Scena
21.06.2021. 11:35
Promo

38. Nušićevi dani

Dodela nagrada uživo, ali bukvalno: "Halo? Primam nagradu, zovi kasnije"

Petar Božović
Izvor: "Nušićevi dani" promo

Svečanom ceremonijom tradicionalne dodele nagrada, sinoć su pred publikom Centra za kulturu Smederevo, zatvoreni 38. Nušićevi dani.

Kroz nesvakidašnji kabaretski performans “Nušić i prijatelji”, posetici ove čuvene pozorišne manifestacije vratili su se na kratko na sam početak 20. veka. Kroz živopisne scene svakodnevnice Branislava Nušića, njegovog druženja sa Vojislavom Ilićem, Borom Stankovićem i Jankom Veselinovićem, gledaocima je dočaran boemski duh i stvaralački potencijal ondašnjeg vremena, koje je izrodilo čuvena dela naše književnosti.

Žiri koga ove godine čine Miroslav Radonjić, teatrolog, direktor Sterijinog pozorja, Gordana Đurđević Dimić, dramska umetnica i Nebojša Dugalić, dramski umetnik, dodelili su Nušićeve nagrade.

Nagrada za životno delo pripala je glumcu Petru Božoviću, koji se publici obratio rečima: "Smederevo je deo kulturnog nasleđa i branitelj kulturnih vrednosti koje su nas održale".

Nakratko je ovaj svečani čin prekinuo zvuk telefona, kada se Božović javio na telefon i u svom prepoznatljivom stilu rekao: "Primam nagradu", što je izazvalo smeh kod publike, nakon čega je nastavio svoje obraćanje publici.
 

Aleksandar Vučković
Izvor: "Nušićevi dani" promoAleksandar Vučković

Nagrada Milosav Buca Mirković za najbolje glumačko ostvarenje na festivalu pripala je Aleksandru Vučkoviću, za ulogu Simona u predstava Divlje meso, Beogradskog dramskog pozorišta. Dobitnik ove nagrade se zahvalio pre svega svojim kolegama glumcima iz ansambla, kao i reditelju predstave Jagošu Markoviću, koji ga je, kako je rekao,  naterao da izađe iz zone komfora, ali i Beogradskom dramskom pozorištu, koje je sa novom upravom na čelu, dalo priliku mladim glumcima da rade i stvaraju.

"Divlje meso", najbolja predstava po glasovima publike
Izvor: "Nušićevi dani" promo"Divlje meso", najbolja predstava po glasovima publike

Najbolja predstava po glasovima publike pripala je predstavi Divlje meso, koju je primio direktor marketinga Beogradskog dramskog pozorišta Goran Stoiljković.

"Ožalošćena porodica", najbolja predstava po odluci žirija
Izvor: "Nušićevi dani" promo"Ožalošćena porodica", najbolja predstava po odluci žirija

Najbolja predstava po odluci žirija, koji je radio u sastavu,  predsednik Isidora Minić, dramska umetnica i članovi  Slobodan Boda Ninković I Miki Damjanović, dramski umetnici, je predstava Ožalošćena porodica, u izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice. Nagradu je uručila glumica Isidora Minić i u svom govoru tom prilikom naglasila da je Smederevo referentna tačka na kulturnoj mapi Srbije.U ime pozorišta, nagradu je primio Igor Lerić, pomoćnik direktora Narodnog pozorišta Subotica.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Englezi imaju Šekspira, Francuzi Molijera, Rusi Gogolja, mi imamo Nušića
Otvaranje Nušićevih dana

“Nušićevi dani”

16.06.2021. 13:18

Englezi imaju Šekspira, Francuzi Molijera, Rusi Gogolja, mi imamo Nušića

Pred publikom Centra za kulturu Smederevo, sinoć su svečano otvoreni “Nušićevi dani”, koji se 38. put za redom održavaju u čast našeg čuvenog komediografa Branislava Nušića.
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
24°C
05.08.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve