Scena
29.06.2021. 20:18
R.E.

Od 13. do 25. septembra

Bitef kakav nikada do sada nismo imali

pozorište
Izvor: Shutterstock

Zbog nemogućnosti da se Bitef 2020. godine održi u punom kapacitetu, ove godine će se održati dvostruko izdanje sa većim brojem predstava od uobičajenog, najavljeno je na konferenciji za novinare u Beogradu.

Dvostruko 54. i 55. izdanja Bitefa, biće održano od 13. do 25. septembra, a u glavnom programu festivala će biti prikazano čak 14 predstava iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Meksika, Austrije i Čilea.

Tematski fokus festivala, čiji je slogan"Na ivici budućnosti", biće koncept posthumanizma u kontekstu sveta koji bi trebalo da bude manje antropocentričan. To je vizija sveta nastala, između ostalog i iz svesti o globalnoj ekološkoj krizi, te mogućoj kataklizmi, a što su takođe teme festivala. Usko povezan sa tematskim je i estetski (formalni) fokus festivala. On se bavi dehumanizacijom tela izvođača u različitim oblicima – kroz koreografske postupke, svetlosne i video efekte, preko odsustva izvođača, njihovog digitalnog prisustva, do upotrebe robota i dronova na sceni. 

Bitef
Izvor: Bitef

Na konferenciji za novinare u Skupštini Grada Beograda su govorili umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, direktor Bitef teatra Miloš Latinović, Sekretar za kulturu Grada Beograda Ivan Karl, direktor Gete instituta Frank Bauman i Ataše za kulturu pri Francuskom institutu i Francuskoj ambasadi Katrin Fodri.

Otvarajući konferenciju za medije, direktor Bitef teatra Miloš Latinović je izrazio uverenje da će Bitef, kao jedan od najvažnijih pozorišnih festivala u Srbiji i Evropi, i ove godine opravdati epitet jednog od najznačajnijih kulturnih događaja, uopšte.

Umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica je predstavio koncept dvostrukog izdanja i predstave glavnog programa, koje potpisuju neki od najznačajnijih autora i trupa evropskog i svetskog teatra poput Tomasa Ostermajera, Filipa Kena, Rimini protokola, Vima Vandekejbusa i drugih.

Festival su tradicionalno podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Gete Institut i Francuski Institut u Beogradu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Dolazi nam Zubin Mehta!
Zubin Mehta

Događaj godine

24.06.2021. 15:56

Dolazi nam Zubin Mehta!

Beogradska filharmonija najavila je koncert sa Zubinom Mehtom10. jula u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
6°C
30.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve