Hronika
07.12.2021. 10:25
Tanjug

Merčepova jedinica

Ubistvo srpske porodice Zec: Tri decenije od tragedije u Zagrebu

Sveća
Izvor: Shutterstock

Tri decenije je od kada su u noći između 7. i 8. decembra pripadnici jedinice Tomislava Merčepa u Zagrebu ubili srpsku porodicu Zec - oca Mihajla, suprugu Mariju i njihovu 12-godišnju kći.

Imućni zagrebački mesar Mihajlo Zec ubijen je kada je pokušao da pobegne iz svoje kuće na Trešnjevci u koju su oko 23 sata upale naoružane osobe, a njegovu suprugu i maloletnu ćerku ubice su odvele do planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu, gde su takođe pogubili, a njihova tela prekrili smećem.

Zbog ubistva su uhapšedni pripadnici Merčepove jedinice - Munib Suljić, Igor Mikola, Siniša Rimac, Nebojša Hodak i Snežana Živanović - od kojih su neki pred istražnim sudijom priznali zločin.

Ta njihova priznanja, međutim, nisu uzeta u obzir jer su data bez prisustva advokata i oni su oslobođeni.

Aleksandra, Marija i Mihajlo sahranjeni su u Gornjoj Dragotinji kraj Prijedora, rodnog mesta Mihajla Zeca.

Zločin je preživelo dvoje dece porodice Zec - Dušan i Gordana, koja su bila sakrivena u kući. Nakon počinjenog zločina, decu je njihova baka Bosa odvela u kasarnu JNA, odakle su evakuisani u Banjaluku, gde su i nastavili život.

Suljić, Mikola i Rimac su ipak 2005. osuđeni, ali ne za ubistvo Aleksandre Zec, već zbog ubistva nepoznatog muškarca u Pakračkoj Poljani.

Najdužu kaznu od deset godina dobio je Suljić, koji je prvi zapucao, Rimac je osuđen na osam godina, dok je Mikola kao pomagač u ubistvu osuđen na pet godina zatvora.

U maju 2106. godine, nakon četvorogodišnjeg suđenja, Merčep je nepravosnažno proglašen krivim za ratni zločin nad srpskim civilima i osuđen na pet i po godina zatvora.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Bio im je potrebniji rat nego miran razlaz
Jugoslovenska armija, tenk, Vukovar

Ne ponovilo se...

14.10.2021. 06:05

Bio im je potrebniji rat nego miran razlaz

Da li je Josip Broz bio baš tako veliki državnik, zbog čega su mnogi, a prvenstveno Srbi, skloni i danas, 41 godinu posle njegove smrti i 30 godina nakon logične propasti njegove države, da ga slave kao krsnu slavu?
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve