Scena
25.08.2022. 20:10
Beta

Festival 27. avgusta

Darko Rundek i dobro vino - idealan spoj

Darko Rundek
Izvor: Shutterstock

Festival vina na Rajačkim pimnicama biće održan 27. avgusta, čime će početi sezona berbe grožđa, a kao glavna muzička zvezda u okviru svoje turneje po Srbiji gostovaće Darko Rundek, saopštili su danas organizatori festivala.

Pored "Darka i Ekipe" koji će nastupati u 21 čas, te večeri nastupiće i muzički sastav "Kalem" i nekoliko lokalnih bendova kao što su "Medicine bend" i "Bejker bojs".

Festival, drugi po redu, počinje u 12 časova, a program će pored muzičkog biti upotpunjen i kulturnim dešavanjima kao što su izložba slika starih vinogradara, čitanje pesama i horskim pevanjem.

Proizvođači vina iz ovog kraja predstavljaće svoja vina tokom celog dana.

Događaj se realizuje uz pomoć udruženja "Mladi sa Rajačkih pimnica" koje čine mladi ljudi koji su se nedavno vratili svojim korenima kako bi nastavili tradiciju vinogradarstva i vinarstva.

Udruženje je oformljeno pre dve godine i njihov glavni cilj je "da ovaj deo Srbije zaživi i da mladi u tom kraju imaju što više zabavnog i kulturnog sadržaja što bi ih motivisalo na povratak rodnom kraju".

Kako su naveli iz udruženja, teže ka tome da privuku i zadrže omladinu, kao i da poboljšaju uslove života na selu.

Rajačke pimnice su turističko mesto i predstavljaju biser Istočne Srbije. Kamene kuće vina datiraju još od kraja 18. i početkom 19. veka, a njihova jedinstvenost ogleda se u tome da nigde nisu podizana čitava sela samo za čuvanje, skladištenje i proizvodnju vina.

Vinova loza se u ovom kraju gaji još iz doba Rimljana. Nedaleko od sela nalazi se Rimsko nalazište Rujevica, koje je još neistraženo.

Svi iz udruženja bave se vinogradarstvom i željni su da nastave tradiciju svojih predaka.

Rajačke pimnice se nalaze na preliminarnoj listi UNESCO kulturne baštine. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve