Scena
08.10.2021. 13:40
Tanjug

“Trgni se! Poezija“

"Srce moje, neko kuca" - Za ljubitelje poezije i knjige

Poezija, knjiga
Izvor: Shutterstock

Petnaesto izdanje Beogradskog festivala poezije i knjige "Trgni se! Poezija" otvoreno je u Narodnoj biblioteci Srbije pod sloganom "Srce moje, neko kuca".

Ovogodišnje izdanje manifestacije svojevrsni je omaž pesniku Milutinu Petroviću povodom obeležavanja 80 godina od njegovog rođenja, tako da i slogan festivala predstavlja stihove iz njegove poezije.
 

"Ovo je veoma poseban trenutak, ne samo zato što je ovo 15. po redu festival, to je nekakav izlazak iz detinjstva, ulazak u neki drugačiji period u životu čoveka", istakao je direktor i selektor festivala Dejan Matić na svečanom otvaranju.
 

On je dodao da je ovo izdanje s razlogom posvećeno Milutinu Petroviću jer taj jedan Petrovićev stih "u četiri reči može da sažme par vekova srpske poezije i pesništva".

Nakon prikazivanja kratkog filma u kojem je Milutin Petrović recitovao neke od svojih najpoznatijih stihova, usledilo je čitanje odabrane poezije i proze koje je otvorila švedska pesnikinja Hana Rajs Lara, a upriličena je i projekcija ostvarenja “Leonard Cohen: Bird on a Wire“.

Kako je najavljeno, program festivala će i ove godine obuhvatati čitanje poezije i proze domaćih i inostranih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, promocije novih knjiga, susrete sa studentima, filmski i muzički program, kao i pozorišnu predstavu, a održaće se u Narodnoj biblioteci Srbije, Kulturnom centru Grad, Kulturnom centru Magacin i Filološkom fakultetu u Beogradu.

Ove godine će na ovoj manifestaciji nastupiti preko 40 pisaca, pesnika i prevodilaca iz Švedske, Norveške, Austrije, Španije, Poljske, Severne Makedonije, Kipra, Albanije, Hrvatske, Kosova i Srbije, što onlajn, što uživo.

Beogradski festival poezije i knjige osnovan je 2007. godine u cilju afirmacije savremene poezije u Srbiji i približavanja poezije najširoj publici.

Festival se zalaže za promovisanje najviših umetničkih vrednosti, mladih umetnika, interesovanja za druge kulture, humanog odnosa prema čoveku i gradu, slobodu misli, govora i umetničkog izražavanja, kao i inkluziju osetljivih društvenih grupa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Sviramo noćas kao da je tu" - Spremite se za veče Tome Zdravkovića
Publika

Kombank dvorana

07.10.2021. 11:03

"Sviramo noćas kao da je tu" - Spremite se za veče Tome Zdravkovića

Pod sloganom "Sviramo noćas kao da je tu" u nedelju, 10. oktobra, od 17 do 20 časova biće održano "Veče Tome Zdravkovića", posvećeno muzičkoj legendi po kome istoimeni, biografski film "Toma" Dragana Bjelogrlića, već nedeljama unazad krasi veliko platno Kombank Dvorane.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve