Hronika
07.09.2020. 19:04
Tanjug

Ukinuta presuda za ubistvo Ćuruvije zbog "NN lica"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje nisu optuženi.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci za to pripremili "teren".

Za učešće u ubistvu Ćuruvije, koje se dogodilo, 11. aprila 1999. godine, na ukupno 100 godina zatvora bili su osuđeni tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB-a Ratko Romić.

Povezane vesti - PUNOLETNA AMNESTIJA ZLOČINACA

Apelacioni sud je istovremeno naložio da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu i otklone svi nedostaci presude u skladu sa primedbama.

U detaljnom obrazloženju odluke, koja je danas objavljena na njegovom sajtu, Apelacioni sud je ukazao da su osnovane žalbe kojima se ukazuje da je prvostepeni sud povredio "objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu", čime je učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/SASA STANKOVIC

Naime, kako podseća apelacija, tužilac je do kraja suđenja ostao pri svojim tvrdnjama iz optužnice, dok je prvostepeni sud nakon toga, izmenio činjenični opis iz optužnice, tako što u presudu dodao određene činjenice i okolnosti koje nisu bile sadržane u optužnici.

Na ovaj način su okrivljeni oglašeni krivim za nove činjenice i radnje za koje nisu optuženi i o kojima u toku postupka nisu izvođeni dokazi, navodi Apelacioni sud ukazujući da tu pre svega misli na uvođenje „NN lica“ u presudu, koje je, prema viđenju prvostepenog suda, učestvovalo u izvršenju krivičnog dela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac.

Povezane vesti - RADE MARKOVIĆ – Čuvar tajne devedesetih

Takođe, Apelacioni sud zamera Specijalnom što je dodavanjem novih radnji u presudi, za koje nisu bili optuženi - Radonjić, Kurak i Romić, značajno izmenio činjenicno stanje iz optužnice.

Pri tome se, kako je ukazao Apelacioni sud, u ukinutoj presudi ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog bi prvostepeni sud, sa nesumnjivom izvesnošću, utvrdio prisustvo još jednog lica na licu mesta i to neposrednog izvršioca, niti na osnovu kojih dokaza je utvrdio da je NN lice postiglo dogovor o ubistvu Ćuruvije.

"Istovremeno, uvodenjem NN lica u činjenicni opis radnje krivičnog dela, na više mesta, u različitim segmentima, izreka presude je učinjena nerazumljivom, jer najpre ostaje nejasno da li se u konkretnom slučaju radi o jednom NN licu ili su u pitanju više NN lica, da li je isto NN lice nalogodavac, lice sa kojim okrivljeni postižu prethodni dogovor, a takođe i neposredni izvršilac krivicnog dela, ili se radi o različitim NN licima", ukazala je apelacija.

Takođe, kako dodaje, prvostepeni sud je propustio da opiše na koji način su Kurak i Romić omogućili NN licu da izvrši ovo krivično delo, što njihove radnje, čini nejasnim i nerazumljivim.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija, Facebook

Iz presude se, kako napominje Apelacioni sudm, ne vidi i ostaje nejasno gde su se, u momentu izvršenja krivičnog dela nalazili Romić i Kurak - da li su bili zajedno ili su bili razdovojeni.

Nejasno je na koji nacin i kojom svojom radnjom su omogućili NN licu izvršenje krivičnog dela i time kao saizvršioci učestvovali u izvršenju ovog krivičnog dela, navodi apelacija.

Istakao je i da se osnovano žalbama ukazuje da u obrazloženju presude nisu dati dovoljno jasni razlozi o odlučnim cinjenicama na osnovu kojih je prvostepeni sud utvrdio postojanje prethodnog dogovora između svih okrivljenih, a posebno dogovora sa NN licem.

Pored toga, Specijalni sud je propustio i da ukaže na razloge za postojanje zajednickog umišljaja kod okrivljenih, dogovora, niti je naveo iz čega zaključuje da su Radonjić, Kurak i Romić postupali kao izvršioci.

Apelacioni sud je naložio da prvostepeni sud u ponovljenom postupku otkloni sve nedostatke i povrede na koje mu je ukazano, te da postupi po primedbama Apelacionog suda.

Romić i Radonjić su u kućnom pritvoru već tri godine, a prethodno su dtri po bili u pritvoru, od hapšenja 2014.godine.

Marković u zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora zbog četvorostrukog ubistva na Ibarskoj magistrali u oktobru 1999. godine, a kako se u sprskom pravnom sistemu kazne ne sabiraju, on ostaje osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

Kurak je osuđen u odsustvu jer se nalazi u besktvu i za njim je na snazi crvena poternica Interpola.

Prvostepena presuda koja je sada ukinuta, nije bila doneta jednoglasno, već preglasavanjem sudija u tročlanom veću - 2:1.

Iz te presude proizlazi da je vlasnika i novinara "Dnevnog telegrafa" Slavka Churuviju 11. aprila 1999. godine ubilo NN lice, a da su mu osuđeni pripadnici nekadašnje Državne bezbednosti pomagali u pripremi ubistva.

Povezane - IBARSKA, ĆURUVIJA, STAMBOLIĆ… Karike koje nedostaju

Naime, umesto Miroslava Kuraka koji se u optuznici pominje kao direktni izvršilac ubistva, on u ukinutoj presudi nije pomenut kao takav, već nepoznato lice (NN), čiji identitet nije utvrđen.

Nasuprot presudi, optužnica tvrdi da je Ćuruviju 11. aprila 1999. godine ubio Miroslav Kurak, a da mu je saučesnik bio Ratko Romić, koji je drškom pištolja udario u glavu Ćuruvijinu prijateljicu Branku Prpu.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999. godine, u dvorištu ispred ulaza u zgradu, gde su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve