Scena
16.04.2023. 15:10
Teodora Stojanović

Licemerje u Holivudu

Gandi Britanac i Hitler crnac

hejli beri, mala sirena 16.4.2023
Izvor: EPA / CAROLINE BREHMAN

Licemerstvo Holivuda i Zapada dostiglo je novi nivo. Dok se crnci u Americi svakodnevno bore protiv rasizma, filmska industrija nam servira potpuno drugačiju sliku. Na udaru su se prvenstveno našle "Diznijeve“ junakinje – Zvončica i Mala sirena, koje će u novim filmovima tumačiti crnkinje.

Odmah da se ogradimo, ovo nije nikakav rasistički tekst. Pitanje je samo – zbog čega menjati izgled likova koji decenijama traju? Zna se kako izgleda Zvončica, a kako Mala sirena. Da li je ovo kraj jedne "Dizni“ ere? Ere koja je odgajila mnogo generacija. Da li je vreme da se oprostimo od svih "Dizni“ junakinja i njihovih karakterističnih izgleda i pozdravimo nove?

Zapad je verovatno želeo da pokaže ostatku sveta kako rasa nije bitna, a zapravo je ovakvim nametanjem stečen potpuno suprotan utisak. "Dizni“ je već imao ostvarenja u kojima su princeze druge rase i to je bilo potpuno prihvatljivo. Animirani film o devojčici iz drevne Okeanije, Vajani (koja nije belkinja), lansiran je 2016. godine, a Vajana je pokupila pregršt simpatija publike. Nije bilo nikakvih predrasuda.

Ne smemo zaboraviti ni Pokahontas koja je bila jedna od omiljenih "Dizni“ junakinja mnogim devojčicama. Ili, na primer, čuvena Azijatkinja Mulan koju mnogi i danas obožavaju. Zbog čega? Pa jer su bile original. Publika je od samog starta zavolela ove junakinje bez obzira na njihovu rasu. Na kraju krajeva, deci nije ni bitna boja kože niti će je primetiti ili kritikovati. Dolazimo do zaključka da je apsolutno nepotrebno menjati izgled fiktivnih likova i mlađoj publici nametati ideologije koje ne mogu ni da razumeju.

Nakon objavljivanja novog izgleda Zvončice, mišljenje publike se podelilo na dva dela. Na one koji su oduševljeni i na one koji smatraju da je "Dizni“ ovim potezom želeo da izazove što više reakcija. Mnogi fanovi složili su se sa našim mišljenjem – zbog čega menjati izgled originalnih likova, a ne stvarati nove sa dobrim pričama? Ukoliko ne znate, "Dizni“ već ima jednu crnu vilu – Iridesu, iz poznate franšize "’Diznijeve’ vile“.

"Mislim da ’Dizni’ čini sve što je u njegovoj moći da podstakne kontroverzu sa nekim od ovih kastinga, a zapravo biste mogli samo da napravite više crnih princeza ili likova“, napisala je jedna osoba na Tviteru.

"Kakva je svrha promene rase Zvončice? ’Dizni’ već ima crnu vilu, mogli su da smisle priču sa njom i drugim vilama“, nadovezala se druga osoba na Tviteru.

Uključila se i treća osoba komentarišući: "Zašto ’Dizni’ nije toliko voljan da stvara originalne priče sa svojim već uspostavljenim likovima ’u boji’?“

Međutim, tu su i oni koji su zadovoljni najavom novog Petra Pana i nisu uspeli da obuzdaju svoje uzbuđenje kada su videli crnkinju koja glumi Zvončicu.

Jedna osoba napisala je na Tviteru: "’Dizni’ je zaista rekao – Zvončica je šta? Crna! Tačka! I tu sam upravo zbog toga. Jedva čekam da vidim ovaj film. Jedva čekam da vidim Zvončicu poput mene, a moja radost je neiscrpna!“

A jedna osoba je, možda, ubola pravo u centar. "’Dizni’ nije mario za stvaranje novih priča i likova, već su samo stavili crnce da igraju bele likove i to zapravo pokazuje dve stvari: koliko je lenj i koliko je rasistički. Kao da smatraju da crnci ne zaslužuju svoje priče.“

Mnoge devojčice, crnkinje, oduševila je najava novog filma "Mala sirena“. Kada su ugledale Hale Bejli u ulozi Arijel, odmah su se poistovetile sa njom.

"Ona izgleda kao ja“, neki su od komentara na društvenim mrežama. I ovo je zapravo bilo lepo čitati i gledati. One takođe zaslužuju junakinju sa kojom mogu da se poistovete. Zbog čega im, onda, ne osmisliti nešto novo? Nešto što će biti njihovo. Ili, zbog čega ostalim devojčicama oduzeti Arijel? Da li će se jednog dana otvoriti debata i rasprava između njih – ko je zapravo Arijel i kako ona izgleda? Umesto ujedinjenja, "Dizni“ će napraviti razdor među decom.

Nakon "Diznijevih“ junakinja, dolazimo do "Netfliksove“ nove serije "Kraljica Šarlot“, koja je deo popularne serije "Bridžeton“. Glavnu junakinju, englesku kraljicu, tumači crnkinja. Da li je i ovaj potez bio neophodan? Da li je ovo, zapravo, menjanje istorije i kulture?

Autorka knjiga koje su inspirisale "Netfliks“ za dramu "Bridžeton“ Hulija Kvin je u intervjuu za "Tajms“ podržala "Netfliks“ i njihov izbor da suprugu kralja Džordža Trećeg tumači crnkinja.

"Mnogi istoričari veruju da je imala neko afričko poreklo. To je vrlo kontroverzno pitanje i ne možemo da uradimo njen DNK test pa mislim da nikada neće biti konačnog odgovora“, rekla je Kvinova za "Tajms“.

Ona je dodala i to da je "Netfliks“ ovo uradio vrlo svesno, kao i da ima još nekoliko crnih glumaca u seriji.

Znači, ovo je samo nasumično nagađanje istoričara, koje će "Netfliks“ prikazati celom svetu. Oni koji nisu bili redovni na časovima istorije, smatraće da su neki članovi engleske kraljevske porodice bili crnci?

Opet se vraćamo na pitanje – zbog čega ne smisliti nove priče, zbog čega menjati izgled likova? U ovom slučaju, lika koji je zaista postojao.

Neko je na Tviteru napisao: "Ne vidim nijedan dobar razlog zbog čega glumac bilo koje rase ne može tumačiti neku istorijsku ličnost. To je samo gluma!“

A onda su usledili šaljivi komentari: "Jedva čekam da vidim crnog Hitlera i Staljina kao Kineza“, "Ja sam za to da Gandija glumi Britanac“, "Belac bi onda trebalo da glumi Alija“. Bila je i slika crnih medveda sa opisom: "Dokumentarac o polarnim medvedima“. Onda, Rajan Gosling kao Tupak Šakur, Elizabeta Druga kao crnkinja…

"Ako im je toliko stalo do crnaca, zašto ne pričaju njihove priče? Čini se kao da je Holivud ovim pokazao da samo vidi boju kože, a ne mari za istoriju i kulturu“, jedan je od komentara.

"Rasistički je menjati istoriju i pretvarati se da se dogodilo nešto što nije“, još jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Zaključak? Vrlo je jednostavno. Nikome ne smetaju crnci, već licemerstvo Holivuda. Svaka osoba, bilo koje rase, zaslužuje da ima fiktivnog lika sa kojim će se poistovetiti. Svaka rasa zaslužuje svoju priču. Ničija ne sme biti oteta ili promenjena. Ukoliko Zapad toliko želi da nametne svetu da je protiv rasizma, onda neka se prvo pozabavi svakodnevnim problemima i predrasudama sa kojima se ljudi susreću. Na kraju svega, boja kože zaista nije bitna. Samo je potpuno nepotrebno menjati istoriju, kulturu i već postojeće likove kako bi se to dokazalo. Jer, stiče se potpuno suprotan utisak.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve