Scena
08.10.2021. 13:40
Tanjug

“Trgni se! Poezija“

"Srce moje, neko kuca" - Za ljubitelje poezije i knjige

Poezija, knjiga
Izvor: Shutterstock

Petnaesto izdanje Beogradskog festivala poezije i knjige "Trgni se! Poezija" otvoreno je u Narodnoj biblioteci Srbije pod sloganom "Srce moje, neko kuca".

Ovogodišnje izdanje manifestacije svojevrsni je omaž pesniku Milutinu Petroviću povodom obeležavanja 80 godina od njegovog rođenja, tako da i slogan festivala predstavlja stihove iz njegove poezije.
 

"Ovo je veoma poseban trenutak, ne samo zato što je ovo 15. po redu festival, to je nekakav izlazak iz detinjstva, ulazak u neki drugačiji period u životu čoveka", istakao je direktor i selektor festivala Dejan Matić na svečanom otvaranju.
 

On je dodao da je ovo izdanje s razlogom posvećeno Milutinu Petroviću jer taj jedan Petrovićev stih "u četiri reči može da sažme par vekova srpske poezije i pesništva".

Nakon prikazivanja kratkog filma u kojem je Milutin Petrović recitovao neke od svojih najpoznatijih stihova, usledilo je čitanje odabrane poezije i proze koje je otvorila švedska pesnikinja Hana Rajs Lara, a upriličena je i projekcija ostvarenja “Leonard Cohen: Bird on a Wire“.

Kako je najavljeno, program festivala će i ove godine obuhvatati čitanje poezije i proze domaćih i inostranih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, promocije novih knjiga, susrete sa studentima, filmski i muzički program, kao i pozorišnu predstavu, a održaće se u Narodnoj biblioteci Srbije, Kulturnom centru Grad, Kulturnom centru Magacin i Filološkom fakultetu u Beogradu.

Ove godine će na ovoj manifestaciji nastupiti preko 40 pisaca, pesnika i prevodilaca iz Švedske, Norveške, Austrije, Španije, Poljske, Severne Makedonije, Kipra, Albanije, Hrvatske, Kosova i Srbije, što onlajn, što uživo.

Beogradski festival poezije i knjige osnovan je 2007. godine u cilju afirmacije savremene poezije u Srbiji i približavanja poezije najširoj publici.

Festival se zalaže za promovisanje najviših umetničkih vrednosti, mladih umetnika, interesovanja za druge kulture, humanog odnosa prema čoveku i gradu, slobodu misli, govora i umetničkog izražavanja, kao i inkluziju osetljivih društvenih grupa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Sviramo noćas kao da je tu" - Spremite se za veče Tome Zdravkovića
Publika

Kombank dvorana

07.10.2021. 11:03

"Sviramo noćas kao da je tu" - Spremite se za veče Tome Zdravkovića

Pod sloganom "Sviramo noćas kao da je tu" u nedelju, 10. oktobra, od 17 do 20 časova biće održano "Veče Tome Zdravkovića", posvećeno muzičkoj legendi po kome istoimeni, biografski film "Toma" Dragana Bjelogrlića, već nedeljama unazad krasi veliko platno Kombank Dvorane.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
01.12.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve