Oni su ponos Srbije
26.01.2024. 21:49
R.E.

Prestižno priznanje

Lana je NAJBOLJA mlada violinistkinja SVETA

Violina, koncert
Izvor: Shutterstock

Lana Zorjan, 15-godišnja studentkinja prve godine violine u klasi profesora Stefana Milenkovića na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, dobitnica je najznačajnijeg priznanja klasične muzike na svetu - International Classical Music Award (ICMA) - Discovery Award 2024 i ujedno prvi muzičar iz Srbije koji je dobio ovo priznanje.

Nagrada se dodeljuje samo jednom mladom umetniku ispod 18 godina, bilo kog instrumenta iz celog sveta. Jedina kategorija za maloletnog mladog umetnika je Discovery Award kojom se nagrađuje jedan mladi solista iz celog sveta.

''Prvi put u životu sam se rasplakala od sreće...Ukupno je bilo nominovano 375 umetnika koji sviraju različite instrumente i ja sam zaista jako počastvovana što sam se našla među tim već oformljenim i eminentnim umetnicima kao jedini maloletnik i osvojila moje do sada najveće priznanje. Ovo priznanje ima još veći značaj, s obzirom da se prvi put moja zemlja našla na prvom mestu, što će sigurno privući pažnju svetskih muzičkih stručnjaka da u Srbiji ima puno mladih virtuoza“, kaže Lana Zorjan.

Lana svira violinu od svoje četvrte godine, a trenutno je najmlađa studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Stefana Milenkovića, koji je već sprema za njen najveći nastup u životu.

Lana će se naći rame uz rame sa ostalim dobitnicima, a već renomiranim svetskim umetnicima Hillary Hahn, Reunaud Capucon i Paavo Järvi. Gala koncert će direktno prenositi Deutsche Welle.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Spektakularan koncert Stefana Milenkovića i Simfonijskog orkestra RTS-a (FOTO)
Stefan Milenković 24.12.2021.

Burni i emotivni aplauzi

24.12.2021. 20:05

Spektakularan koncert Stefana Milenkovića i Simfonijskog orkestra RTS-a (FOTO)

Čuveni violinista Stefan Milenković i Simfonijski orkestar RTS-a, održali su u četvrtak veoma uspešan novogodišnji koncert u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, uz kompozicije Petra Iljiča Čajkovskog i Kamija Sen-Sansa.
Foto
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
7°C
22.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve