Scena
22.08.2022. 23:15
Beta

INTEF

Nagrada za teatar "Levo"

pozorište
Izvor: Shutterstock

Beogradsko pozorište Teatar Levo nagrađen je na trećem internacionalnom festivalu - INTEF, završenom u nedelju uveče u Mišaru kod Šapca.

Kako su saopštili organizatori, to kultno pozorište koje je predstavilo beogradsku amatersku scenu, predstavom " Misuri", osvojilo je u nedelju uveče nagradu za vizuelni identitet "Vladislav Lalicki", po oceni stručnog žirija.

U toj predstavi opisanoj kao postapokaliptična drama igrao je glumac Damjan Diklić, koji je preminuo 21. aprila 2021. Diklić, koji je u predstavi igrao ulogu Alasa, rekao je jednom prilikom da njegov lik "peca ljudske duše i ribe".
 

"Predstava je za sve učesnike, posebno emotivno zahtevna, jer je sa Damjanom, koji je preminuo pre više od godinu dana, izgubila snagu koju joj je on davao i ostavila nas da se, kako znamo i umemo, za nju borimo, kao da to već nije samo po sebi dovoljno... E pa baš uprkos svemu tome ponovo smo pokazali kako i koliko se treba, mora i može poštovati i bezuslovno voleti pozorište", izjavila je umetnička direktorka Teatra Levo Anika Lehki.
 

Prema njenim rečima, žiri učesnika, takođe je nominovao Danicu Miljanović za ulogu Klinke u predstavi "Misuri", a publika joj je dala drugo mesto u omladinskoj selekciji.

"A najveća nagrada je, zapravo, osećanje da za ovoj svet još ima nade i da, ako zakotrljaš zrno smisla, moraš dobiti biser", dodala je Lehki.

Festival, ove godine pod motom "Glumci u zemlji čuda", koji je počeo 15. avgusta, završen je u nedelju uveče dodelom nagrada i scenskom minijaturom "Čovek je postao od ptice", nastalom u produkciji festivala, a kao rezultat glumačkih radionica Anike Lehki.

Na programu su bile predstave glumačkih ansambala iz Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Festival je treću godinu zaredom održan u Domu kulture Mišara, malog mesta od oko 2.000 stanovnika, poznatog i po boju na Mišaru 1805. godine.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Boda Ninković: "Danas su na ceni loše vesti"
OPS-FOTO 02.JPG

Intervju

16.04.2022. 07:10

Boda Ninković: "Danas su na ceni loše vesti"

Već četiri decenije jedan je od glumaca koji plene svojom pojavom, talentom i harizmom. Vole ga sve generacije, a njegova gluma je iskrena i uvek je poklon publici. Slobodan Boda Ninković je krajem prošle godine zvanično otišao u zasluženu penziju, ali to nikako ne znači da se odrekao dasaka koje život znače, filmske i televizijske kamere, kao i muzike.
Close
Vremenska prognoza
fog
4°C
27.11.2022.
Beograd

Katar 2022

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve