.2022. 16:05

Zima u Karlovačkom ritu - gledajte i uživajte (FOTO)

Karlovački dunavac, deo Specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit", predstavlja mozaik vodenih, močvarnih, livadskih i šumskih staništa bogatih biljnim i životinjskim svetom. Pogledajte...
Foto
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve