Scena
24.07.2021. 21:05
Tanjug

Dolazi i Džek Dimić

Biće zanimljivo u selu kraj Pirota, ne propustite

Pirot, selo, 24. 7. 2021.
Izvor: TANJUG / ALEKSANDAR CIRIC

Svetski poznati umetnici, vajar i skulptor Zoran Mojsilov, koji živi i stvara u Minesoti, profesor violončela na Akademiji umetnosti u Bazelu, Nebojša Bugarski, supružnici i prvaci beogradske opere Aleksandra Angelov i Miodrag Jovanović, pokrenuli su inicijativu da se uz pomoć kulture oživi selo Vlasi kod Pirota, iz koga oni, ali i mnogi drugi umetnici vode poreklo.

Mojsilov, čiji radovi se mogu naći širom SAD, kaže da namerava da dobar deo svojih radova pokloni selu u kome je odrastao, selu Vlasi koje se nalazi u kanjonu reke Jerme, predelu neverovatne lepote.

"Ja ideje za svoje skulpture crpim iz sela gde sam odrastao, zatim iz pirotskog ćilima i simbola pirotskog ćilima, zato sam i odlučio da poklonim svoje skulpture selu koje će biti deo stalne postavke u objektu seoske škole koju treba da uz pomoć Grada Pirota obnovimo", kaže Mojsilov za Tanjug.

On je rekao da je za avgust mesec u planu festival na kome će monogramu igrati i najpoznatiji Srbin u Holivudu Džek Dimić.

Bugarski, profesor violončela na Akademiji umetnosti u Švajcarskoj kaže za Tanjug da je ideja da se od sela Vlasi napravi neka vrsta umetničke kolonije. "Ideja je da napravimo neku vrstu umetničke kolonije od nekog trajnijeg značaja za ovaj region, koja bi objedinjavala više umetnosti, ne samo muziku, vajarstvo, kiparstvo, već i druge grane umetnosti", rekao je Bugarski.

 

Jovanović, prvak opere Narodnog pozorišta u Beogradu kaže za Tanjug da je ideja da se od zgrade škole art galerija sa malom kamernom scenom.

"Što se moje supruge i mene tiče mogli bismo da organizujemo letnju opersku školu što bi privuklo dosta omladine i umetnika. Genetski fond ovog sela dao je umetničke veličine koje su se igrom slučaja raspršile po celom svetu. Tu je Nebojša Bugarski, profesor violončela na Akademiji umetnosti u Bazelu, Zoran Mojsilov, svetski poznati vajar, moja supruga i ja kao prvaci opere, tu je i naša rođaka etnomuzikolog i urednik muzičkog programa na Radio Beogradu Tanja Radujević, tako da će valjda naša i mlađa generacija opet da uspostavi život u selu na neki način", kaže Jovanović.

Mecosopran i prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu Aleksandra Angelov kaže za Tanjug da je zahvaljujući Zoranu Mojsilovu, pokrenuto mnoštvo inicijativa sa ciljem oživljavanja sela. "Iako Mojsilov živi u Americi, on je najzaslužniji za ceo ovaj projekat, za to što nas je okupio kako bi svi radili na istom cilju. Genetika ovog podneblja je čudo, zaista nam ima puno umetnika, advokata, lekara, iz svih oblasti", kaže Angelova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Publika se više ne uvlači u čudo umetnosti"
Vladimir Dunjić

Intervju Vladimir Dunjić

05.05.2021. 22:05

"Publika se više ne uvlači u čudo umetnosti"

"Moj svet je identičan kao i Vaš. Kao i bilo čiji. Razlika je jedino u tome kako ga doživljavamo i šta nam on otkriva o nama samima. Slikajući mačke, leptire, lastavice, životinje, ja sam se zaljubio u njih i shvatio da nema nikakve razlike između mene i njih ili Vas."
Close
Vremenska prognoza
few clouds
20°C
27.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve