Oni su ponos Srbije
14.12.2022. 13:12
R.E.

Bravo, devojke

Da se ponosimo: Naše studentkinje najbolje na svetu!

Studenti
Izvor: Shutterstock

Studentkinje Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu pobedile su na takmičenju koje je organizovala prestižna organizacija studenata Univerziteta u Kembridžu "Cambridge Consulting Network“, sa ograncima u Londonu, Hongkongu i Tajlandu.

Nina Bjeljac, Katarina Mitić, Iva Eremić i Katarina Demijanenko zauzele su prvo mesto među više od 60 internacionalnih timova, na takmičenju koje je realizovano u saradnji sa jednom od najvećih kompanija na svetu, IBM.

Takmičenje je održano u dva dela. U prvoj rundi imale su manje od 72 sata da reše zadatu studiju slučaja, gde su ušle u finale kao jedan od Top 6 timova, prema ocenama ex-McKinsey partnera, što im je obezbedilo prolazak u finale. U finalnoj rundi, pobedu su odnele novom studijom slučaja, za koju se tražilo rešenje koje je uključivalo i video od 5 minuta. Finalno rešenje ocenjivali su stručnjaci iz kompanije IBM i nagradili tim Ekonomskog fakulteta prvim mestom sa 96,5 poena, i pobedom na celokupnom takmičenju.

Pobednički tim Cambridge takmičenja.png
Izvor: PromoPobednički tim Cambridge takmičenja

Prvi zadatak je zahtevao da se postave u ulogu konsultanta i da savetuju kompaniju koja ima svoju platformu za povezivanje psihoterapeuta sa klijentima, da li da se proširi na tržište Velike Britanije, i na koji način. Istraživanje tržišta je pokazalo prezasićenost i preporuka je bila da se proširi na kinesko tržište.

Finalni zadatak bila je akvizicija. Imale su zadatak da kao kompanija koja posluje na tržištu pametnih satova kupe drugu kompaniju, koja se bavi analitikom. Na osnovu analize došle su do zaključka da nakon akvizicije kompanija proširi svoj biznis pružajući usluge monitoringa vitalnih funkcija preko satova u bolnicama.

"Ponosna sam na naš tim i pre svega sam im jako zahvalna što su mi verovale i poverile mi ulogu kapitena! Sigurna sam da je ovo samo prvi korak ka budućnosti i svemu što nas čeka. Mislim da smo pokazale šta to sve znaju članovi EKOF Case Study kluba i studenti Ekonomskog fakulteta“, kaže Nina Bjeljac.

"Verujem da je ono što nas je izdvojilo i doprinelo pobedi bila kreativnost rešenja, ali i strukturiran analitičan pristup problemu“, objašnjava Katarina Mitić.

1
Izvor: Promo

Katarina Demijanenko smatra da je sâmo takmičenje veliki izazov i dodaje: ,"Budući da zadaci nisi bili nimalo laki i da smo se takmičile sa timovima iz celog sveta, ipak, uz dobru saradnju i organizaciju uspele smo da dođemo do rešenja koje nam je i donelo pobedu“.

"Bilo mi je zadovoljstvo učestvovati u ovako prestižnom takmičenju i osvojiti prvo mesto! Celo takmičenje bih opisala kao jedno izazovno iskustvo i timski rad i trud, jer smo iz dosadašnjih iskustava uspele da savladamo ovaj zadatak i istaknemo se. Ponosna sam na ceo tim i posebno sam zahvalna Ekof Case Study klubu na Ekonomskom fakultetu, kao i našim mentorima, koji su nas bodrili kroz ceo proces“, kaže Iva Eremić. 

S obzirom na to da je takmičenje održano onlajn i da su sve takmičarke trenutno van Beograda, raduju se okupljanju i proslavi pobede.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Starim studentima produžen rok za diplomiranje
Studenti

Ministarstvo prosvete

16.09.2022. 19:05

Starim studentima produžen rok za diplomiranje

Studentima na osnovnim studijama i na višim školama, upisanim do 10. septembra 2005, produžen je rok za završetak studija po započetom nastavnom planu i programu, uslovima i pravilima studija, saopštilo je Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
20.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve