Cena nečijeg doživljaja

Cena nečijeg doživljaja

"Kartaši" - Pol Sezan


Nastale su kao trenutna inspiracija, odredište umetnika u potrazi za ličnim doživljajem, nadahnuće koje je u nekom času dobilo svoj obris na platnu. Ni za jednu od njih sigurno niko nije odmah znao da je ona toliko vredna, verovatno ponajmanje njen stvaralac. One danas vrede bogatstvo i mali broj ljubitelja umetnosti imao je priliku da ih izbliza posmatra.

Jedna od njih, ako ne i najvrednija je slika Pola Sezana “Kartaši”, koja je dostigla cenu od  250 miliona dolara i nije prodata na javnoj aukciji. Delo Džeksona Poloka “Broj 5” plaćeno je 140 miliona dolara, ali ime kupca nije obelodanjeno. Polok je prodajom ove slike postao jedan od najskupljih slikara na svetu.

Povezane vestiNjihovo vreme

“Žena III” Vilijama de Kuninga procenjena je na 137,5 miliona dolara i jedna je od šest slika ovog umetnika kojima je centralna tema žena.

“Portret Adele Bloh-Bauer I” Gustava Klimta prodat je za 135 miliona dolara 2006, a umetnički svet je te godine bio iznenađen cenom koju je ovo delo dostiglo.

Gustav_Klimt_046

“Portret Adele Bloh-Bauer I” – Gustav Klimt

Platno “Vrisak” Edvarda Munka predstavlja sliku figure koja vrišti sa krvavo crvenim nebom u pozadini i mnogi smatraju da predstavlja strah planete. Prodato je nepoznatom kupcu za neverovatnih 119,9 miliona dolara.

Slika Pabla Pikasa “Akt, zeleno lišće i bista” prodata je na aukciji u Njujorku 2010. godine za 106,5 miliona dolara i zapravo je portret Pikasove ljubavnice i muze Mari-Tereze Valter iz 1932. godine.

Povezane vestiSaveti Pikasa o postizanju uspeha, bez žrtvovanja vizije

“Dečak sa lulom” Pabla Pikasa prodat je na aukciji za 104,1 milion dolara. Prodaja ove slike iz 1904. godine oborila je rekord koji je držao Vinsent van Gog sve do 1990, i ovo je bio prvi put da je premašen iznos od 100 miliona dolara. Ni nakon ove prodaje ime kupca nije otkriveno.

Slika “Osam Elvisa” Endija Vorhola bila je u privatnoj kolekciji jednog rimskog kolekcionara skoro četrdeset godina. Kupac koji je želeo da ostane nepoznat platio ju je 2008. godine na privatnoj aukciji 100 miliona dolara. Smatra se najskupljim Vorholovim delom.

"Osam Elvisa"

“Osam Elvisa” – Endi Vorhol

“Dora Mar sa mačkom” Pabla Pikasa nastala je 1941. i procenjena je na 95,2 miliona dolara. Dora Mar je upoznala Pikasa 1930. godine, njihova veza trajala je do 1946. i bila je jedna od omiljenih Pikasovih modela.

Ticijanova “Dijana i Akteon” iz 16. veka predstavlja susret boginje Dijane i Akteona i jedno je od najboljih dela ovog italijanskog majstora. Bila je u privatnoj kolekciji, a potom ponuđena Ujedinjenom Kraljevstvu za 91 milion dolara.

Ovom spisku treba dodati i dela koja su promenila vlasnike prošle godine. Pandemija je omela neke od velikih najavljenih aukcija, ali ne i kolekcionare. Prodaje je ipak bilo, ali među deset najskupljih umetnina koje su prodate na aukcijama dve su premašivale cenu od 50 miliona američkih dolara.

Povezane vestiRAFAEL SANTI: Umetnik koji se rodio i umro na isti dan…

Najveću cenu dostiglo je platno čuvenog engleskog slikara Frensisa Bejkona „Triptih inspirisan Eshilovom Oristejom“, delo datira iz 1981. Najviše, 84 miliona američkih dolara ponudio je anonimni kupac, ali najvrednije Bejkonovo delo, „Tri studije Lucijena Frojda“ prodato je svojevremeno za 142,4 miliona dolara.

Neočekivano je veoma visoku cenu postiglo kinesko delo koje predstavlja studiju na pergamentu iz 1610. godine – „Deset pogleda na stenu iz Lingbija“. Crtež u tušu sa propratnim tekstom na mandarinskom kineskom jeziku prodat je za 76,6 miliona dolara. Isto delo je pre tri decenije vredelo 1,2 miliona dolara.

Nije više viđen

Saudijski princ potrošio je 450,3 miliona dolara na portret Isusa Hrista, koji je naslikao Leonardo da Vinči, na aukciji održanoj u Njujorku pre nekoliko godina, ali nakon aukcije je niko nije video. Pojedini kritičari sumnjaju da je reč o falsifikatu, dok drugi strahuju da bi mogla da bude oštećena ili uništena. Identitet kupca nije otkriven.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar