AKTUELNE IZLOŽBE U SVETU: Od Rembranta, preko Gogena pa sve do da Vinčija…

AKTUELNE IZLOŽBE U SVETU: Od Rembranta, preko Gogena pa sve do da Vinčija…

Renesansni majstor Leonardo da Vinči


Kada je u pitanju kultura i umetnost, 2019. godina prepuna je impresivnih izložbi širom sveta. A bogami i godišnjica nekih od najvećih kulturnih institucija…

Tako je ove godine najveći španski nacionalni muzej obeležio 200 godina od osnivanja i to, tek završenom izložbom, retrospektivom “Museo del Prado 1819-2019. A place of memory” (Muzej Prado – mesto sećanja) koja je pružila širok pogled na istoriju jednog od najvećih i najposećenijih muzeja u svetu.

Royal Academy of Arts, prva britanska umetnička škola, ove godine obelila je 250 godina od osnivanja i to nizom zanimljivih izložbi. Jedna od njih je The Renaissance Nude.

EPA-EFE/WILL OLIVER

EPA-EFE/WILL OLIVER

U jednom od Gugenhajmovih muzeja, u španskom gradu Bilbau, održana je impresivna izložba umetnička dela iz slavne Thannhauser kolekcije, koja je prvi put u istoriji predstavljena van Njujorka. U postavci su se našla dela Sezana, Dege, Manea, Pikasa i Van Goga… Ne treba zaboraviti ni impresivnu izložbu Pikasa u Kini, koja je imala i veliki simbolički značaj.

Ipak, deluje da najslađe tek dolazi…

Rembrant

Godina Rembranta

Galerije i muzeji širom Evrope ove godine obeležiće 350 godina od smrti holandskog majstora Rembranta.

U Rijksmuseum u Amsterdamu mogla je da se pogleda izložba All the “Rembrandts”, ali najimpresivniji deo ove postavke svakako je restauracija njegovog najčuvenijeg dela “Noćna straža”. Projekat je počeo u junu i sve vreme je otvoren za javnost, tačnije zainteresovani mogu da gledaju čitav proces restauracije, u muzeju ali i na njihovom sajtu.

Rembrant 5

Nakon izložbi u muzeju Rembrantovoj rodnoj kući u Amsterdamu “Rembrandt’s Social Network” i “100 years of collecting” na red je došla i poslednja u nizu ovogodišnjih izložbi – “Rembrandt’s Technique Unravelled”, koja traje od 21. septembra 2019. do 16. februara 2020, i bavi se otkrivanjem slikarskih tajni velikog majstora.

Rembrant_30

Pročitajte – Rembrant je bio genije, mudrac i snob

Gogenovi portreti

Nacionalna galerija (Sainsbury Wing) u Londonu jesen je rezvisala izložbu posvećenu portretima Pola Gogena. Najveći deo postavke posvećen je Gogenovoj kasnijoj fazi, kad je počeo da napušta impresionizam i da se okreće simbolizmu, i kada je stvarao portrete s dubljim značenjem.

02 Pol GOGEN, Tahićanka

Izložba predstavlja oko 50 radova – slike, radove na papiru, kao i trodimenzionalne objekte u različitim medijima – prikaze iz javnih i privatnih kolekcija iz celog sveta, a trajaće od 7. oktobra 2019. do 26. januara 2020.

Povezane vesti – Saveti Pikasa o postizanju uspeha, bez žrtvovanja vizije

AP Photo/Thibault Camus

AP Photo/Thibault Camus

Jedan jedini – Leonardo da Vinči

Obeležavanje 500 godina od Leonardove smrti jedinstvena je prilika za Luvr da priredi veličanstveni omaž – retrospektivnu postavku na kojoj će biti izloženo pet velikih slika iz samog Luvra, druge slike za koje se smatra da su Leonardovo delo, i mnogi originalni crteži.

AP Photo/Thibault Camus

AP Photo/Thibault Camus

Povezane vesti – OTKRIVENA TAJNA: Leonardu su za Mona Lizu pozirali i muškarac i žena

Retrospektiva će predstaviti i najnovije rezultate istraživanja, kritička izdanja ključnih dokumenata, i zanimljive rezultate najnovije analize sprovedene u laboratorijama, ili tokom nedavnih konzervatorskih tretmana u Luvru.

Izložba će trajati od 24. oktobra 2019. do kraja februara 2020. godine.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar