Politika
24.02.2018. 21:16
Natalija Ginić

ŠIROM ZATVORENIH OČIJU: Od ubistva Olivera Ivanovića navršilo se 40 dana, a nadležni nisu guknuli o rezultatima istrage

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Od ubistva Olivera Ivanovića navršava se 40 dana, a nadležni nisu guknuli o rezultatima istrage, za koju su pokupili sve snimke s mesta zločina. Jedino su se oglasili povodom dvojice policajaca srpske nacionalnosti usnimljenih kako navodno vršljaju oko Ivanovićevog beživotnog tela. A čak ni tu nije najjasnije šta je zabeleženo na video-snimku

U Severnoj Kosovskoj Mitrovici, koja je pokrivena kamerama, svako bi rekao da ni muva ne može da proleti neopaženo. Možda ne može muva, ali nešto krupnije može da se provuče. Barem to važi u slučaju nerasvetljenog ubistva Olivera Ivanovića.

Navršava se 40 dana od smrti lidera Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda (SDP), a šta smo saznali dosad? Nismo doznali ko je povukao oroz, ko je eventualni nalogodavac, koji je motiv počinioca/laca, a ako to sve i jeste utvrđeno, nadležni na Kosovu i dalje prećutkuju rezultate istrage, dok narod nema blagu predstavu šta se dogodilo tog kobnog 16. januara.
Ako je suditi po detektivskim filmovima, najvažnije je ono što se uradi u prvih 48 sati. A u ta prva dva dana, evo šta je objavljeno -istražni organi su izvršili uviđaj, prikupili potencijalne dokaze, napravili zapisnik, pronašli zapaljeno vozilo nedaleko od tog mesta, utvrdivši da je reč o „opel astri" kojom su ubice, nakon što su dugom devetkom upucali Ivanovića sa šest metaka u leđa, pobegli s lica mesta. I, naravno, istražitelji su pokupili sve snimke s kamera direktno uperenih u mesto zločina, tvrde u samoj stranci SDP.

- Istražni organi su na sam dan ubistva uzeli frejmove s kamera koje snimaju mesto gde je Oliver upucan. I Ulica Sutjeska je cela pokrivena kamerama, kao i ulaz u zgradu, i cela Mitrovica. Nemoguće je da nisu skinuli te snimke. Šanse su 99 odsto da je sve snimljeno, osim ako neko u međuvremenu nije obrisao te video-zapise. Severna Mitrovica je mali prostor, bezbednosne službe su non-stop na terenu, kreću se vozila Euleksa i Kfora - navodi za „Ekspres" Ksenija Božović, bliska Oliverova saradnica, dodajući da ona i njene kolege još uvek nisu obavešteni ni o jednom jedinom detalju ubistva.

- Jedan život je ugašen, a mi i dalje čekamo da saznamo dokle je istraga stigla. Ovde vlada potpuno zatišje. Apelujem na predsednika i premijera Kosova da kažu kakve informacije imaju. Rekli su da znaju nešto što ne odgovara pojedincima. Dajte da vidimo ko su ti pojedinci i šta je to što kriju - poručuje Božovićeva.

Pored tih šturih najava kosovskih političara, sve vreme su prisutne i međusobne optužbe beogradske i prištinske strane o nerazumevanju i nesaradnji, ko vele, ako u dijalogu o normalizaciji ne možemo da se razumemo, nećemo valjda ni oko smrti jednog čoveka. U toj verziji filma „Izgubljeni u prevodu" pukla je, međutim, jedna vest koja nas je vratila na one snimke s početka.

Naime, spor oko bezbednosnih snimaka nastao je između glavnog tužioca u Osnovnom tužilaštvu u Kosovskoj Mitrovici Šućri Sulje i predsednika Osnovnog suda Nikole Kabašića, i to oko dvojice policajaca srpske nacionalnosti Dragiše Markovića i Žarka Jovanovića. Sulja je uložio žalbu na Kabašićevu odluku da se ne odredi pritvor dvojici policajaca koji su uhapšeni zbog sumnje da su manipulisali dokazima s mesta gde je ubijen Ivanović. Sudija je obrazložio svoju odluku novinarima „Insajdera" tvrdeći da tužilac nije dao opravdane zahteve za određivanje pritvora policajcima, što ne znači da protiv njih neće biti pokrenuta istraga za diranje i neobezbeđivanje dokaza. Razilaženje sa Suljom, Kabašić je imao i povodom toga šta se vidi na snimku bezbednosnih kamera iz Oliverove kancelarije. Iz izjave Kabašića se zaključuje da je sud prihvatio objašnjenje policajaca, koji su u prvom trenutku mislili da je Ivanović doživeo srčani udar jer nisu odmah videli ni krv ni povrede kod Ivanovića.

- Jedan od policajaca se saginje i predaje novčanik Olivera Ivanovića sekretarici. Drugi se okreće i vidi nekoliko čaura na zemlji, uzima jednu u ruke i spušta je. To se jasno vidi na video-snimku. Znači, ne stavlja je u džep i ne odnosi s lica mesta. Oni onda odlaze jer ne znaju da je to lice mesta krivičnog dela - rekao je Kabašić za „Insajder", dok je Suljina verzija kao iz nekog drugog filma.

- Na kamerama se vidi da su policajci uklonili jednu čauru s lica mesta, odnosno da ju je jedan policajac stavio u svoj džep. Sve vreme su bili na telefonu s nekim. Ivanović je ubijen sa šest metaka iz pištolja „zastava M70A", a na licu mesta prikupljeno je pet čaura. Oni nisu obavestili ni tužilaštvo ni svoje nadređene da su s lica mesta uzeli tu jednu čauru. Sve ovo nam je bilo sumnjivo pa smo zbog toga odlučili da zatražimo pritvor za dvojicu policajaca - rekao je Sulja za „Insajder".

U medijima je nakon te pravosudne zbrke objavljena vest da je Kabašić podneo ostavku, što su potvrdili članovi Srpske liste. Njegovi razlozi za takvu odluku, prema njihovim rečima, bili su lične prirode. Pojašnjenje personalnih pobuda pokušavali smo danima da dobijemo od Kabašića, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke. Na zid smo naišli i kod tužioca.

- Halo, dobro veče. Vozim se. Čujemo se za sat i po, kada stignem u Mitrovicu - bilo je prvo i poslednje što smo čuli od Sulje. Na uporne pozive uzvratio je mukom, istim onim kojim nisu objašnjene okolnosti smrti Ivanovića.

U svemu tome zanimljivo je da je, prema rečima predsednika Vučića, srpska služba tražila satelitske snimke Kosovske Mitrovice iz dana ubistva Ivanovića, ali je dobila odgovor od stranih službi da nemaju ništa jer je tada bilo maglovito. Božovićeva kaže za „Ekspres" da nikakve magle tog dana nije bilo u Mitrovici.

- Strane službe su pojedine ljude primoravale da kažu da su za ubistvo Ivanovića odgovorni Srbi sa severa Mitrovice. Govoriće o tome svi za 10 do 15 dana, kada sve prođe. Govoriće i Milena o tome. Sve je organizovano s ciljem da se sever Kosova otme od Srba. Uhapšeni su policajci sa severa Kosova. Kao, krili su nešto, muljali, i posle su pušteni. Crtana je meta, nacrtan je Srbin i samo se čeka da neko kaže ime - naveo je Vučić u „Ćirilici".

NE PROPUSTITE:

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA Kosovska policija: Otkriven vlasnik zapaljenog opela, saslušano nekoliko svedoka i uzeti snimci sa kamera

VULIN: Srbija ne moli već zahteva da učestvuje u istrazi ubistva Olivera Ivanovića

Kovčeg sa telom Olivera Ivanovića krenuo ka Beogradu

MILOVAN DRECUN O UBISTVU OLIVERA IVANOVIĆA: Istraga treba da ide u dva pravca ka Kadriju Veseliju i Vašingtonu

EULEKS: Priština će odlučiti da li će Srbjia učestvovati u istrazi ubistva Olivera Ivanovića

KOSOVSKA POLICIJA: Za informacije o ubistvu Ivanovića 10.000 evra

PRVI KORAK SRBIJE POSLE UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA: Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo predistražni postupak

POČELA OBDUKCIJA TELA OLIVERA IVANOVIĆA: Rezultati tokom popodneva, sahrana na Novom groblju u Beogradu

Vučić: Nije bilo saznanja o direktnim pretnjama Oliveru Ivanoviću

Vučić: Priština da ne pomisli da iskoristi ubistvo Ivanovića da stavi svoju čizmu na sever Kosova

AKCIJA NA TVITERU NAS JE IPAK VIŠE: Večeras ispred Hrama Svetog Save sveće za ubijenog Olivera Ivanovića

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA JE TERORISTIČKI AKT

Obdukcija tela Olivera Ivanovića oko 14 časova u Kosovskoj Mitrovici

RASIM LJAJIĆ KROZ SUZE O OLIVERU IVANOVIĆU: Koliko puta sam mu rekao da ide…

NI REČ O UBISTVU IVANOVIĆA: Haradinaj o oružanoj pretnji pripadniku KP, ne i o atentatu

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Počela sednica Saveta za nacionalnu bezbednost

JAVNI TUŽILAC U KOSOVSKOJ MITROVICI: Na Ivanovića pucano iz automobila u pokretu, ispaljena tri hica

EU oštro osudila ubistvo Olivera Ivanovića, poziva sve strane na smirenost

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Euleks osuđuje ubistvo i traži da se pronađu ubice

LEKARI KBC KOSOVSKA MITROVICA: Ivanović primljen sa pet prostrelnih rana, smrt konstatovana u 9.15

UBISTVO OLIVERA IVANOVIĆA: Reakcije srpske javnosti i političara na zločin koji je potresao Srbiju

Oliver Ivanović ubijen na isti dan kad i njegov prijatelj i saborac Dimitrije Janićijević

KOSOVSKA POLICIJA: Pronađeni dokazi u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića

OLIVER IVANOVIĆ UBIJEN U KOSOVSKOJ MITROVICI

POSLE ATENTATA NA OLIVERA IVANOVIĆA: Predsednik Vučić zakazao vanrednu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost

INTERVJU, OLIVER IVANOVIĆ, POLITIČAR U KUĆNOM PRITVORU: Priznajte grešku!

ĐURIĆ O IVANOVIĆEVOM UBISTVU: Zločinački, teroristički čin!

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve