ČAJKOVSKI: Najveći hipohondar među muzičkim umetnicima

ČAJKOVSKI: Najveći hipohondar među muzičkim umetnicima


Petar Iljič Čajkovski je bio jedan od najpoznatijih ruskih kompozitora poznog romantizma, a među njegovim najpoznatijim kompozicijama su “Uspavana Lepotica”, “Krcko oraščić”, “Simfonija br.1″…

Petar Iljič Čajkovski rođen je na današanji dan 1840. godine u Rusiji. Od pete godine išao je na časove klavira i veoma brzo je naučio da svira, ali su se njegovi roditelji nadali da će se zaposliti u državnoj službi. Svojim najboljim delom Čajkovski je smatrao balet “Uspavana lepotica” kao i balet “Krcko Oraščić” kojim Čajkovski nije bio oduševljen, a prvobitno nije ni želeo da ga komponuje.

Međutim, ovaj balet se smatra još jednim remek-delom ovog kompozitora, a prvi put je izveden 1891. godine. Njegov ukupan rad sadrži 169 dela uključujući simfonije, opere, balete, kantate i pesme za hor.

Homoseksualnost 

Boreći se da sakrije homoseksualnost, Čajkovski se oženio svojom studentkinjom muzike Antonjinom Miljukovom koja mu se udvarala i slala vrlo strastvena ljubavna pisma. Ipak ovaj brak je brzo propao.

Samo dve nedelje nakon venčanja Čajkovski je pokušao da se ubije. Na kraju su se razišli, ali se nikada nisu razveli. Antonjina je imala dvoje dece sa drugim čovekom, koja su se vodila kao deca Čajkovskog. On joj nikada nije pomogao oko dece i nikada se više nisu videli.

Hipohondrija

Veliki kompozitor bio je toliki hipohondar da je rukom držao svoju bradu dok je dirigovao. Tvrdio je da to radi iz straha da će mu pasti glava. Odbijao je da pije pića koja nisu bila u zatvorenoj boci, iz straha da se ne zarazi nekom prenosivom bolešću. Ironija sudbine je u tome da mu je 1893. dijagnostikovana kolera od koje je vrlo brzo umro.

Sovjetska muzičarka Aleksandra Orlova tvrdi da se Čajkovski ipak ubio arsenikom, posle pretnji koje je primio, a koje su se odnosile na obelodanjivanje njegove homoseksualne orijentacije.