Vesti
28.11.2021. 22:00
Marko R. Petrović

Otvoreni Balkan

Za igru je potrebno šestoro

open balkan, 28. 11. 2021.
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Gotovo tri četvrtine građana Srbije (72 odsto) koji su čuli za "Otvoreni Balkan“ podržavaju ovu inicijativu. Isti je slučaj sa dve trećine građana Severne Makedonije (64 odsto), kao i sa 36 odsto građana Albanije.

To su rezultati istraživanja koje je na skupu "Otvoreni Balkan: put ka stabilizaciji, saradnji i prosperitetu regiona“ održanom u Skupštini Srbije izneo Vladimir Pejić, direktor agencije "Faktor plus“.

Građani tri zemlje, dakle, manje-više pozitivno gledaju na inicijativu čiji je cilj da, pre svega, pospeši ekonomsku saradnju među zemljama regiona, da olakša protok robe, kapitala, radne snage...

Iskustvo nas uči, međutim, da uspeh često zavisi i od toga šta neko drugi, moćniji, misli o određenoj inicijativi. Konkretno, veoma je bitno šta o svemu misle i velike sile, pre svega SAD i zemlje Evropske unije.

U tom pogledu zanimljivo je da su skupu u Domu Narodne skupštine prisustvovali predstavnici SAD, ali ne i Evropske unije. Nije poznato, doduše, ni da li im je poziv bio upućen.

A iz Vašingtona stižu poruke podrške, ali i svojevrsnog upozorenja. Dok je ambasador SAD u Beogradu Entoni Godfri bio otvoren, rekavši da SAD daju punu podršku ekonomskom povezivanju regiona te da su ideje „Otvorenog Balkana“ presudne za evropske integracije, specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar imao je i svojevrstan "amandman“.

On je, naime, naglasio da inicijativa "Otvoreni Balkan“ ne može da uspe ukoliko nije uključeno svih šest zemalja Zapadnog Balkana, misleći tu još i na BiH, Crnu Goru i Kosovo.

"Tri zemlje koje pokreću ovu inicijativu moraju da budu veoma otvorene i da blisko razgovaraju sa druga tri partnera koji su skeptični i njihovi razlozi za zabrinutost treba da se uzmu u obzir. Bez svih šest zemalja ova inicijativa ne može da uspe. Ne možete da obećavate delotvoran prenos energije, telekomunikacije, tržište ukoliko svih šest zemalja nije uključeno, to prosto ne funkcioniše“, rekao je Eskobar.

Na putu integracije regiona, istakao je, biće dosta izazova.

"Moraćete da izgradite institucije koje će vam pomoći da ublažite probleme koje imate sada u regionu. Ako otvorite granice, morate imati bolju kontrolu. Za Srbiju to znači da će granice sa Kosovom i Republikom Srpskom morati da se delotvorno nadziru kao međunarodne granice. Neophodna je delotvornost sudova, smanjenje korupcije i smanjenje kontrole koju država ima nad privredom“, rekao je on i dodao da je stav SAD da svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu članice Evropske unije i to u razumnom vremenskom roku.

Njemu je na neki način odgovorio albanski premijer Edi Rama, rekavši da ne treba praviti probleme unapred.

"Ako se problem pojavi, rešavaćemo ga, ali ne možemo praviti problem unapred i stvarati ovu podelu između tri zemlje koje navodno prave novu Jugoslaviju, zbog navodnog uticaja Kine i uticaja Rusije, i tri druge države koje kažu da ovo nije evropski projekat. Nemačka ga ne podržava, ostali ga ne podržavaju itd. Ne znam na koji način možemo da damo garancije BiH, Crnoj Gori i Kosovu da je ovo dobro rešenje“, rekao je Rama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Otvoreni Balkan je politički marketing"
Milo Đukanović

Milo Đukanović

27.11.2021. 18:45

"Otvoreni Balkan je politički marketing"

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović rekao je danas, komentarišući inicijativu Otvoreni Balkan, da se pridružuje onima "koji misle da je reč o političkom marketingu, pre nego ozbiljnoj ideji".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
18.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve