Scena
09.12.2019. 17:36
M. P.

KIRK DAGLAS SLAVI 103. ROĐENDAN: "Starost je samo u našim glavama"

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Holivudska ikona, režiser, producent i glumac čije su ulge obeležile kinematografiju 20. veka - Kirk Daglas danas proslavlja 103. rođendan.

Glumio je, stvarao, pisao... Svakom svojom ulogom bio bliži umetničkoj besmrtnosti. Ipak, koliko god bio slavan i obožavan, nikada nije prestao da bude šmeker i džentlmen. Nikada nije krio da svoju dugovečnost duguje braku sa En Bajdens Daglas, koji traje već šest decenija.

"Srećan sam što sam pre 63 godine pronašao srodnu dušu i verujem da mi je naš divan brak pomogao da sve preživim - napisao je Daglas u časopisu "Closer Weekly" povodom svog stotog rođendana. A preživeo je mnogo toga. Pad helihopterom, operaciju kičme, jak moždani udar... Gubitak sina. Ali nije poklekao, naprotiv.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/ANDREW GOMBERT

"Starost je samo u našim glavama. Ja sam preživeo pad helihoptera, operaciju kičme, moždani udar nakon kojeg sam hteo da se ubijem. Ali uvek sebi kažem moraš da nastaviš da funkcionišeš i "rasteš". To jedini protivotrov za staranje", rekao je jednom prilikom Daglas.

Povezane vesti - MOLBA 21. VEKA Skorseze: Molim vas, ne gledajte filmove na telefonima

Moždani udar, koji je pretrpeo 1996. godine, bitno mu je oštetio moć govora. Iste godine dobio je dugo očekivanog Oskara, istina počasnog, za doprinos filmskoj industriji. Međutim, nije dozvolio da zbog narušenog zdravlja klone, već se posvetio terapiji i nakon tri godine igrao je u filmu "Dijamanti", gde je imao ulogu starof borca koji se oporavlja od moždanog udara.

O njegovoj fimskoj karijeri bespotrebno je pričati... Uloge u filmovima poput "Spartaka", "Žudnja za životom", "Staze slave", "20.000 milja pod morem", same govore o kakvom se talentu i glumačkoj veličini radi. Međutim, ni to mu nije bilo dovoljno. Svetu se predstavio i kao pisac i objavio je 10 romana i memoara, a pisao je i kao bloger "Hafington posta".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/NINA PROMMER

O njegovoj svestranosti i prkosu vremenu govorio je i sin Majkl Daglas, istakavši da je za njega to neverovatno.

"Jedna od stvari koja je po meni najneverovatnija u vezi tate jeste njegovo treće doba. Nakon svega što je postigao u karijeri i podario ovoj zemlji, i nakon svih nesreća koje je doživeo (gubitka sina, helikopterske nesreće, srčanog udara), ono što ostvaruje u trećem dobu smatram da je neverovatno", rekao je Majkl Daglas.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Upravo u svojim memoarima je opisao i susret sa Josipom Brozom Titom.

"Sledećeg dana, za vreme ruka sa američkim i britanskim ambasadorima, pitao sam da li bismo supruga i ja mogli da upoznamo sa Titom. Oni su se nećkali, a ja sam se izvinio, izašao, okrenuo broj njegovog kabineta. Sledećeg dana, Tito je po mene i suprugu iz Ljubljane poslao svoj privatni avion. Ručali smo u njegovoj vili, pili vino i pričali o filmovim. Voleo je vesterne, a naročito "Obračun kod OK koreala", napisao je Daglas i dodao:

"Narednog dan, britanski ambasador nije mi verovao, rekao je da je on na prijem kod Tita čekao bezuspešno šest nedelja. Pitao sam ga -  a koliko ste vi filmova snimili?".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/NINA PROMMER

Pre tri godine izdao je knjigu poezije po imenu "Life Could Be Verse", koju je posvetio svojoj supruzi, a u jednoj od pesama ističe da ljubav počinje u osamdesetoj godini.

Povezane vesti - LEGENDARNA ULOGA OD 17 MINUTA: Fun facts o Ser Entoni Hopkinsu

Mnogi Kirk Daglasa smatraju legendom svetskog filma i jednog od poslednjih živih pripadnika zlatnog doba Holivuda. Međutim, on lično ne voli da priča o zlatnoj eri bilo čega.

"Stalno slušamo kako ljudi pričaju o zlatnom dobu ovoga ili onoga. Kažu da su stari filmovi bili bolji, da su stari glumci neponovljivi. Ali ja se ne slažem. Sve što ja imam da kažem "o starim, dobrim danima" jeste - prošli su", rekao je jednom prilikom.

Rođen je 9. decembra 1916. godine kao Isur Danijelovič. Roditelji su mu bili ruski Jevreji iz Čavusija, u današnjoj Belorusiji. Rastao je u siromašnoj porodici, a njegovi roditeljiu su pored njega imali još šest ćerki. Isur je 1941. godine promenio ime u Kirk Daglas i pristupio američkoj mornarici. U vojsci provodi svega tri godine, nakon što je zbog povrede časno otpušten. Ukoliko subdina psotoji, onda je ona glavni krivac za povredu koja je Daglasa odvukla iz vojske. Upisao je američku akademiju dramskih umetnosti u Njujorku. Ostalo je istorija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/ANDREW GOMBERT

Poslednje dve decenije, Kirk i njegova supruga En posvetili su filantropiji. Izgradili su 400 školskih igrališta u Kaliforniji i osnovali centar za lečenje Alchajmerove bolesti. Kada napuste ovaj svet, njihova imovina pripašće nekoj humanitarnoj organizaciji.

Njegov odnos prema slavi, verovatno, najbolje opisuje sledeća rečenica:

"Kada postaneš zvezda, ti se uopšte ne promeniš. Ali, promene se svi koji te okružuju."

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
37°C
16.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve