Scena
23.12.2020. 17:25
Tanjug

Handkeu i Danojliću Velika nagrada Ivo Andrić

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Velika nagrada Ivo Andrić za najbolju knjigu u 2020. godini pripala je nobelovcu Peteru Handkeu za roman "Drugi mač " u prevodu Žarka Radakovića, a u izdanju Lagune, dok je istim priznanjem za životno delo nagrađen pripovedač, romansijer i esejista Milovan Danojlić.

Žiri koji je odlučivao o laureatima činili su Muharem Bazdulj, Jovan Delić i Želidrag Nikčević, a odluku je saopštio danas u Medija centru.

Povezane vesti - INTERVJU MUHAREM BAZDULJ: Srbi i Albanci ne dele jezik, ali dele mnogo toga drugog

Delić je, citirajući delove obrazloženja o nagradi Danojliću naglasio da je "pomalo takvih podvižnika jeziku, višestruko obdarenih i raznovrsno ostvarenih proznih pisaca, pesnika, esejista, prevodilaca i publicista kao što je naš pisac koji trenutno živi i radi u Parizu."

"Retki su pisci tako bogatog razuđenog opusa, visoke književne kulture i odgovornosti pred delom, jezikom, svetom i životom, svojim narodom, svojom zemljom i istorijom kao što je Milovan Danojlić. Njegova kreativna pesnička prirodai retko jezičko osećanje, koje sed nije istupilo već se izoštravalo i usavršavalo u susretu sa stranim jezicima, kulturama i književnošću", kazao je Delić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Govoreći o priznanju koje je Žiri dodelio nobelovcu Handkeu, Delić je istakao da se njegova knjiga "Drugi mač" u bezbroj puta oklevetanom, iracionalno i nepravedno ubijanom srpskom narodu, doživljava kao priča o sebi i kao melem za bezbrojne rane.

"Zato se ova knjiga izdvaja između svih ostalih izdanja u 2020. godini i zato je krunisana "Velikom nagradom Ivo Andrić". Ta knjiga daje nadu u istorisjku i i književnu istinu" kazao je Delić.

Povezane vesti - RADIKALNO DRUGAČIJE: Peter Handke i rušenje stereotipa o Srbima

Prema njegovim rečima, neće biti preveliko iznenađenje ako Peter Handke dođe oko Svetog Save u Beograd ili Andrićgrad da primi vredno priznanje.

"Danojlić ima zdravstvene probleme, pa je malo verovatno da će u toku pandemije rizikovati svoj dolazak u Beograd", kazao je Delić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
28°C
14.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve