Scena
20.10.2022. 12:33
R. E.

Demijen Hirst

Poznati umetnik spalio svoje slike vredne više od 11 miliona evra! (VIDEO)

šibica, šibice, vatra
Izvor: Shutterstock

Dim je kuljao iznad galerije Demijena Hirsta u Londonu, kada je poznati umetnik, prošle nedelje, spalio 1.000 svojih slika. Još nekoliko hiljada drugih radova, biće pretvoreno u pepeo do kraja oktobra.

Hirst je ovo uradio u sklopu projekta "Valuta", koji je započeo pre šest godina, kada je kreirao 10.000 jedinstvenih slika sa tačkama.

1
Izvor: EPA / VICKIE FLORES

Slike nije prodavao, već ih je sklonio u trezor i ponudio kolekcionarima da ih kupe u obliku NFT-ja (nezamenljivog digitalnog tokena), nakon čega će prave slike biti uništene.

Procenjuje se da je ukupna vrednost spaljenih radova oko 10 miliona funti (skoro 11 i po miliona evra), piše CNN.

Na događaju, održanom dan uoči sajma umetnosti u Londonu, uprkos mračnim konotacijama spaljivanja umetnosti, Hirst je bio veseo dok je uništavao svoj rad.

"Za mene nema kockanja. Postoji samo umetnost“, rekao je kada su ga pitali o vrednosti nezamenljivih tokena u odnosu na fizička dela.

Dan ranije, Hirst se na Instagramu detaljnije osvrnuo na ovu temu.

"Mnogi ljudi misle da spaljujem milione dolara, ali ne radim to. Vrednost digitalne ili fizičke umetnosti, koju je teško definisati, neće biti izgubljena, već će biti preneta na NFT čim dela budu spaljena."

Inače, NFT je skraćenica za "non fungible" token, to jest, nezamenljivi token.

Kada jedna stvar može biti zamenjena drugom, za nju se kaže da je "fungibilna". Na primer, kovanica od pet dinara može da se zameni drugim novčićem iste vrednosti. Međutim, da je u pitanju neki unikatan primerak kovanice, po nečemu poseban i, samim tim, vredniji, ne bi mogao tek tako da se zameni za drugih pet dinara. Dakle, nezamenljiv je, to jest, nije "fungibilan".

Demijen Hirst je poznat kao ekscentrik i nije mu prvi put da privlači pažnju javnosti nekim sličnim kontroverznim potezima. Na primer, jedno njegovo delo predstavlja mrtvu ajkulu izloženu u akvarijumu. Ovaj rad je deo kolekcije "Prirodna istorija", koja se sastoji od mrtvih životinja, ponekad isečenih i postavljenih u staklene vitrine, napunjene formaldehidom.

Najpoznatiji je po skulpturi "Za ljubav Božiju", platinastoj lobanji optočenoj dijamantima.

"Ako ovu skulpturu ostavim na ulici, da li će je neko uzeti? Najverovatnije da hoće. Mislim da je to dobar način da utvrdite da li je neko umetničko delo dobro ili nije", rekao je Hirst o skulpturi za čiju izradu je bilo potrebno 12 miliona funti.

Pogledajte neke od najpoznatijih radova ovog, u najmanju ruku, neobičnog umetnika.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve