Scena
31.10.2022. 23:15
Beta

Ministarka kulture

"Francuska nije zaštićena od pomahnitalih aktivista"

1
Izvor: Beta / Letzte Generation

Francuske vlasti pozvale su nacionalne muzeje na dodatnu budnost posle niza napada ekoloških aktivista na dela izložena u muzejima i drugim ustanovama, preneli su mediji.

"Francuska nije nijednog dana zaštićena od nekog pomahnitalog aktiviste koji će da napadne neku sliku", izjavila je ministarka kulture Rima Abdul Malak koja je od muzeja zatražila "udvostručenu budnost".

Jedan od poslednjih incidenata kakvi se događaju i u muzejima u drugim evropskim zemljama, desio se u parisku muzeju Orse (Orsay).

Taj muzej je podneo žalbu protiv aktivistikinje koja je prošle nedelje pokušala da baci supu na sliku francuskog umetnika Pola Gogena (Paul Gauguin), preneo je danas list Parizijen (Le Parisien).

Uprava muzeja je podnela tužbu zbog "pokušaja oštećenja umetničkog dela", dodao je list navodeći da je parisko tužilaštvo zbog toga otvorilo istragu.

Iako muzej nije saopštio o kojem umetničkom delu je reč, francuski mediji su preneli da je jedna devojka prvo nameravala da zalepi svoje lice na čuvenu sliku holandskog umetnika Vinsenta Van Goga (Vincent Van Gogh) "Autoportret u Sen Remiju", a pošto je sprečena, pokušala je da supom polije Gogenovo platno.

Ta akcija dolazi posle niza sličnih incidenata poslednjih nedelja u Evropi, dok svet umetnosti od Pariza do Njujorka osuđuje vandalizam ekoloških aktivista.

Ekološki aktivisti su nedavno u muzeju u Londonu pljusnuli čorbu od paradajza na zaštitno staklo iz kojeg su slavni Van Gogovi "Suncokreti".

Aktivisti u berlinskom muzeju su bacili krompir-pire na zaštitno staklo slike "Stogovi sena" francuskog umetnika Kloda Monea (Claude Monet).

U muzeju u Hagu aktivisti su gađali sliku "Devojka sa bisernom minđušom", holandskog baroknog slika Johanesa Vermera (Johannes Vermeer).

Ekološki aktivisti ne ciljaju samo muzeje sa vrednim umetničkim delima.

Tokom vikenda je jedan aktivista kolektiva "Poslednja obnova" (The Last Renovation Collective) prekinuo opersku predstavu "Čarobna frula" u jednom pozorištu u Parizu, tako što se popeo na scenu i zakačio za dekor. Predstava je prekinuta na desetak minuta, dok je mladić odveden, preneo je francuski list Figaro.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poznati umetnik spalio svoje slike vredne više od 11 miliona evra! (VIDEO)
šibica, šibice, vatra

Demijen Hirst

20.10.2022. 12:33

Poznati umetnik spalio svoje slike vredne više od 11 miliona evra! (VIDEO)

Dim je kuljao iznad galerije Demijena Hirsta u Londonu, kada je poznati umetnik, prošle nedelje, spalio 1.000 svojih slika. Još nekoliko hiljada drugih radova, biće pretvoreno u pepeo do kraja oktobra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
15.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve