Scena
03.02.2021. 16:28
R. E. / buzzfeed.com / grunge.com

Kako preživeti snimanje

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Oni koji glumu smatraju za lak posao zaboravljaju kroz šta sve glumci prolaze zbog određenih uloga. Mnogi od njih su zaista velikodušno plaćeni, ali, s obzirom da se često nalaze u situacijama opasnim po život, nije teško shvatiti zašto tako mnogo zarađuju, piše sajt Buzzfeed.

Povezane vesti - “Zlokoban” proglašen za najstrašniji film

Filmska industrija je bezbednija nego ikad, sa više mera predostrožnosti, ali mogućnost preloma kostiju ili potresa mozga je realna opasnost za glumce koji izvode vratolomije ili scene borbe. Izdvojili smo za vas neke od najupečatljivijih primera povreda na filmskom setu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Tom Kruz; Foto: Shutterstock

Tom Kruz je slomio članak na nozi na setu filma “Nemoguća misija 6”. On je, okom snimanja scene u kojoj skače sa jedne zgrade na drugu, udario stopalom o zid i slomio članak. U jednom intervjuu je ispričao da je odmah shvatio da je povreda ozbiljna ali je istrpeo bol jer nije želeo da ponavlja scenu. Napravio je još nekoliko koraka i izašao iz kadra.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Elen Berstin; Foto: Shutterstock

Elen Berstin je trajno povredila kičmu snimajući “Isterivača đavola”. Jedna scena je zahtevala da Elen naglo padne na zemlju. Nosila je specijalan korset i bila vezana kanapom koji je povlačio asistent produkcije. Nakon prvog pokušaja jako je udarila o pod i požalila se režiseru da su je prejako povukli i da se plaši da će se povrediti. Scena je snimljena ponovo, ali ju je asistent povukao podjednako snažno, a Berstin je zadobila trajnu povredu donjeg dela kičme.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Džejson Stetam; Foto: Shutterstock

Dok je snimao film “Plaćenici 3” u Bugarskoj, Džejson Stetam se umalo udavio u Crnom moru. Otkazale su mu kočnice na kamionu. Sleteo je sa doka u vodu i brzo počeo da tone. Kamion je ostao na dnu zaglavljen u mulju a Stetam se pribrao, izvukao kroz prozor i zaplivao ka površini što je brže mogao. Kada je izronio ugledao je na obali Silvestera Stalonea koji je čitav događaj zabeležio kamerom.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Shutterstock

Margaret Hamilton zadobila je opekotine drugog stepena na licu i opekotine trećeg stepena na ruci tokom snimanja filma “Čarobnjak iz Oza”, a ovaj incident se dogodio prilikom snimanja scene u kojoj njen lik (Zla veštica) nestaje u oblaku vatre.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Shutterstock

Stajala je na vratima kroz koja je trebalo da propadne čim vatra bukne, ali se nisu dovoljno brzo otvorila. Oporavljala se šest nedelja. Vratila se na set i nije tužila studio jer je znala da bi joj to zapečatilo sudbinu i uništilo glumačku karijeru.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Shutterstock

Badi Ebsen je trebalo da glumi Limenog čoveka u “Čarobnjaku iz Oza” ali ga je aluminijumska prašina iz šminke zamalo usmrtila. Produkcija je koristila aluminijumsku prašinu kako bi glumac izgledao što “metalnije”. Dugotrajno izlaganje aluminijumskoj prašini može biti smrtonosno, uzrokuje probleme sa disanjem i može da dovede do otkazivanja pluća. Povrh svega, Ebsen je bio alergičan na aluminijum, što mu je pogoršalo simptome i zamalo ga ubilo.

Povezane vesti - Svi žele trik koji spasava film

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Shutterstock

U čuvenom filmu “Ptice” Alfreda Hičkoka, žive ptice su bile vezane za Tipi Hedren i bacane na nju tokom snimanja, što je dovelo do brojnih povreda. Prvobitno joj je rečeno da će ptice biti lažne, ali je došlo do tehničkih problema. Jedna od ptica koja joj je bila vezana za rame, kljucala ju je blizu oka, a glumica je prekinula scenu i briznula u plač.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Tipi Hedren: Foto: EPA PHOTO EFE/ANGEL MEDINA G.

Keri Grant je posetio set i videvši okolnosti snimanja, rekao joj “Ti si najhrabrija žena koju sam ikada video.”

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Džeremi Rener; Foto: Shutterstock

Džeremi Rener je pao sa visine od šest metara i slomio obe ruke snimajući komediju “Ti juriš!” Kada su videli šta se dogodilo, drugi glumci su pretpostavili da će snimanje biti prekinuto. Međutim, Rener se vratio na set već tog popodneva. Nosio je gips koji je mogao da skine po potrebi, a u situacijama kada to nije bilo moguće, gips je obrisan sa snimka u postprodukciji uz pomoć CGI tehnologije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Silvester Stalone; Foto: Shutterstock

Silvester Stalone je proveo devet dana u bolnici tokom snimanja filma “Roki 4”, jer je želeo da bokserske scene izgledaju realistično, pa je Dolfu Lundgrenu rekao da ga stvarno udari. Odveo je kolegu na stranu i rekao: Zaboravi ono što smo vežbali. Pokušaj da me nokautiraš.” Lundgren ga je poslušao a Staloneu su lekari rekli da je udarac bio toliko snažan da su mu rebra udarila u srce.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Džeki Čen; Foto: Shutterstock

Džeki Čen ima rupu u lobanji zbog filma koji je snimio u Jugoslaviji. Lomio je kosti više puta tokom karijere a 1986. godine, a zbog jedne scene u filmu “Božji oklop” je zamalo umro. Trebalo je da skoči sa zida na drvo, grana je pukla a Čen je pao sa šest metara i udario glavom u kamen. Lekari su ga odmah operisali, ali je ostala rupa u lobanji koja nikada neće zaceliti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve