Beg u magičnu kutiju

Beg u magičnu kutiju

Foto: Shutterstock


Kad je sve stalo ili se usporilo, jedino nam nije zafalilo vremena. Sve što nismo stigli da čitamo, slušamo ili gledamo bilo je proteklih meseci nezaobilazno. Vreme korone je donelo mnogo loših dana i još gorih vesti, ali nas je podsetilo i na već zaboravljenu reč – dosada.

Hteli mi to ili ne, TV ekran je opet postao najvažnije mesto u našim domovima, a serije su opet postale najbolji način za ignorisanje stvarnosti. Kablovska televizija je ove godine bila najbliža apsolutnoj dominaciji.

Gledanost kao neprikosnovena potvrda da o ukusima ne treba raspravljati ove godine zbunila je i producente i reditelje jer su se među deset najgledanijih ove godine našle i mnoge koje nisu možda bile na spisku za dobitnu kombinaciju.

Povezane vestiDžon le Kare i MI6

Međutim, među pričama koje su još u rukopisu mogle da računaju na simpatije gledalaca sigurno je serija „Normalni ljudi“. Romantična drama koja uvek može da se gleda jer se događa u jednom irskom gradiću, a protagonisti su neki obični ljudi sa jednostavnim željama. Bez mnogo pompe i skandala priča o životu, koji je onakav kakvog ga priželjkuju normalni ljudi.

serije OPTION-1

Serija o sasvim realnoj svakodnevici je i „Little Fires Everywhere“, a reč je o televizijskoj priči istoimenog romana autorke Select.Ng. Radnja se događa 1997. godine u Klivlendu, a sve se vrti oko nezaobilazne rasne odrednice.

“Doom Patrol” je potpuno samosvesna ko je i šta je sa neodoljivim šarmom u pripovedanju, uz bezbrižnu dozu vulgarnosti, političke nekorektnosti, lucidnosti i otvorenog bezobrazluka prema žanrovskim drugarima. Antologijski koncept “The Sinner”, zasnovan na romanu nemačke spisateljice Petre Hamesfahr, usavršio je recept – pokaži, ali mudro ćuti. Za razliku od prethodnih sezona koje su se više oslanjale na traumatične događaje glavnih aktera, treća je mnogo više bila zainteresovana za filozofsko tumačenje teorija Fridriha Ničea i ideju “Übermensch” o natčoveku koji postoji van normativa društva i moralnih vrednosti.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Za publiku koju animira malo drugačiji pristup relanosti serija “Run” je sigurno odličan izbor. Malo komičan, više tragičan prikaz života motivacionog govornika Bilija, kojem se smučilo da laže ljude da će vibriranjem privući novac i sreću, i Rubi, kojoj se zgadio bračni život i muž, početak je simpatične avanture koja prerasta u horor priču.

Mini-serija “I Know This Much is True” je adaptacija istoimenog bestselera Valija Lamba iz 1998. godine i govori o sudbinama blizanaca i njihovoj borbi sa šizofrenijom jednog od njih.

Da sa trilerima nema promašaja pokazuje i serija „Nerešene misterije“ koja je jedna od najpopularnijih na Netflixu. Tema sigurno nije originalna jer se sve vrti oko nerešenih zločina, porodica, detektiva i novinara koji ih uvek pokušavaju rešiti, ali ovaj recept za gledanost je klasika koja uvek ima svoju publiku.

Radnja serije „Carnival Row“ smeštena je u Londonu 19. veka, ali sa malo drugačijim slikom života grada. Svega tu ima – i politike, kolonijalizma, rata, izbeglica i naravno obaveznih misterioznih ubistava.

Povezane vestiBuntovnici s razlogom

„Outer Banks“ je priča o tinejdžerima u malom mestu u Kaliforniji koji tragaju za odgovorima na pitanje šta se desilo sa ocem njihovog prijatelja, koji se vodi kao nestao, a život ove generacije je i tema serije “Cheer“, koja prati ambicije devojaka kojima je navijanje spas i smisao života.

serije Screenshot_1

Ali i pored zavidne popularnosti na desetine serija, prema istraživanju portala Ranker, najbolja serija svih vremena je “Breaking Bad”. Mnoge će ovakav rezultat iznenaditi jer se na ovoj listi  koju je Ranker nedavno ažurirao nalazi više od 2.300 naslova kojima se može dati glas, a prva tri mesta zauzeli su „Breaking Bad“, „Sopranovi“ i „Igra prestola“.

Iako na ovom sajtu dominiraju serije novijeg datuma, u vrhu se nalaze i klasici poput „M*A*S*H“, „Star Treka“ ili „Zone sumraka“.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar