Život
13.08.2021. 08:00
Đoko Kesić

Darja, Nina, Svetlana...

Serijal: Sve Titove ljubavi (3. deo)

TITO
Izvor: EPA/ FEHIM DEMIR

Josip Broz je živeo kao grof, naravno od tuđeg novca, bio je galantan u svakoj prilici, spreman da ukrade, ali sve je tako široko trošio na svoje ljubavi.

U Darji Broz je video dve strasti. Bila je atraktivna i seksualno poželjna, ali bila je i bogata, preko nje je odlučio da stigne do Moskve.

Darja Andirelova

Od smrti supruge Ire Gligorijeve nije prošlo ni dvadeset dana, a Josip Broz se preselio kod Darje Andirelove. Darja je bila izdanak visokog ruskog društva, otac joj je bio vlasnik krznarske industrije u Moskvi, vlasnik velikog imanja u okolini grada i više ekskluzivnih nekretnina u centru Moskve. Po obrazovanju bila je veterinar, imala je imanje na oko 50 vrsta od Sviježenska, uzgajala je najrasnije konje arapske i ukrštenih ruskih pasmina, a imala je i nekoliko vila koje je rentirala. U duši bila je probirljivi hedonista, atraktivna i prelepa.

Ali i Joža je bio dopadljiv, duhovit, imao je manire, svirao je klavir, a uz to i mašinski inženjer. Dogodila se ljubav, a Joža je priznavao sebi i drugima da ni prema kojoj ženi nije bio toliko nežan kao prema Darji. Na njenom imanju bavio se isključivo ergelom, to mu je išlo od ruke, unapredio je ukupan posao, izgradio posebne boksove za priplodne kobile i pastuve.

Romansa je trajala skoro punu godinu. Krajem avgusta 1915. otišli su u Moskvu na odmor, Darja uveliko trudna, ona je planirala svadbu, a Joža sav srećan – dočepao se Moskve. „Ovo je grad za mene, šta da radim u onoj nedođiji“, planirao je Joža, a usput je obrlatio Olju Kutinu, studentkinju ekonomije, Darjinu prijateljicu. Dovodio ju je u Darjinu vilu gde je spavao sa njom.

Darja ga je molila da se vrate na imanje, da uzgajaju konje, nudila mu je da će sve biti njegovo. Joža je tražio da naprave ugovor da njemu pripada polovina porodičnog bogatstva… Darja mu je na kraju nudila novca koliko želi, samo da ga više ne gleda.

Nina i Svetlana Božen

Taksista ga je odvezao na adresu koja je ubeležena na vizitkarti Nine Božen. Zazvonio je na ulazu vile gde je bila i ordinacija doktora Božena. Na vratima se pojavila zbunjena Nina, „Nisam vas očekivala“, ali dođe njena sestra bliznakinja Svetlana.

Joža je tražio da ga prime na spavanje, Svetlana se snađe, povede ga kod tetke, gde smesti Jožu. Bliznakinje je Joža upoznao prošle zime u sibirskom selu Datova, gde je lekar Božen imao malo seosko imanje, a Joža je bio na skijanju u Ardatovu, sa Oljom Kutinom.

Joža i bliznakinje, studentkinje, počeli su da se druže, da prave sedeljke, da izlaze po restoranima. Najpre je spavao sa Ninom, pošto se preselio u njihovu vilu. Posle i sa Svetlanom. Trajala je romansa, sestre su znale da su u ljubavnom trouglu, bilo im je zabavno.

Ali, Joži je ponestalo para. Od doktora Božena tražio je pozajmicu. Došljak je doktoru bio simpatičan, „Dobra prilika za Svetlanu“, mislio je, pa je otišao do sefa i izvadio traženu sumu. Joža je pažljivo gledao kako doktor otključava sef iz kojeg je posle desetak dana nestala poveća suma novca. Doktor je poludeo, gledao je u Jožu, ali bez dokaza. Joža je bio hladnokrvni provalnik, novac je trošio na ćerke pokradenog oca, svi su uživali.

Joža je čekao da dobije ruski dokument na svoje ime, Svetlana je preko oca potegla neke veze. Šetao je jedno veče gradom, razmišljao šta da radi – Nina i Svetlana su trudne.

Ali ovu porodičnu dramu prekinuše događaji koji su potresli svet, Oktobarska revolucija uzela je vlast u Rusiji. Broza uhapsiše, nema dokumenata, iz petrogradske tamnice uputiše ga u Sibir.

Zuhra Badahur

Teretni voz iz Petrograda išao je kroz rusku zimu za Sibir. Crvenoarmejci su transportovali buržuje u sibirske gulage, među njima bio je Josip Broz. Joža je bio očajan, logor u Sibiru, gore od smrti, razmišljao je kako da pobegne… Ispalo je jednostavno, negde ispred Omska iskoči iz voza.

Išao je stepom, snega je bilo u sitnim nanosima. Pala je noć, ušao je u nekakvo žbunje, zaspao od umora, probudila ga je hladnoća. Krenuo je dalje u zoru i naišao na pastire sa stadima ovaca. Bili su to Kirgizi, stočari nomadi. Joža logikom opstanka zaključi da bi, s obzirom na revoluciju, bilo najpametnije da neko vreme provede sa njima.

tito, 29. 7. 2021.
Izvor: EPA / ANTONIO BAT

Priđe starcu koji je čuvao nekoliko konja, upita ga na ruskom ko je glavni u nomadskom plemenu. Starac ga odvede kod Zalida Badahura, najbogatijeg kirgiskog stočara. Imao je oko 5000 ovaca i 3000 konja. Joža se predstavi da je trgovac stokom iz grada Džalal-Abada.

Ataman kirgiskog plemena primi ga s poštovanjem, smesti ga u najlepšu jurtu, a uveče u njegovu čast prirediše konjske trke i pastirsku priredbu. U toj predstavi najbolje je pevala i recitovala Zuhra Badahur. Zvali su je Mahabetnama – što znači „Božja ljubav“. Bila je prelepa, Joža nije odvajao pogled od nje.

Trećeg dana, pošto se odmorio, kod Jože dođe Badahur. Pošli su na pašnjake da „trgovac“ Joža odabere ovce koje će kupiti. Sa njima je pošla i Zuhra. Oduševili su se koliko je Joža dobar jahač. Zuhra je tokom puta često gledala Jožu.

Joža reče da će kupiti 1000 ovaca, cena je dogovorena, „trgovac“ je dao kaparu. Joža reče, ako crveni zarobe moje goniče stoke, neka stado ostane kod vas. Iste večeri u glavnom logoru priredili su zabavu u čast dogovorenog posla. Zuhra je opet pevala, Joža reče Badahuru da ima prelepu kćer, koja se kasnije pridruži ocu i Joži. Joža joj galantno poljubi ruku.

Uglavnom tri sedmice kasnije Broz, pošto se nekoliko puta nasamo našao sa Zuhrom, reče Badahuru da ima prelepu ćerku i da bi on nju oženio uz njegov pristanak. Badahur, kojem se okretni i šarmantni Joža dopao, da blagoslov mladencima. Svadba je održana u duhu plemenske tradicije Kirgiza.

Priča se dalje ponavljala u duhu prljavog Brozovog karaktera. Pet meseci kasnije, kad je Zuhra zatrudnela, sve je ređe odlazio sa njom na jahanje, na pašnjake gde su ranije provodili noći. Kad mu je žena bila blizu porođaja, on je jedne noći pokupio novac iz njihove jurte, uzeo je i zlatnu potkovicu koju je Zuhra osvojila na konjskim trkama, uzjahao konja i uputio se ka Omsku.

Pelagija Belousova

U Omsku Josip Broz je upoznao Pelagiju Belousovu, koju je Komunistička partija boljševika venčala sa njim, i on prvi put nije razmišljao o bekstvu i sličnim trikovima. Kad su se venčali, Pelagija je imala 16 godina. Međutim, kako je Filipu Raduloviću ispričala Pelagijina kuma Enjom Andrilepova, Broz i Polka, kako su zvali Pelagiju, sreli su se dve godine ranije na nekoj železničkoj stanici, gde ju je Broz obrlatio i zapravo silovao.

Pre toga patrola crvenoarmejaca, kad se Broz približavao Omsku, odvela ga je u rejon Bolambovske opštine, Omski srez. Dok je isleđivan, u zatvorsku sobu stalno je ulazila i iz nje izlazila simpatična devojka. Imala je naivno detinjasto lice. Kosa joj je bila svetla, a lice belo.

Josip Broz Tito
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Kad islednik izađe, naredi devojci da ostane sa zarobljenikom. Posle dugog gledanja, on je upita da li ga se seća. Ona ga je prepoznala, ali odmahnu glavom. On joj je govorio da su se upoznali 1917. na železničkoj stanici, nije mogao da se seti gde, da mu je ona dala prsten... „Ti se zoveš Pelagija, Polka“... Ona je na kraju rekla da se seća, imala je 14 godina. „Napali ste me, prisilili i izgubili se... Zamrzela sam muški rod“, rekla mu je Pelagija.

Isleđivanje je nastavljeno i Pelagija predloži da ga ona nadzire. Dali su mu zadatak da sredi nekakav magacin u kojem je bilo svega, od dragocenosti, zlatnog nakita do brašna, soli. Pelagija ga je kontrolisala kroz nekakav prozorčić, nije ništa ukrao. Polka je izvestila Rejkom o tome i dobila naređenje da ga dalje kontroliše. U nekom trenutku sekretar Rejkoma tražio je šofera, Joža se prijavi, reče da zna da vozi. Postao je sekretarov vozač. Sekretar u nekom trenutku reče da mu je Polka spasla život.

Posle toga su se zbližili, veza između njih nije se mogla sakriti, Pelagija je tražila od Rejkoma da im dozvoli da se venčaju. Posle venčanja Joža je razvozio namirnice na sve strane...

Venčali su se 19. juna 1919. godine. Joža je za kuma uzeo sekretara Rejkoma... Hroničar Pero Simić piše da se mladi bračni par neku godinu kasnije odselio u Zagreb, da li po partijskom zadatku, nema pisanih tragova, ali dobili su troje dece – Hinku, Zlaticu i Žarka. Devojčice su umrle, Žarko rođen 2. februara 1924. godine postao je narodni heroj SSSR-a.

Pelagija Broz se posle nekog vremena, iz nejasnih razloga, vratila u Rusiju, Broz je ostao u Zagrebu gde je 1928. osuđen na šest godina zatvora zbog partijskog rada... Sreli su se još jednom, 1935, kad je Broz došao da pronađe Žarka. Navodno ga je našao u domu za siročad.

Lucija Bauer

U arhivima je pronađena Titova beleška o vezi sa Lucijom, kaže da je ona bila divna osoba, tako je brinula o Žarku, registrovali su se u hotelu „Luks“ 1936. Ubrzo je zbog partijskih obaveza morao nazad u Zagreb, a Lucija Bauer je bila uhapšena, navodno je bila nemački špijun. Broz se nje zvanično odrekao, zbog svog partijskog napredovanja.

Vida Kogej

Posle petogodišnje robije, iz bezbednosnih razloga Josipa Broza su smestili u samostan nedaleko od Ljubljane. Iscrpljen i odvojen od dnevnog života, Broz se oporavljao u šetnji u obližnjem parku. Slučajno, tu je upoznao i Vidu Kogej iz Ljubljane, studirala je klavir u Beču.

Počeli su često da se viđaju, šetali su, pričali, Broz nije krio da je komunista. Suptilnoj i krhkoj studentkinji klavira politika je bila strana i daleka. Opet je lagao da je mašinski inženjer, počeo je da je šarmira, zavodi, ali to nije išlo...

Posle nekoliko meseci studentkinja klavira popusti, počeli su da se ljube, ona priča kako joj je on prvi momak. Spavali su kod nje, tamo je ulazio krišom i bežao u zoru... Došlo je vreme da Vida ide u Beč, počeće nastava. Broz joj priznade da nema pasoš, odlučili su da kao planinari ilegalno pređu granicu.

Vida Kogej, nevino krhko stvorenje, morala je da pretrči tešku, neprijatnu, ponižavajuću i sebičnu ljubavnu stazu Josipa Broza. Živeli su zajedno, on je bez para, ostala je u drugom stanju, uz nervozu i česte svađe i njegova odsustvovanja, privolela ga je da zakažu venčanje. On pristade, ona je pozvala zvanice i roditelje iz Ljubljane, ali je on, dva dana uoči venčanja, nestao. Nije ga više videla. Završila je na nervnoj klinici.

Elza Gerlah

Josip Broz, posle Beča i bekstva od Vide Kogej vratio se u Moskvu. Radio je u Kominterni, nastavio da živi kao grof, a nikako skromnim životom boljševika.

U to vreme u Kominterni je radila i drugarica Elza Gerlah. Bila je najzgodnija i najpoželjnija žena, odbijala je sve udvarače, pričalo se da je odbila čak i Georgi Dimitrova. Ali popustila je pred Brozovim, tada Valterovim, šarmom. Počeli su da izlaze, živeli su u hotelu „Luks“, svako je imao svoju sobu, vezu nisu mogli da kriju pa su tražili dozvolu da sklope brak. Venčali su se, mada je Broz bio još u zakonskom braku sa Pelagijom.

Između Elze i Broza ubrzo je došlo do razmirica i svađa. Čak i tuča, zapravo tukla je ona njega. Suština neslaganja bila je u tome da se njoj nije dopadalo da je muž vodi po luksuznim restoranima na ručkove i večere, a oni komunisti.

Kako beleže Brozovi biografi, ona je upoznavala njegov karakter, videla je da je sebičan, samovoljan, egocentričan, ciničan, hazardan i nepredvidiv...

Njihov odnos komplikovale su dve činjenice: Elza je bila u poodmakloj trudnoći, a Valtera nisu primili u Izvršni komitet Kominterne, iako je to predlagao CK KPJ iz Pariza. Karijerista Broz to nije mogao da podnese, a Elza mu je govorila da je to posledica njegovog grofovskog ponašanja.

Josip Broz Tito
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Valter je shvatio da više ne može da je trpi. Našao je rešenje, u Parizu je imao imenjaka, radio je za NKVD. Poslao mu je pismo u vezi sa Elzom. Valter i Elza 6. novembra 1936. uveče gledali su baletsku predstavu u Boljšom teatru. U pauzi predstave, Eli su prišla dva oficira NKVD-a i uhapsila je. Joža je kao protestovao, ali odmah se uputio ka glumici Vasilisi Koveštakov.

Žana Koatje

Intrigantna i posebna dama u crnini, uvek je bila sa ćerkicom, ušla je u vidokrug druga Valtera u Parizu. Bilo je to 1937. Valter je radio u CK KPJ, čija centrala je bila tu zbog zabrane KPJ u Jugoslaviji.

Žana je bila udovica pomorskog oficira koji je stradao u pomorskoj nesreći dve godine pre toga kod Marseja. Žana je zbog Broza skinula crninu, mnogo su se voleli i ona je ostala trudna. Njihove razmirice i konačan razlog rastanka bila je Žanina ćerkica koja nije podnosila Broza.

Zuhra Reuf – Anadolka

Zuhra, veletrgovac svile, u Parizu je bila čuvena po bogatstvu i da je menjala ljubavnike, skoro kao i gaće. Broz, da bi je obrlatio, uz donaciju Josipa Kopiniča od 50.000 franaka zakupio je zamak i predstavio da je to njegovo vlasništvo.

Zuhra je bila impresionirana, zavolela je Broza, a inače je bila sklona boljševizmu. Pošto je Broz često odsustvovao, a Anadolka zahtevna i seksualno nezajažljiva, među njima je dolazilo do svađa. Kad je razumela da zamak nije njegov, naredila je svojim telohraniteljima da „popričaju“ sa drugom Valterom. Rastali su se, ona je već bila trudna, Brozu to nije ni prijavila.

Margarita Belini

Devojku iz Peruđe Broz je upoznao u Parizu. Voleli su se tri dana, što je suptilnu dušu Italijanke popelo na „sedmo nebo“. Margarita je počela kao foto-model, o njoj su italijanski mediji tada pisali da je budućnost italijanskog i evropskog filma. Taj javni posao joj se smučio pa je završila fakultet za zoologiju i botaniku. Radila je u Peruđi.

Broz ju je posetio, odveo je na deset nezaboravnih dana na jezero Komo. Margarita Belini jedna je od retkih žena koja se sa Brozom rastala u mržnji.

Herta Has

Herta Has je Austrijanka, rođena u Mariboru u prebogatoj jevrejskoj porodici, kao studentkinja se priključila komunističkom pokretu. Broza je upoznala 1937. u Parizu gde je odnela falsifikovane pasoše za španske borce. Pasoš za Tita napravljen je u martu 1940. u Istanbulu, odakle je došao u Jugoslaviju.

Herta je bila kurir, donosila je poštu iz Zagreba i Beograda u Pariz, tako je postala Titova ljubavnica.

Zajednički život otpočeli su u Crikvenici čekajući novac od Kominterne, posle su se preselili u zagrebačko naselje Selce. Po jednoj verziji Brozovih biografa, Herta i on su se venčali, po drugima nisu, ali on je iz te veze priznao sina Aleksandra – Mišu Broza.

Trudnu, pred porođajem, Hertu Has početkom juna 1941. Broz je ostavio ucveljenu u Zagrobu i sa Davorjankom Paunović otišao u Beograd. Sreli su se još samo jednom u Belom dvoru 1946. godine.

Koliko je Broz imao žena, to je velika tajna. Konačan broj svakako nije ovaj naveden u serijalu „Ekspresa“. O tome će se tek pisati.

Brozova deca
 
U vanbračnoj vezi sa Brozom Darja Andirelova rodila je sina Aleksandra 1916. godine. Poginuo je kao oficir Crvene armije u Berlinu 1944.
Nina Božen sa Jožom je imala nezakonitog sina Vladimira rođenog 1918. Bio je lekar, živeo je u Lenjingradu.
Zuhra Badahur bila je u braku sa Josipom Brozom, 1918. rodila je sina Kadija, koji je bio inženjer petrohemije u Bakuu.
Pelagija Belousova u braku sa Brozom rodila je troje dece. Dve devojčice nisu preživele. Sin Žarko, rođen 1924, bio je narodni heroj SSSR-a, živeo je i u Beogradu.
Vida Kogej u nezakonitoj vezi sa Brozom rodila je sina Dimitrija 1935. Bio je profesor muzike u Beču.
Elza Gerlah u zatvoru je rodila sina Viktora 1938. godine u Moskvi. O njemu više nikad ništa nije čula.
Žana Koatje iz nezakonite veze sa Brozom rodila je sina Olivera 1938. godine. Veliki stručnjak za nuklearnu fiziku, boravio je i u Beogradu 1960.
Zuhra Reuf – Anadolka u vanbračnoj vezi sa Titom rodila je sina Izeta 1938. godine. On, kao i majka, bavio se trgovinom svile.
Margarita Belini 1939. godine rodila je Brozovu vanbračnu ćerku Angelinu. Ćerka se udala za Jugoslovena, žive u SAD.
Herta Has i Josip Broz 1941. godine dobili su sina Aleksandra – Mišu.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Umro je drug Tito"
TITO

Ko nije plakao, pevao je

04.05.2021. 15:23

"Umro je drug Tito"

Doživotni predsednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije Josip Broz Tito umro je na današnji dan pre 41 godinu u Kliničkom centru u Ljubljani, tri dana pred svoj 88. rođendan.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve