Oni su ponos Srbije
13.07.2023. 17:39
R.E.

Jelena Vladić

Novosađanka među pet najboljih naučnica na svetu

laboratorija, mikroskop, istraživanje
Izvor: Shutterstock

Jelena Vladić uspela je da postavi Srbiju na čelo svetske nauke zahvaljujući svom predanom radu i izvanrednim rezultatima u oblasti farmaceutskog inženjerstva.

Ova mlada naučnica dobila je UNESCO AI Fozan internacionalno priznanje i time ušla u najboljih pet na čitavom svetu. Njeno ime našlo se među dobitnicima iz Argentine, Kameruna, Egipta i Kine. 

Jelena Vladić sada je 37-godišnjakinja i ona već ima ozbiljan staž doktora nauka. Ona je dobila i prestižnu nagradu Danubius Young Scientist Award koja, sa gorepomenutom, svedoči i njenom doprinosu nauci, a samim tim i čitavom društvu.

Iako je njen rad u oblasti farmaceutskog inženjerstva potekao sa Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, Jelena je trenutno u Portugalu, na lisabonskom Univerzitetu Nova i NOVA School of Science and Technology.

"Završila sam Medicinski fakultet u Novom Sadu, smer farmacija. Međutim, diplomski rad sam radila pod mentorstvom profesora Žike Lepojevića, profesora farmaceutske hemije sa Tehnološkog fakulteta. I tako sam započela eksperimentalni rad u laboratorijama Tehnološkog fakulteta. Pre toga nisam imala ideju da želim da se bavim naukom, međutim, kroz rad sa profesorom sam shvatila da je to nešto što mi jako prija i mogla sam već da se zamislim u nauci", objasnila je Jelena u razgovoru za Blic.

 

Kako je navela, nakon odbrane i završetka studija, profesor joj je predložio da može da nastavi da radi sa njim na narednoj studiji, što je srdačno prihvatila i uporedo upisala doktorske studije u oblasti farmaceutskog inženjerstva.

"U tom momentu, on je bio u poslednjoj godini do penzije i nije postojala ideja o zapošljavanju, jednostavno sam volonterski išla da radim. Međutim, ono što sam prepoznala kao specijalnu povezanost sa naukom je to što sam tih godinu dana do zaposlenja na fakultetu istovremeno imala posao u apoteci gde sam radila prvu smenu i nakon toga svaki dan posle podne i vikendom išla na fakultet. Tako da mi je brzo postalo jasno da je to ono što zaista želim da radim i krenula sam da tražim način da započnem svoju karijeru u nauci. To se i dogodilo nakon godinu dana kada sam dobila ponudu za posao", kaže Jelena.

Put od Novog Sada do Lisabona nije uvek bio lak, ali prema njenim rečima, tako možda i treba da bude.

"U procesu naučnog napredovanja ima dosta momenata koji nisu zabavni i lepi, i veoma su naporni. Međutim, kada stignete do nekog cilja koji ste zamislili, vrlo brzo zaboravite te teške momente i vidite ih kao proces učenja i stizanja do cilja i budete ponosni na sve to što ste prošli", istakla je naučnica.

Dobijanje nagrade svetske organizacije kao što je UNESCO, svakako je jedan od tih momenata za ponos, ali za ovu mladu naučnicu predstavlja samo krupan korak dalje ka cilju, piše Blic.

Jelena Vladić nagrađena za svoje revolucionarno istraživanje kao jedna od pet najboljih. Žiri koji dodeljuje priznanje sačinjen je od vrhunskih naučnika iz čitavog sveta, poput dobitnika Nobelove nagrade 2019. za otkrivanje prve egzoplanete ili naučnika iz NASA Godard centra za svemirske letove.

"Biti prepoznat od strane vodećih naučnika je fantastičan osećaj, jer daje sjajnu motivaciju da se nastavi dalje u istom smeru. Verujem da je lična motivacija i vera u sebe ono što je najvažnije, međutim kada vaš rad biva prepoznat i nagrađen od strane institucija i vodećih naučnika u svetu, onda je to zaista sjajan vetar u leđa i možete samo da osetite odgovornost i nastavite da radite dalje", rekla je Jelena.

Kako objašnjava, nagrada koju je dobila vezana je za jedan segment istraživanja, koja su dosta šira i kompleksnija. Reč je o razvoju inovativnih ekoloških procesa ekstrakcije za dobijanje proizvoda od mikroalgi, aromatičnog i lekovitog bilja i dodate vrednosti hrani i poljoprivrednom otpadu. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srpkinja bez koje Vog ne bi bio to što jeste
slikarstvo, umetnost, četkice

Milena Pavlović Barili

05.11.2022. 14:52

Srpkinja bez koje Vog ne bi bio to što jeste

Milena Pavlović Barili, jedna od najvećih umetnica sa našeg prostora, rođena je u Požarevcu, 5. novembra 1909.godine, pre tačno 113 godina. Iza sebe je ostavila umetnički opus koji je obeležio jedan period svetske umetnosti, a tokom svog života od domovine je dobijala zamerke, iako je bila patriota.
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve