Scena
09.12.2021. 12:15
R.E.

Spremite se uživanje

Decembar u pozorištu: Više od pet premijera

pozorište
Izvor: Shutterstock

Beogradsko dramsko pozorište, Bitef teatar, “Boško Buha”, Narodno pozorište, JDP, neki su od beogradskih teatara koji će imati premijere u decembru.

Kalendar decembarskih premijera u prestonici Srbije počeo je već 4.12. komadom “Sportsko srce” u režiji Milana Karadžića na sceni Zvezdara teatra, a isti reditelj je paralelno spremao i drugi komad - “Bokeški D-mol”, čija je premijera zakazana za 12. decembar u pozorištu za decu “Boško Buha”.

Prema antologijskoj drami Stevana Koprivice i predstave od pre 20 godina, nova verzija u beogradskoj podeli donosi sledeće glumce: Anja Pavićević, Dejan Lutkić, Andrijana Oliverić, Luka Grbić, Marko Pavlović, Jana Bjelica, Lenka Petrović, Miloš Vlalukin, Nemanja Oliverić i Branislav Platiša.

Opera i teatar Madlenianum nakon veoma intenzivnih dramskih produkcija (“Dok nas smrt ne rastavi”, “Gospođica Julija”), izlazi 9. decembra sa novom premijerom - romantična duo komedija “Feliks i Doris” američkog pisca Bila Menhofa, u režiji Olivere Olje Ðorđević.

Jedine dve uloge u melodrami o nespojivom paru sa margine, neostvarenom piscu i slobodnoj ženi - igraju Vanja Milačić i gost iz NP Subotica Vladimir Grbić, a prema ovom komadu je snimljen i film“The Owl and the Pušycat” (1970), gde su glavne uloge imali Barbara Strejsend i Džordž Segal.

Premijera predstave “Kamen” prema drami nemačkog pisca Marijusa fon Majenburga, u režiji Patrika Lazića, biće izvedena 11. decembra na Velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” Beogradskog dramskog pozorištaNovi projekat BDP-a predstavlja koprodukciju sa Zagrebačkim kazalištem mladih (ZKM), a glumačka ekipa je srpsko-hrvatska: Mirjana Karanović, Nataša Marković, Iva Ilinčić, Doris Šarić Kukuljica, Mia Melćer i Dado Ćosić.

Kompleksan istorijski komad prati sudbinu Nemačke kroz tri snažna sistema - nacizam, socijalizam i demokratija, a radnja prepliće pet različitih epoha, od 1935. do 1993. godine, kao preispitivanja malog čoveka u velikoj istoriji.

Jugoslovensko dramsko pozorište posle koprodukcije sa Slovenijom “Te noći sam je video” u režiji Janeza Pipana i nedavne drame “Beograd - Zagreb via Sarajevo” reditelja Gorčina Stojanovića, 22. decembra izlazi sa premijerom komada “Alisa u zemlji strahova” Eve Mahkovic. U režiji gosta iz Makedonije - Aleksandra Popovskog, predstava je inspirisana epizodama iz knjige - bajke “Alisa u zemlji čuda” Luisa Kerola. Kada je bila mala, Alisa je verovala da se još pre doručka može desiti šest nemogućih stvari. Sada je odrasla devojka u tridesetim godinama, trebalo bi da ima karijeru, porodicu, da bude ispunjena, stabilna, odrasla, a ono što ima je novi psihoterapeut sa kojim putuje po svojoj glavi.

Glavne uloge igraju pretežno popularni glumci na filmu i TV serijama: Milena Radulović, Sloboda Mićalović, Milan Marić, Radovan Raša Vujović, Nebojša Ljubišić, Denis Murić, Iva Stefanović i Jovana Belović.

Narodno pozorište posle komada “Vlast” Branislava Nušića, stiže 23. decembra sa novom premijerom “Nora” Henrika Ibzena, u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat, na Velikoj sceni. Prva čitaća proba predstave "Nora“ održana je 11. oktobra u probnoj sali, a u podeli su Nada Šargin, Nenad Stojmenović, Hadži Nenad Maričić, Katarina Marković, Goran Jevtić i Jelena Blagojević.

Nova verzija drame “Nora” biće u Narodnom pozorištu treća postavka - prvi put je bilo 28. januara 1889, a naredna 12. maja 1921. godine. Slavni norveški književnik i jedan od najvećih dramskih pisaca svetske književnosti Henrik Ibzen, napisao 1879. godine tu čuvenu dramu o ženskoj emancipaciji, gde naslovna junakinja pod stegom kompleksnih odnosa sa ocem i mužem, odlučuje iznenada da napusti decu i supruga.

Poslednja premijera u Beogradu će se održati 25. decembra u Bitef teatru - “Adresa svemir: nekoliko poruka” Volframa Loca, u režiji Anje Suše, koja se posle skoro 10 godina vraća u ovo pozorište. Rediteljka već godinama živi i uspešno radi van Srbije, a dugo je bila upravnik Malog pozorišta “Duško Radović”, kao i selektor BITEF festivala, uz Jovana Ćirilova.

O ovom projektu rediteljka kaže da sama drama '''Adresa Svemir” nije njen prvi susret sa čudesnim i prostranim univerzumom pisca Volframa Loca, jer je pre nekoliko godina već režirala njegov tekst “Urnebesna tama” u Gradskom pozorištu u Helsingborgu, u Švedskoj. Posle prve replike koja se nalazi u uvodu teksta “Adresa Svemir - nekoliko poruka”, prema njenim rečima, bilo joj je jasno da će jednog dana, čim se ukaže prilika, sigurno režirati tu dramu.

“Nisam se previše opterećivala razmišljanjima o tome kada i gde će to biti, mada sam, potajno, priželjkivala da to, ipak, bude u Beogradu”, izjavila je rediteljka Anja Suša.

Scenski pokret potpisuje glumac Damjan Kecojević, dok u komadu igraju - Mladen Andrejević, Milutin Dapčević, Danijel Sič, Aleksandar Vučković, Nikola Malbaša, Jelena Ililć, Milica Sužnević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pozorište Dadov dobiće novo ruho
Pozorište

Do kraja Novembra

02.11.2021. 16:35

Pozorište Dadov dobiće novo ruho

Nadogradnja, rekonstrukcija i adaptacija Omladinskog pozorišta "Dadov" trebalo bi da počne do kraja novembra, najavio je gradski sekretar za investicije Luka Petrović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve