Hronika
07.03.2023. 11:18
16:10
Beta

Bezdan

Uhapšeni zbog krijumčarenja gromobrana

1
Izvor: Uprava carina Republike Srbije

Zahvaljujući činjenici da su detektori radioaktivnosti deo obavezne opreme svakog carinskog službenika, na izlazu graničnog prelaza Bezdan je 4. marta 2023. godine otkriven pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni točak jednog vozila, saopšteno je i iz Uprava crina.

Prilikom izlazne kontrole automobila nemačkih registarskih oznaka oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno sprovedena detaljna kontrola, uz sve neophodne mere bezbednosti i zaštite. 

Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni točak, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za merenje sastava matala, na koje je ručni detektor za merenje jonizujućeg zračenja odreagovao.

Odmah je obaveštena inspekcija za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost, kao i Direktorat za radijaciju i nuklearnu bezbednost, koji su prema važećoj proceduri stupili u kontakt sa Institutom za nuklearne nauke Vinča, radi preduzimanja daljih mera. 

Nadležne službe su preuzele i obezbedile radioaktivne predmete, dok su trojicu putnika, državljane Hrvatske, zajedno sa vozilom preuzeli u dalju nadležnost policija i tužilaštvo.

Iz Uprave carina napominju da carinska služba za otkrivanje i sprečavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za merenje jonizujućeg zračenja. 

Svi službenici koji su toga dana radili na pomenutom prelazu odmah su upućeni na lekarski pregled, bez obzira što nisu pokazivali nikave simptome izloženosti radijaciji.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sprečeno krijumčarenje nakita vrednog 55.000 evra
Nikola Tesla aerodrom

Aerodrom Nikola Tesla

06.02.2023. 16:00

Sprečeno krijumčarenje nakita vrednog 55.000 evra

Carinici su na Aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu sprečili krijumčarenje neprijavljenih firmiranih satova i nakita ukupne vrednosti oko 55.000 evra, saopšteno je iz Uprave carine.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve