Politika
05.02.2018. 11:13
R.E./Beta

DEJVID MEKALISTER UOČI PREDSTAVLJANJA NOVE STRATEGIJI EU ZA ZAPADNI BALKAN: Ojačati reforme u šest država za što brže pristupanje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister izjavio je da nova strategija za Zapadni Balkan koju će sutra predstaviti Evropska komisija ima za cilj da "ojača reformsku volju u šest država kao i da obnovi politički angažman članica EU prema Zapadnom Balkanu".

Mekalister je za Funken mediengrupu ;kojoj pripada desetak dnevnih listova u Nemačkoj naveo da ;pristupanje Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana EU zavisi od ispunjavanja strogih "pravnih, političkih i ekonomskih“ kriterijuma i da će te zemlje pristupiti EU "samo ako narednih godina sprovedu obuhvatne reforme", prenosi Dojče vele (Deutsche Welle).

Nemački evroposlanik rekao je da 2025. godina, koju je Evropska komisija navela kao mogući termin pristupanja Srbije i Crne Gore, zapravo predstavlja "indikativni", neobavezni termin koji treba da konkretizuje pristupnu perspektivu i pruži pristupnom procesu novu dinamiku."Konkretni termin pristupa nove članice EU zavisiće isključivo od toga kada svaka zemlja ponaosob potpuno ispuni stroge pravne, političke i ekonomske preduslove", ponovio je Mekalister.

On je dodao da se u šest balkanskih zemalja moraju jačati pravna država, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i garantovati sloboda medija. Uz to, rekao je Mekalister, bilateralni sukobi u regionu moraju se okončati što pre.

List Velt prenosi delove ;strategije proširenja EU uz ocenu da je sada "istorijski povoljna prilika" da se budućnost zemalja Zapadnog Balkana čvrsto i neopozivo veže uz EU.

O istoj temi za austrijski list Standard piše politikolog Vedran Džihić koji počinje opisom "nacionalističke magle" koja se iz Beograda pušta nakon ubistva Olivera Ivanovića.

Svo vreme, piše Džihić, vlast u Beogradu se prema EU prikazuje kao reformatorska, ali iznutra sprovodi sve autoritarniju politiku moći. U Srbiji je predsednik Vučić sa svojom SNS akumulirao više moći nego bilo ko drugi u Evropi a slično je i u Prištini, gde se premijer Ramuš Haradinaj ističe povećanjem sopstvene plate i kritikom na račun novog Specijalnog suda za zločine OVK, navodi autor."EU je proglasila ovu godinu godinom nade i novog ojačanog angažmana u regionu. Bilo bi fatalno da se nade pokopaju pre nego što se makar u naznakama podrže jasnom političkom agendom. Ubistvo Ivanovića i reakcije na njega pokazuju da se balkanska politika EU na početku 'godine nade' nalazi u ćorsokaku. (…) EU 2018. godine mora da se izbori da bude centralni akter na Balkanu i da inkluziju Balkana tretira kao prioritetni projekat. Alternative evropskom Balkanu bi na posletku ugrozile ceo kontinent", ocenjuje politikolog, prenosi DW.

NE PROPUSTITE:

NACRTALI NAM ULAZAK U EU

NOVA STRATEGIJA EU O ULASKU SRBIJE U UNIJU do 2025: Do kraja 2019. ispuniti prelazna merila u oblasti vladavine prava, postići sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom i brzo krenuti dalje

NOVA STRATEGIJA EU: Srbija i Crna Gora punopravne članice unije tek 2025

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve