Scena
12.03.2022. 00:49
R.E.

Preporuka za čitanje

Knjiga kojoj ćemo se sigurno vraćati…

knjiga
Izvor: Marko Stevanović

"Ova knjiga je velika opomena za sve nas da drugačije sagledamo život i da naučimo više da ga cenimo. U tom smislu, onima koji je budu čitali, biće korisno da se povremeno vraćaju na ono što su već pročitali“, rekao je Dragan Bisenić, pisac, novinar, bivši ambasador RS u Egiptu, prilikom promocije nove knjige Đoke Kesića "Sablasni dodir krune: Zapisi o koroni iz očaja".

Kroz dnevničke beleške nastale tokom izolacije uzrokovane virusom korona i nekoliko meseci kasnije, autor je postavio politička, ekološka, društvena, kao i pitanja o smislu života, prisetio se svog odrastanja u multinacionalnoj sredini, razgovora sa mnogim intelektualcima i značajnim ličnostima novije istorije, među kojima su Milovan Vitezović, Bogdan Tirnanić, Duško Kovačević, Ante Marković…

Đoko Kesić
Izvor: UNS Press centar

"Za nekoga kao što je Đoka Kesić, korona je bila inicijalna kapisla da napiše ovakvu jednu knjigu i zaista je neverovatno na šta ga je sve ta korona asocirala – na koje događaje, na koje ličnosti… Zanimljive su mnoge teme koje je u knjizi obradio, a one nisu samo svetske i naše, već i njegova zapažanja o komšijama koje je gledao sa terase u danima kada smo svi bili ’zaključani’, o njihovim kućnim ljubimcima, taj mikro svet koji je interesantan, a koji nam često promiče i na njega ne obraćamo pažnju, a Đoka je i to uradio“, rekao je na promociji knjige u Beogradu pisac, novinar Vojislav Tufegdžić, koautor dokumentarca "Vidimo se u čitulji“, zamenik glavnog urednika nedeljnika "Ekspres“.

Još dok je knjiga bila u rukopisu pročitao ju je Petar Arbutina, koji je na promociji rekao da je "za ovakve knjige  veoma važno da autor uoči proporciju između malih i velikih istorija".

"Velika istorija naše male ljudske živote vidi isključivo kao broj, kao činjenice koje možda imaju nekakvu svoju aritmetičku sredinu ali nemaju određenje unutar sudbine. Mala istorija sadrži sva pravila i sve sadržinske vektore te velike istorije. Ne zbog toga što je to ljudska istorija, već zbog toga što svi mi mali ljudi nismo oni koji stvaraju istoriju već smo oni koji je trpe. Sve ono što je Đoko napisao u ovoj knjizi je pokušaj, pre svega sebi, a potom o čitaocima, da objasni šta nam se to dešava i da li će nakon ovoga biti moguć normalan život".

Đoko Kesić je potom objasnio svoju motivaciju da napiše knjigu "Sablasni dodir krune: Zapisi o koroni iz očaja", kao i nadanje "da će nas sve ovo što nam se dešava podstaći da se radujemo malim stvarima, da se okrenemo najbližima i da iz svega izađemo pametniji i trezveniji". 

Knjiga Đoke Kesića "Sablasni dodir krune: Zapisi o koroni iz očaja", može se kupiti u knjižarama "Vulkan“ u Beogradu i Novom Sadu, kao i na portalima "Korisna knjiga" i "Dobra knjiga“. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
fog
0°C
11.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve