Politika
03.05.2018. 14:29
Velimir Perović

PROPAO PUČ AMFILOHIJA RADOVIĆA

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sigurno je da na ovom Saboru neće doći do promene Ustava SPC jer je radna verzija koju su pripremili mitropolit Amfilohije i episkop Irinej naišla na veliko negodovanje arhijereja

Opstanak srpskog naroda i pravoslavnih svetinja na Kosovu i Metohiji, budućnost južne srpske pokrajine, radna verzija novog crkvenog ustava, kao i stanje u eparhijama SPC najvažnije su teme o kojima se razgovara na Svetom arhijerejskom saboru SPC, koji je prošle nedelje počeo u Peć­ koj patrijaršiji, a nastavljen je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Ustavno pitanje najverovatnije neće dobiti svoj epilog jer na predloge Ustavne komisije, kojom je predsedavao mitropolit Amfilohije, arhijereji imaju veliki broj primedaba. Sveti arhijerejski sabor će se sigurno baviti i problemima u Makedoniji, gde se kanonskne priznata Makedonska crkva stavila pod patronat Bugarske pravoslavne crkve, kao i sve većim širenjem Raško-prizrenske eparhije u egzilu, na čijem se tronu nalazi raščinjen vladika Artemije. Očekuje se da na Saboru bude reči i o sve češćem devijantnom ponašanju pojedinih sveštenika i monaha, koji su se otuđili od naroda, diluju narkotike, bave se švaleracijom ili se za njihovo ime vezuje pedofilija.

Sigurno je da na ovom Saboru neće doći do promene Ustava SPC jer je radna verzija koju su pripremili mitropolit Amfilohije, episkopi Irinej (Bulović), dalmatinski Nikodim, braničevski Ignatije i penzionisani zahumsko-hercegovački Atanasije, mitropolit Jovan (Vraniškovski), kao i protojerej-stavrofor Zoran Krstić, protođakon Stanimir Spasović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović,

Nenad Milošević i Milan Andrić, kao i protojerej-stavrofor Velibor Džomić, naišla na veliki broj pismenih primedaba od arhijereja budući da su mnoga rešenja ocenjena kao loša..

- Predloženo ja da titula poglavara SPC bude patrijarh srpskih i pomorskih zemalja. Ta srednjovekovna titula danas ne znači ama baš ništa i mo­ že da bude čak štetna. Postavlja se i pitanje da li je potrebno izdizanje čak 16 eparhija na nivo mitropolija. Zatim, radnom verzijom je predloženo da sveštenici mogu javno da kritikuju odluke vrha SPC. To je veoma važno pitanje. Kao i dodavanje Pećke patrijaršije imenu SPC. Ovaj nacrt je urađen na brzinu, za svega dva meseca, iako nije bilo potrebe za takvom žurbom - kaže za „Ekspres“ viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije, dr Aleksandar Raković, koji je odličan poznavalac prilika u SPC.

Ono što je posebno zanimljivo u predlogu promene Ustava jeste način izbora patrijarha SPC. Poslednja dva patrijarha, Irinej i Pavle, izabrani su apostolskim žrebom, dok su svi prethodni patrijarsi birani preglasavanjem. Posle izbora Germana za patrijarha, Crkva je, da bi onemogućila upliv vlasti, odlučila da se patrijarh bira između tri kandidata koja dobiju najveći broj glasova na Saboru. Koverte s njihovim imenima se stave u Jevanđelje, a onda se nasumičnim izvlačenjem bira patrijarh. Radnom verzijom novog ustava predviđeno je da patrijarha ubuduće bira Izborni sabor, uz obaveznu dvotrećinsku većinu glasova. Glasanje može biti ponovljeno najviše sedam puta dok jedan od kandidata ne dobije potreban broj glasova članova Sabora. Međutim, kako „Ekspres“ saznaje, i na taj predlog ima mnogo primedaba arhijereja jer bi se time ponovo omogućio upliv politike i raznih drugih lobija kada su u pitanju najznačajnije crkvene odluke.

Član radne grupe za promenu Ustava SPC prof. dr Sima Avramović kratko je odgovorio „Ekspresu“ da članovi tog tela, nažalost, nisu ovla­ šćeni da javno komentarišu predložene izmene.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, prema saznanjima „Ekspresa“, među arhijerejima nema podela. Oni su, s patrijarhom Irinejem na čelu, jedinstveni da SPC treba da zauzme stav da ne dolazi u obzir ni priznavanje secesije, ni podela teritorije, ni bilo kakva stolica u Ujedinjenim nacijama za ju­žnu srpsku pokrajinu.

- Između arhijereja ne postoje različita mišljenja o budu­ćnosti Kosova i Metohije. Oni se razmimoilaze samo oko odnosa vrha države prema Kosovu i Metohiji jer smatraju da su državne vlasti nedovoljno jasne prema tom pitanju. Ako pogledate izjave arhijereja koji su potpisali Apel za odbranu Kosova i izjave onih koji nisu potpisali taj apel, videćete da su njihovi stavovi potpuno istovetni - objašnjava dr Raković.

Afere vezane za pedofiliju i švalerisanje (Pahomije, Vasilije, Gregorije), dilovanje droge, preskupe verske obrede, finansijske pronevere (krađa milion evra iz kase SPC), kao i za preterani luksuz u kojem žive pojedine vladike i sveštenici poslednjih godina sve češće izazivaju revolt kod vernika i pune novinske stupce, što prilič­ no narušava ugled Crkve. Razgovor o tim problemima biće nezaobilazan i na ovom Saboru, a već postoje predlozi da se svi monasi i sveštenici koji ne žive u skromnosti trajno udalje iz Srpske crkve.

 

Kraljev ukaz o izboru patrijarha

 

Prema Zakonu o izboru patrijarha Srpske pravoslavne crkve, Izborni sabor je birao između srpskih arhijereja trojicu kandidata, a potom ih pismenim aktom saopštavao ministru pravde. Jednog od ove trojice izabranih kandidata, kralj je na predlog ministra pravde svojim ukazom imenovao za patrijarha srpskog. Izbor trojice kandidata vršio se tajnim glasanjem. Za kandidata su bili izabrani oni koji su dobili najveći broj glasova. Ako je više kandidata dobilo jednak broj glasova, onda su se smatrali izabranim kandidatima oni koji su činom stariji; a ako su i po činu jednaki, onda onaj koji je ranije rukopoložen. Izborni sabor se sazivao kraljevim ukazom na predlog ministra pravde.

 

NE PROPUSTITE:

SINOD SPC FALSIFIKOVAO POTPIS PATRIJARHA PAVLA

AMFILOHIJE, ATANASIJE I IRINEJ BULOVIĆ SU IZDALI CRKVU I PRAVOSLAVNU VERU

ŠTA DONOSI PREDLOG NOVOG USTAVA SPC: Novi naziv “Srpska pravoslavna crkva – Pećka partijaršija”, lakši izbor patrijarha i uzdizanje 13 episkopija na nivo mitropolije

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve