MARKO ĐORĐEVIĆ: U Srbiji se klinci ozbiljno bave džezom

MARKO ĐORĐEVIĆ: U Srbiji se klinci ozbiljno bave džezom


U Srbiji se pojavilo mnogo klinaca koji se ozbiljno bave džezom, koji su talentovani i zreli u svom muziciranju kao što moja generacija nikada nije bila u tim godinama, rekao je Tanjugu naš najznačajniji bubnjar Marko Ðorđević, koji sa Vasilom Hadžimanovim i Brankom Trijićem čini Trio Sveti, čiji je koncert zakazan za sredu 21. avgust u Bitef Art Cafeu na Kalemegdanu.

Marko Ðorđević već dve decenije živi i gradi uspešnu svetsku karijeru u Njujorku, a domaći džez auditorijum imao je prilike da se upozna sa njegovom muzikom na otvaranju Beogradskog džez festivala 2007. godine.

Modern Drummer magazin naziva ga “bubnjarem svetske klase” i “pravim inovatorom”.

Njegov talenat rezultirao je saradnjama sa Lionelom Louekeom, Wayneom Krantzom, Ericom Lewisom, Aaronom Goldbergom i drugim izvanrednim umetnicima, a uvršten je u knjigu The New Face Of Jaž, koja predstavlja najznačajnija imena savremene svetske jaž scene.

Ðorđević radi kao gostujući predavač na bostonskom Berkliju, najčuvenijem muzičkom koledžu na svetu, na kojem se, između ostalog, izučava džez muzika.

Već nekoliko godina unazad, publika sa velikim oduševljenjem dočekuje koncert vrhunskih muzičara koji čine “Trio Sveti” i čija se muzika može opisati kao kombinacija džeza sa motivima Balkana i tragom zapadnjačkog uticaja po uzoru na Coltrane-a, Zawinul-a, Zappa-u i The Police.

Marko Đorđević

Ovog puta virtuozni muzički sastav nastupiće u pratnji specijalnog gosta, američkog saksofoniste Dejvida Binija.

Ðorđević kaže da Bini srpski zet, što je veoma olakšalo “pregovore” o zajedničkom nastupu.

“Došao je u Srbiju na desetak dana i mi smo to lepo iskoristili da zajedno sa njim podelimo pozornicu na koncertu u Bitef Art Cafeu na Kalemgdanu.” kaže Ðorđević i otkriva da je najveća tajna benda “Trio sveti” to ste ne uvežbavaju novi materijal.

“Mi sviramo naše kompozicije skoro 30 godina. Nesumnjivo to je zastrašujuća činjenica. Sa druge strane to nam daje mogućnost da izađemo pred publiku bez proba. U Kragujevcu smo 17. avgusta svirali bez minuta uvežbavanja materjala. Bilo je dobro jer naša komunikacija nije zasnovana na fer kolegijalnom odnosu već na velikom prijateljstvu. Posle Beograda, 23. avgusta sviramo u Somboru i na kraju mini turneje dan kasnije u Šapcu”, kaže Ðorđević.

Povezane vesti – SAV TAJ DŽEZ: Pet vanvremenskih albuma posebnog zvuka i energije

Cenjeni bubnjar decenijama unazad sa prodicom živi u Njujorku.

U dva termina nedeljno putuje u Boston gde radi kao gostujući predavača najznačajnijem muzičkom koledžu na svetu.

“U Americi je moj život organizovan kao u nekoj velikoj šemi. Moji ukućani imaju razumevanja za taj profesorski angažman i odsustvo od kuće. Sviram kada god stignem i gde god stignem, ali moja ambicija je uvek da živim miran porodični život izvan njujorške vreve i za sad”, kaže Ðorđević i dodaje da je pred njim izuzetan projekat.

Kako kaže, zajedno sa čuvenim basistom Metom Gerisonom i saksofonistom Ole Matisenom ima bend “Take Off Collective”.

“Plan je da u Gerisonovom klubu u Njujorku sviramo svakog petka. Možda pudem deo benda koji svira pametni pop-rok”, kaže Ðorđević.

Marko Đorđević

Ovdašnju džez scenu vidi kao sjajno mesto na kojem mladi ljudi sa velikom strašću i posvećenošću ispoljavaju svoj talenat.

“U Srbiji se pojavilo mnogo klinaca koji se ozbiljno bave džezom, koji su talentovani i zreli u svom muziciranju kao što moja generacija nikada nije bila u tim godinama. Rastko Obradović, Ilija Mihajlović, Andrija Gavrilović, Ognjen Gotovčević, Tamara Jokić predstavljaju budućnost džez scene u Srbiji”, ocenio je Ðorđević.

Povezane vesti – INTERVJU ZORAN MODLI: Šund će za trideset godina biti klasika

Odanost fizičkoj kulturi bubnjar ispoljava kroz redovno trčanje.

“Obožavam da trčim u Beogradu. Imam svoju stazu koja se proteže od Kosančićevog venca do Topčidera. Ima 15 ili 16 kilometara”, kaže Ðorđević.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar