Scena
08.04.2022. 06:10
Silvana Hadži-Đokić

Iz ugla književnice

Kako se lečiti od kancera u doba pandemije?

kancer, bolnica, hemoterapija
Izvor: Shutterstock

Violeta Ivković, rođena 1957. godine, studirala je engleski jezik i književnost na Univerzitetu u Oksfordu. Radni vek provela je kao novinar i kolumnista za nove informacione i komunikacione tehnologije.

Objavila knjige: "Moji su drugovi“, "Život u ljubičastom“, "Trpezarija“, "Ogrizak noći“, "Naznaka hitno“ i "Ostrvo“, dečji roman. Dobitnica književnih nagrada, a priče su joj objavljivane u domaćim i stranim časopisima, dramske minijature emitovane na Radio Beogradu. Majka je troje dece.

Da li ovim svetom vlada simetrija, zlatni presek, čak i kada su najteže bolesti u pitanju? Ružna simetrija, definisao bi Umberto Eko. Zastrašujuće dijagnoze koje su kod nas nakon 1999. i 2020. pretvorene u epidemiju, i najgora od svih kancer.

U slučaju Ivković nije poštar taj koji uvek zvoni dva puta, već kancer. On zvoni dva puta. Prvi put joj se desio u 36. godini života, u vidu kancera grlića materice, drugi put adenokarcinom pluća zaposeo ju je kao demon. Oba puta lečena na Institutu za onkologiju.

Violeta Ivković sastavila je za sve nas, lekare i pacijente, lekovitu biblioteku. Ona počinje sa romanom "Lisice“ Dubravke Ugrešić. Nastavlja se sa "2666“ ili "Čile noću“ Roberta Bolanja, "Tavanica koja se ljuspa“ Gorana Petrovića, "Kuća koja je pustila korenje“ Zorana Stanojevića, romanom o koncentracionom logoru "Besudbinstvo“ Imrea Kertesa, Artoa Pasiline i njegovog, po finski urnebesnog štiva – "Nezaboravno kolektivno samoubistvo“, knjigom koju je ponela na svoju prvu hemoterapiju, drugog životnog ciklusa Danteovog "Pakla“, nakon dve decenije, ruski klasici – Čehov, Turgenjev, Bunjin, "Pogled iz utočišta“ Save Bunčića, "Čudan osećaj u meni“ Orhana Pamuka, "Lutkar“ Justejna Gordera, "Portnojev sindrom“ Filipa Rota, kojim je prodrmao puritansku Ameriku i postao simbol seksualne revolucije u literaturi, "Sumrak“ Efrema Ivanova, "Beogradska knjiga mrtvih“ i "Orkški kuvar“ Ranka Trifkovića, te stihovi Vilijama Vordsvorda. Između redova, provukli su se obavezni Borhes i Edgar Alan Po.

Novinar Violeta Ivković dopunjuje Violetu Ivković pisca minijaturama o pandemiji, vakcinaciji, antivakserima na čiju dušu ide sijaset onkoloških pacijenata koji su odbili vakcinaciju, a samim tim i propisane cikluse hemoterapije. Tu su i bravure o sudaru kovid sistema i pacijenata obolelih od sistemskih ili terminalnih bolesti.

Kako doći do PET skena u Srbiji, do termina bržeg od metastaza, do hirurških intervencija, biopsija i bronhoskopija, do terapija, svog kreveta u bolnici, u okruženju pandemije?

Kako se izboriti sa sindromom "Ćelava pevačica“ Ežena Joneska, koju maramu kupiti, sa kojim štampanim motivima, kako prevazići mučninu, zatvor, proliv, povraćanje, nesanicu, vrtoglavicu, noćne more, strah od smrti?

Kako složiti sećanja, froncle iskustva? Kako potpuno zaboravljenu nekadašnju bolest, arhiviranu u dubinu nesvesnog, upotrebiti kao formulu opstanka i šamansku tajnu?

Kako pacijentima koji prvi put prolaze kroz ovo objasniti lečenje toksičnim infuzijama, kako pomoći da prebrode nuspojave – perutanje kože, opadanje kose, krvarenje desni, ispadanje zuba, trnjenje mišića, depresiju, mučninu, tugu?

Mišići vere i nade dobrog su volumena, sazdani od mozaika duše, komadića dobroga srca i urođene žilavosti.

Ova žena zmaj, sastavljena od meda i od čelika, vulkana i lednika, pokazaće put onima koji tapkaju u mraku, a smrt im diše za vratom. Da podignu glave kao suncokreti. Ka Suncu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lečenje karcinoma u Srbiji: "Hemoterapiju dajemo i na hodniku..."
kancer, bolnica, hemoterapija

Važno je.

10.11.2021. 20:26

Lečenje karcinoma u Srbiji: "Hemoterapiju dajemo i na hodniku..."

U Srbiji godišnje od raka oboli 40.000 i umre gotovo 30.000 ljudi, pokazuju podaci, a zabrinjavajuće je što će broj onkoloških pacijenata premašiti broj zaraženih korona virusom, jer su oni zbog pandemije najugroženiji, upozorili su stručnjaci na promociji Nacionalne kampanje za onkološke pacijente pod sloganom "Nema čekanja".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve