Scena
11.10.2021. 16:05
Tanjug

"Izuzetna mi je čast"

Andrićeva nagrada Dejanu Stojiljkoviću

Dejan Stojiljković, Andrićeva nagrada 11.10.2021.
Izvor: TANJUG / RADE PRELIC

Srpski pisac i scenarista Dejan Stojiljković laureat je Andrićeve nagrade za 2020. godinu za zbirku pripovedaka “Neonski bluz“, koja mu je svečano uručena u Zadužbini Ive Andrića u Beogradu.

“Spajajući iskonsku žudnju za pripovedanjem sa novim osećanjem istorije i modernim kulturnim senzibilitetom, Dejan Stojiljković je u zbirci “Neonski bluz“ ostvario niz upečatljivih pripovednih situacija kroz koje se njegovi junaci neprestano kreću između arhetipskog i predačkog nasleđa sa jedne strane, i naloga savremenog trenutka sa druge strane“, istaknuto je u obrazloženju žirija, u čijem su sastavu prof. dr Aleksandar Jovanović, dr Marko Nedić i prof. dr Petar Pijanović.

Dejan Stojiljković, Andrićeva nagrada 11.10.2021.
Izvor: TANJUG / RADE PRELIC

Stojiljkoviću je nagradu uručio predsednik upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića Miro Vuksanović, a Stojiljković je istakao da mu je izuzetna čast što je laureat priznanja koje nosi ime njegovog omiljenog domaćeg pisca, velikog uzora i učitelja.

Ovom prilikom pročitan je i odlomak iz pripovetke “Duboko i hladno”, koja pripada nagrađenoj zbirki.

U najužem izboru za ovo priznanje našle su se knjige “Bezglavo“ Dejana Simonovića i “Skarabej od žada“ Emsure Hamzić.

Dejan Stojiljković, Andrićeva nagrada 11.10.2021.
Izvor: TANJUG / RADE PRELIC

Andrićevu nagradu za najbolju pripovetku, ciklus ili zbirku pripovedaka objavljene na srpskom jeziku između 1. januara i 31. decembra prethodne godine ustanovila je 1976. godine Zadužbina Ive Andrića prema testamentarnoj volji ovog pisca.

Prvi laureat ovog priznanja (za 1975. godinu) je Dragoslav Mihailović, a među ostalim dobitnicima su Aleksandar Tišma, Svetlana Velmar Janković, Danilo Kiš, Vida Ognjenović, Pavle Ugrinov, Aleksandar Gatalica, Milorad Pavić, Vule Žurić, Vladimir Kecmanović, Anđelko Anušić, i drugi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve