Hronika
07.03.2020. 13:29
R. E./The Guardian

TRAGOM SERIJSKOG UBICE: Da li je rešena misterija Zodijaka? Jedan čovek tvrdi da jeste

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Postoji nekoliko nerazjašnjenih misterija koje i dan danas intrigiraju javnost. Jedna od takvih je slučaj Zodijaka. Nepoznati počinilac terorisao je područje zaliva San Francisko krajem 1960-ih i početkom 1970-ih, ubivši najmanje sedam ljudi (u pismima je, kako tvrdi, ubio 37), prenosi The Guardian.

Njegovo provociranje policije i štampe kriptičnim pismima prouzrokovalo je eru medijskog širenja javnog terora; zagonetka njegovih nerazrešenih šifri i zastrašujuće zavirivanje u njegov um nadahnula je film Zodijak Dejvida Finčera iz 2008. godine, bezbroj istinskih TV specijalaca i strastveno aktivnih amaterskih detektivskih foruma. Drugim rečima, slučaj Zodijaka je u centru pažnje decenijama.

Pročitajte još: Ni FBI nije mogao da ga identifikuje

A šta ako pomislite, na osnovu rukopisa i dokaza otisaka prstiju, porodične priče i istražnih metoda policijske uprave San Franciska, da je vaš otac ubica?

Ova priča je u fokusu četvorodelne mini serije Najopasnija životinja od svih, koja istražuje istoimenu knjigu Garija Stjuarta i novinarkse Susan Mustafe, koja je bila najprodavanija u 2014. godini. Stjuat, vlasnik preduzeća za održavanje zgrada iz Luizijane, posumnjao je, kada se ponovo povezao sa biološkom majkom, da je njegov biološki otac bio Zodijak.

Ros Dinerstejn, izvršni producent ove serije, dobio je Stjuartovu knjigu od svog agenta 2017. godine.ž

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

"Uvek me je fascinirala ova ideja borbe prirode protiv prirode, i to je bila samo jedna od onih knjiga koje sam pročitao i nisam mogao da nastavim dalje. Osetio sam povezanost sa Garijem Stjuartom", rekao je on za The Guardian. Iako su njih dvojica imali različite porodične situacije - Stjuart je usvojen tri meseca nakon što su ga rođeni roditelji napustili na stepenicama hotela i nije znao svoje poreklo do 39 godine - obojica su odrasli na jugu i iste su starosti.

"Shvatio sam njegovu potrebu za odgovorima i informacijama", rekao je Dinerstejn. Njih dvojica su se sprijateljili, nakon upoznavanja u  Nju Orleansu, ali Dinerstejn je podstakao više objektivnosti u prilagođavanju knjige.

Povezane vesti – “MONSTRUM JE ZASPAO”: Publika je bila razočarana smaknućem

Prve dve epizode ​​se potpuno drže Stjuartove perspektive, preispitujući prizore iz mladosti njegovih roditelja i stavljajući dokaze u koherentan slučaj. Stjuart napuštanje, pred kamerom ponavlja često i emotivno. Njegova biološka majka Džud Čandler iz San Franciska kontaktirala ga je 2002. godine. Tada je on saznao priču o braku svojih roditelja i besktvu od zakona koje bi bile šokantne čak i da nema sumnji u to da je njegov otac bio Zodijak.

Stjuartov otac, Erl Van Best, imao je 28 godina kada je primetio 13-godišnju Džud kako se spušta iz školskog autobusa u San Francisku. Ono što je jasno iz javnih zapisa je njihov šokantan odnos, nazvan "Sladoled romansa" na naslovnim stranama širom zemlje zbog priče Van Besta o podvođenju maloletnice, što je rezultiralo bežanjem od zakona, putovanjima u inostranstvu i mučnim trudnoćama Džud koja je je zatrudnela sa samo 15 godina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Nakon što je napustila svoje dete u Nju Orleansu, Džud se vratila svojoj porodici u San Francisko i nikada se nije osvrnula. Stjuartove sumnje u to da je njegov otac bio ubica, pojačale su se usled nedoslednosti u priči majke, koja je zbog truame potisnula bolna sećanja.

Policija je bila oprezna u pružanju informacija o Van Best-u. Zanimala ga je kriptografija i proveo je vreme u bolnici za mentalne bolesti. Jedno od ubistava dogodilo se na samo dva bloka od Van Bestovog stana. Novinarka Mustafa je dovela stručnjake za otiske prstiju i rukopisa koji su tvrdili da su Van Best i Zodijak verovatno ista osoba. Van Best je umro 1984. godine u Meksiku, gde je sahranjen u neoznačenom grobu.

Povezane vesti – LEKAROV UM VAN KONTROLE: Sve vreme negirao odgovornost za smrt 215 žrtava

Režiser serijala Kif Dejvidson, koji je Stjuarta nazvao ušao je u projekat sa skepticizmom. Od samog početka, rekli su Dejvidson i Dinerstejn The Guardian-u, bilo im je jasno da će morati nezavisno da procene Stjuartove tvrdnje.

Tim je angažovao nezavisnog privatnog detektiva, čiji je otac, i sam bio ugledni istražitelj u San Francisku.

"Činjenica da nas je Stjuart podržavao u tome da angažujemo profesionalnog istražitelja koji će istražiti svaki aspekt njegove prošlosti, za mene je značila da ovaj čovek zaista veruje da mu je otac Zodijak", rekao je Dejvidson.

Druga polovina serije istražuje Stjuartovu priču, forenzičke dokaze od ograničenog broja uzoraka DNK koji drži policija San Franciska.

"Sve u svemu, veliki znak pitanje je bio: Da li je Stjuart u pravu? I hoćemo li to rešiti? " rekao je Dejvidson. Bez previše spojlera - istraga i pitanja Stjuartovog identiteta kao čoveka sa misijom, dramatično su se raspleli u drugoj polovini četvrte epizode ​​- sa sigurnošću se može reći da je tim došao do nekih zaključaka.

Ipak, Dinerstajn i Dejvidson smatraju da je serija mnogo više od jednog osvrta na misteriju identiteta Zodijaka; pre je to emisija koja istražuje nasleđe napuštanja, pitanje genetskog nasleđa i šta se dešava kada opsesija postane identitet.

S obzirom na nedostatak uzorka DNK ubice Zodijaka, "mislim da njegov identitet nikada neće biti otkriven", rekao je Dinerstejn. Ali, "ova priča je mnogo više od istinske kriminalne predstave o zodijaku. Reč je o čoveku koji traži svoj identitet i oporavlja se od traume, iskonske rane, koje se ni ne seća. "

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
22.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve