Scena
10.02.2022. 10:42
R.E.

Danas im je "divan dan"!

Da li znate kako su se prvobitno zvali Tom i Džeri?

Tom i Džeri
Izvor: Shutterstock

Poznato rivalstvo Toma i Džerija traje pune 82 godine. Prva epizoda prikazana je na ekranima 10. februara 1940. godine, pod nazivom "Puss gets the Boot" (Maca je dobila otkaz), a mačak i smeđi miš još uvek nisu imali imena pod kojima su danas popularni.

Prvobitno izdanje prati jurnjavu mačka Džaspera i miša Džinksa, a često se u kadar ubace i noge služavke koju su nazvali Mami Dve Cipele.

Tom i Džeri
Izvor: Screenshot Youtube

Prvih 15 godina scenaristi komičnog rata mačke i miša bili su Vilijam Han i Džozef Barber. Nakon emitovanja prve epizode, javljeno im je iz MGM produkcije (Metro Goldwyn Mayer) da se Džasper i Džinks više ne emituju.

Izuzev scenarista, ključnu ulogu u uspehu ovog crtanog filma imala je žena iz Teksasa, Besa Šort. Nakon odgledane prve epizode, uputila je pismo produkciji MGM-a sa pitanjem da li će se emitovanje nastaviti. Taj njen postupak bio je sasvim dovoljan razlog da se stvari promene u korist Džaspera i Džinksa, koji tada dobijaju i nova imena.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom and Jerry (@tomandjerry)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom and Jerry (@tomandjerry)

 

Organizovano je takmičenje u tome ko će predložiti bolju ideju za imena, a pobednik je bio animator Džon Kar.
On je za imena Tom i Džeri dobio nagradu u iznosu od 50 dolara.

Kompanija MGM emitovala je ukupno 114 epizoda ovog crtaća.

Najnovija verzijava poznatih rivala prikazana je u februaru 2021. godine, na platnima bioskopa širom sveta. Na ovom linku možete pogledati trejler.

Bez obzira na veliku popularnost među decom, ali i odraslima, kao i na činjenicu da je ovaj crtani serijal osvojio čak sedam Oskara, Tom i Džeri su vremenom postali meta kritičara koji ih optužuju da promovišu nasilje. Kako oni navode, deca koja ih gledaju, dobijaju informacije da agresivno ponašanje nije kažnjivo.

Njih je čak i egipatski zvaničnik Salah Abdel Sadel svojevremeno optužio za to da "ohrabruju ekstremizam i uče decu da je prihvatljivo raznositi ljude eksplozivom", te da su zaslužni za nastanak Isis-a.

Da li se slažete sa takvim tvrdnjama? Pišite nam u komentarima...

 
Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izvoz crtanih filmova skočio za više od 40 odsto
deca, crtani

Južna Koreja

13.10.2021. 10:15

Izvoz crtanih filmova skočio za više od 40 odsto

Južnokorejski izvoz crtanih filmova skočio je za više od 40 odsto u 2020. godini u odnosu na godinu ranije usled sve veće popularnosti korejske pop kulture, navodi se u objavljenom izveštaju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
24.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve