Oni su ponos Srbije
12.03.2024. 16:25
SANU

Nagrada "Marko Jarić“

Poznat dobitnik ovogodišnjeg "srpskog Nobela za fiziku“

1
Izvor: SANU

Fondacija "Prof. dr Marko V. Jarić“ dodeliće prestižnu nagradu "Marko Jarić“ za 2023. godinu dr Iliji Zeljkoviću, redovnom profesoru Boston koledža, SAD. 

Nagrada "Marko Jarić“, koja se u medijima ponekad naziva i "srpski Nobel za fiziku“, dodeljuje se duže od 25 godina za izuzetne rezultate u fizici.

Nagradu finansijski podržava Institut za fiziku u Beogradu koji organizuje ovu svečanost.

Ovo priznanje su dobili naši najugledniji istraživači od kojih su mnogi, baš kao i Marko Jarić, poreklom iz Srbije, a rade na vodećim svetskim univerzitetima.

Ove godine, kako je navedeno u odluci žirija, nagrada je pripala dr Zeljkoviću "za izuzetne doprinose proučavanju jako korelisanih superprovodnih materijala na bazi kuprata i kristalnih topoloških izolatora, kao i proučavanju superprovodnika sa Kagome kristalnom rešetkom“.

Žiri nagrade, koji su činili akademik Zoran V. Popović, dr Jelena Radovanović, redovna profesorka Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dr Đorđe Spasojević, redovni profesor Fizičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, odluku je doneo jednoglasno.

Dr Ilija Zeljković je završio Matematičku gimnaziju 2003. godine u Beogradu, a zatim osnovne studije fizike i računarstva 2007. godine na Vašington univerzitetu u Sent Luisu. Doktorsku disertaciju odbranio je na Univerzitetu Harvard 2013. godine na temu visokotemperaturnih superprovodnika na bazi kuprata. Glavni rezultati njegovog istraživanja iz tog perioda su objavljeni u vodećim časopisima "Science" i "Nature Materials".

Dr Zeljković je karijeru nastavio na Boston koledžu u grupi Vidje Madhavana. Napredujući kroz karijeru na Boston koledžu, dr Zeljković je uspostavio svoju grupu koja se bavi sintezom novih materijala i istraživanjima pomoću skenirajuće tunelske mikroskopije.

Do sada je istraživao superprovodnike na bazi kuprata, superprovodnike na bazi gvožđa, a trenutno superprovodnike sa Kagome kristalnom strukturom.

Fondacija "Prof. dr Marko V. Jarić“ osnovana je 1998. godine, sa ciljem očuvanja uspomene na život i delo Marka Jarića (1952-1997), a njena najpoznatija aktivnost je istoimena nagrada, koja se dodeljuje pojedincu ili grupi naučnika za

.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve