Hronika
07.02.2021. 19:32
Tamara Marković Subota

Testament osvete

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kada je ubijen Željko Ražnatović Arkan, znali smo da beogradsko i srpsko podzemlje neće biti isto. Ražnatovićeva likvidacija morala je da izazove osvetu kakva se do tada nije desila i samo se postavljalo pitanje koliko će njih biti ubijeno u ime te osvete - izjavio je za “Ekspres” u januaru 2019. jedan od nekadašnjih šefova Trećeg odeljenja beogradske policije, koji je direktno rukovodio istragom najznačajnijeg ubistva u srpskom podzemlju izvršenog 15. januara 2000. godine u hotelu “Interkontinental”.

Pitanje osvete, koje se provlači već 21 godinu, ponovo je aktuelizovano prošle subote, kada je na Kanarevom brdu nađeno telo Zorana Uskokovića (22), sina čuvenog beogradskog žestokog momka iz devedesetih godina Zorana Uskokovića Skoleta, koji je, doduše ne pred sudom, ali u javnosti bio označen kao naručilac Arkanovog ubistva.

Telo mlađeg Uskokovića u subotu rano ujutru, na trotoaru Borske ulice, zatekli su radnici obližnje prodavnice, koji su prvi i pozvali policiju. Daljim uviđajem, a posebno pregledom video snimaka sa okolnih nadzornih kamera, utvrđeno je da je ubistvo izvršeno profesionalno. Naime, snimci ukazuju da je ubica čekao žrtvu najmanje tri sata pre nego što ga je pola sata pre ponoći i ubio, kao i da je bio profesionalno maskiran.

-Kamere su snimile starijeg čoveka, koji šepa i potpomaže se štapom dok hoda. Nosio je šubaru na glavi i bio je obučen u crni mantil. Mladi Uskoković se pojavio u sivom “audiju”, koji je parkirao pored prodavnice. Ne sluteći nikakvo zlo, krenuo je ka prolazu prema zgradi u kojoj mu žive majka i očuh. Dok je hodao i gledao u telefon, u susret mu je prilazio “starac”, koji se u jednom momentu mašio za džep, izvadio pištolj i pucao Uskokoviću direktno u lice. Zoran je istog trenutka pao na leđa, a ubica mu je prišao bliže i ponovo u njega ispalio još nekoliko hitaca. Direktno u glavu. Ubica se zatim sagnuo kao da nešto traži i uzima, potom se uspravio i počeo da beži, a usput je bacio hiruršku masku koju je imao na licu u momentu zločina - kažu u beogradskoj policiji, navodeći da su inspektori na uviđaju pronašli četiri čaure, koje su poslate na veštačenje.

Bez dosijea

Mladi Uskoković nije imao kriminalni dosije, niti je bio poznat po kontaktima sa osobama iz sveta kriminala. Imao je dve godine kada mu je otac ubijen, a njegova majka je porodicu posle ubistva supruga, sa Ceraka preselila na Kanarevo brdo i prekinula svaki kontakt sa starim prijateljima svog supruga. Upravo radi porodične bezbednosti.

-Ubijeni Uskoković nema dosije, ali postoje određeni sumnjivi kontakti koje sada ispitujemo detaljno. Naravno da se ispituje i mogućnost da je ubijen u ime osvete za Arkanovo ubistvo, ali posle 21 godine, to je malo verovatno, mada se naravno ni ta mogućnost ne isključuje - kažu u policiji.

Povezane vesti - UDBINI ESKADRONI SMRTI: “Nemci su pokušali da prikriju dokaze protiv Arkana”

Porodica ubijenog Uskokovića je podeljena kada je u pitanju motiv surovog zločina.

-Zoran nije bio kriminalac, nije imao probleme sa drogom. Vozio je “audi A4” koji je platio 3.500 evra. Nikad se nikome nije zamerio. Ovo je osveta za ubistvo Arkana, ne postoji drugi razlog - rekli su medijima rođaci ubijenog mladića.

S druge strane, očuh ubijenog koji takođe tvrdi da ubijeni Zoran nema nikakve veze sa kriminalom, smatra i da ne postoji veza sa tim ko je bio njegov otac.

-Zoran je dete koje je stvarno bilo van kriminala, van svega toga! Šta ima veze šta mu je otac bio kad ga se Zoran i ne seća. Pa ja sam s njim bio odmalena, odgajio sam ga! Sa njim sam od njegove druge godine. Zvao sam ga „najbolji“. Ne znam šta da kažem. Policija je dolazila kod nas, a čujem da su išli i kod komšija. Oni imaju neke sumnje, postoje i snimci s kamera - rekao je očuh Siniša.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Zoran Uskoković

Izvršioci i pomagači

Željko Ražnatović Arkan ubijen je u holu „Interkontinentala“, a u pucnjavi su stradali i biznismen Milenko Mandić Manda i Dragan Garić, savezni policajac, koji su sa njim sedeli u separeu. Jedan hitac je teško ranio i gošću hotela koja nije imala nikakve veze s metom – Ljiljanu Albijanić.

Za trostruko ubistvo, u oktobru 2006. Okružni sud u Beogradu je osudio bivšeg policajca Dobrosava Gavrića, Milana Đuričića i Dragana Nikolića. Sva trojica dobili su po 30 godina zatvora, dok su petorica okrivljenih za pomaganje osuđeni na ukupno 30 godina. Po šest godina zatvora dobili su Dejan Pitulić, Vujadin Krstić i Stojan Ranković, a po tri godine Đorđe Grubačić i Milomir Vasiljević.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Dobrosav Gavrić, Vujadin Krstić i Dejan Pitulić; Foto: EPA/EPA/STRINGER

Presudom su osuđeni izvršioci i njihovi pomagači, ali ko je nalogodavac nikada nije utvrđeno. Kao što nije utvrđen ni motiv.

-Ražnatović je bio kompleksna i kontroverzna ličnost, i zato je motiv veoma teško utvrditi. Mnogo je pretpostavki, a u javnosti je godinama kasnije povodom motiva ubistva bilo mnogo spekulacija, zloupotreba, čak podmetanja… Do nas su tada stizale razne priče o mogućim motivima koje su se uglavnom odnosile na veze s tadašnjim vođama srpskog podzemlja. Nijednog vođu, međutim, nismo uspeli da povežemo sa ubistvom. Ražnatović je pre ubistva sve više vremena provodio u Beogradu. Imao je vojsku ljudi iza sebe. Svakako da je mnogim kriminalcima to smetalo. Mi smo bili sigurni ko su izvršioci, ali ko je nalogodavac nismo saznali. Nije se to saznalo ni na sudu, jer jedini koji su mogli da ukažu na nalogodavca ili nalogodavce, kao i na motiv, jesu sami izvršioci. Oni, međutim, to nisu rekli, ali je nama još na uviđaju bilo jasno da se radi o dobro organizovanom, osmišljenom i planiranom zločinu. Ubistvu u kojem je izvršilac pokazao izuzetnu bezobzirnost i odlučnost - pričao je za “Ekspres” rukovodilac ove istrage.

Povezane vesti - KAKO SMO REŠAVALI ARKANOVO UBISTVO

Čaršija je, međutim, trag ka naručiocu usmeravala rečenicom: „Ubica je onaj ko da najveću čitulju u novinama”, a prva sumnja pala je baš na Skoleta, tada vođu rakovičke ekipe, koji je sa Arkanom bio umešan u kupovinu i preprodaju fudbalera. Uskoković je, međutim, ove sumnje javnosti demantovao. Iz inostranstva.

-Nisam nikakav organizator ubistva, niti sam imao bilo kakav razlog da učinim tako nešto. Kada je Arkan ubijen, a s njim sam bio kao brat, ja sam zvao Cecu i Mandićevu porodicu da izjavim saučešće i dao umrlice prijateljima - pričao je Uskoković medijima.

Ali podzemlje mu nije verovalo. A onda je usledilo ono što je policija i očekivala. Osveta. Najpre serija likvidacija Uskokovićevih prijatelja: Radoslava Trlajića zvanog Bata Trlaja, Branka Lainovića, Zorana Davidovića Ćande, a zatim i samog Uskokovića. Najpre je krajem aprila 2000. aktivirana eksplozivna naprava u njegovoj zgradi na Ceraku. Dva dana kasnije, Uskoković je likvidiran posle holivudske jurnjave automobilima na Vidikovcu i Petlovom brdu. Na Skoleta je pucano iz čuvenog “audija“ smrti, a sa njim je poginuo i njegov telohranitelj, policajac Miloš Stevanović.

Nijedno od tih ubistava nije rešeno, niti je to bio kraj likvidacijama u ime osvete za komandanta SDG.

Dužnost osvetnika, u saradnji sa zemunskim klanom, najpre je preuzeo Milorad Ulemek Legija, a posle njegovog hapšenja Luka Bojović.

O osvetničkom zadatku pričalo se u podzemlju, policiji, a 2017. o tome je, na suđenju za ubistvo Slavka Ćuruvije javno svedočio i zaštićeni svedok protiv zemunskog klana Miladin Suvajdžić zvani Đura Mutavi.

-Znam za ubistva, osveta Ražnatovića, to je poteklo od Ulemeka. A posle je on završavao da nema tragova s policijom. Dušan Spasojević nam je rekao da je Legija naredio osvetu za ubistvo Željka Ražnatovića - pričao je Suvajdžić u Specijalnom sudu za organizovani kriminal. U istom tom sudu zbog osvete za ubistvo Arkana sudilo se i Luki Bojoviću, kao naručiocu ubistva Andrije Draškovića, koji je takođe u javnosti figurirao kao mogući nalogodavac trostrukog ubistva, Branka Jeftovića Jorge i Zorana Nedovića Šoka. Zbog nedostatka dokaza, Bojović je oslobođen optužbi, i to u vreme kada se već nalazio u zatvoru u Španiji, gde je uhapšen 2012. godine.

Povezane vesti - STRANCI U NOĆI- ULOGA STRANIH SLUŽBI U ARKANOVOM UBISTVU

Legija, kao prvi nosilac osvetničkog zadatka, u zatvoru je od 2004. Zato je, ukoliko postoji i trunka sumnje da je ubistvo mladog Uskokovića izvršeno u ime osvete, glavno pitanje - ko to danas, 21 godinu posle zločina ubija u ime osvete za Arkanovo ubistvo? Legijin JSO je davno rasformiran, a Bojovićevi saradnici koji u njegovo ime rukovode klanom imaju druge i poslove i brige, osim ako im je osveta ostavljena u amanet, ili je taj osvetnički testament preuzeo neko drugi.

Na slobodi i u životu ima još Arkanovih sledbenika, nekadašnjih pripadnika Srpske dobrovoljačke garde.

Bekstvo osuđenih

Kada je 8. oktobra 2006. izricana presuda za trostruko ubistvo u “Interkontinentalu” Đuričić i Gavrić se nisu pojavili na sudu. Obojica su dan ranije, iako pod nadzorom policije, pobegli iz Srbije, a dospeli su čak u Južnoafričku Republiku, gde su obojica uspela da zauzmu dobre pozicije u podzemlju. Dok su mogli i dok je trajalo… A nije. Gavrić je 2011. godine ranjen u jednom mafijaškom obračunu, a nakon što je utvrđen njegov pravi identitet određen mu je pritvor po poternici Srbije. On je nekoliko puta u Kejptaunu tražio azil, tvrdeći da nije kriv za ubistvo Ražnatovića i da će u Srbiji biti ubijen… I dalje nije izručen Srbiji, a tamošnje vlasti odobrile su mu kućni pritvor. Drugi begunac, Đuričić, kome je Gavrić u JAR pružio logističku podršku, ubijen je 25. aprila 2019. godine u Johanezburgu, i to dok je u džipu stajao na semaforu. Očevici pucnjave izjavili su da je belo vozilo tada preprečilo put vozaču džipa. Tri osobe su istrčale iz vozila na ulicu i zapucale na Đuričića, koji je u vozilu i preminuo.

Motiv: Preprodaja fudbalera Nikole Lazetića

Dragan Nikolić, jedini osuđeni koji izdržava kaznu za ubistvo Ražnatovića, u intervjuu koji je pre četiri godine dao jednom beogradskom listu označio je upravo Zorana Uskokovića Skoleta kao nalogodavca ubistva, a kao motiv preprodaju fudbalera Nikole Lazetića.

-Kap koja je prelila čašu bila je podela zarade od prodaje fudbalera Nikole Lazetića. Skole, koji je prvi pikirao Lazetića, nije bio zadovoljan delom koji mu je nakon transfera dao Arkan… Ja sam s kumom Gavrićem na poziv Zorana Uskokovića Skoleta otišao u restoran „Dvor” u Rakovici, nakon čega smo nas dvojica počeli da pratimo Arkana kako bi ga Gavrić likvidirao. Za Srpsku novu godinu smo Gavrić, Đuričić, koji mi je brat, i ja bili s devojkama i ženama na Paliću. Krenuli smo za Beograd 15. januara. Usput me je zvao Skole. Onda i Branko Jeftović Jorga, koji mi je rekao da će Arkan tog dana biti u „Interkontinentalu”. Krenuli smo za Beograd. Ja kući, a Gavrić u hotel „tojotom”. Miki Đuričić je došao „kalibrom” i parkirao se u blizini. Njegov zadatak je bio da Gavriću, kada ubije Arkana, pomogne da pobegne. Gavrić me je pozvao iz hotela i rekao mi: „Situacija nije dobra”. Paralelno su me zvali Skole iz Nemačke i Jorga iz hotela i tvrdili suprotno – da sve ide po planu! Onda me je Gavrić ponovo pozvao i rekao: „Krećem”. Sledeći poziv bio je od Jorge. Rekao mi je: „Trojka”. Onda me je zvao Miki iz automobila i rekao da je Gavrić teško ranjen i da kreću prema mojoj zgradi. Tada sam postao svestan da bez suda i policije neće moći da prođe - pričao je Nikolić.

Istraga zločina

Policija je od osumnjičenog Zorana Nikolića Pegle dobila prve informacije o dešavanjima koji su prethodili zločinu.
-On nam je rekao da je Gavrića „golfom” dovezao do „Interkontinentala” i da ga je tamo čekao, kao i da je posle zločina ranjenog Gavrića, uz pomoć Milana Đuričića i Dragana Nikolića, uneo u njihov automobil, kojim su ga prevezli do Bežanijske kose, gde ga je preuzeo Dejan Pitulić i odvezao do Loznice. Sledeća informacija koja je stigla do policije bila je da su Đuričić i Nikolić pobegli u Republiku Srpsku. Iz izjave načelnika lozničke policije Vojislava Jekića, 11 dana posle zločina saznali smo da su Đuričić i Nikolić imali plan da iz Bijeljine ponovo dođu u lozničku bolnicu i preko medicinske sestre stave omamljujuća sredstva u kafu policajcima koji su čuvali Gavrića, te ga tako otmu iz bolnice - pričao je jedan od rukovodilaca tadašnje beogradske policije za “Ekspres”.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
-6°C
24.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve