Scena
06.01.2022. 09:10
Promo

Kulturni centar Beograda

Nagrade "Lazar Trifunović" i priznanje DIUS za 2021. godinu

Lazar Trufunović
Izvor: Promo/Galerija Artget

Slađana Petrović Varagić dobitnica je nagrade "Lazar Trifunović" za 2021. godinu, dok je Sonja Jankov dobila priznanje DIUS, saopšteno je iz galerije "Artget" u Beogradu.

Nagrade će biti dodeljene u petak 14. januara u Kulturnom centru Beograda, a odnose na likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene vizuelne umetnosti u štampanim i elektronskim medijima, dok se priznanje DIUS dodeljuje za najbolju autorsku izložbu priređenu u prethodnoj godini.

Žiri u sastavu: Ana Ereš, Stevan Vuković i Darka Radosavljević Vasiljević (takođe dobitnici Nagrade "Lazar Trifunović" za 2017, 1998. i 2004. godinu) je razmatrao predloge dospele na konkurs i većinom glasova doneo je odluku da nagradu dodeli Slađani Petrović Varagić, istoričarki umetnosti, kustoskinji i istraživačiu u polju savremene vizuelne umetnosti, za autorski osmišljen i kritički intoniran video serijal posvećen 58. Oktobarskom salonu. 

Žiri za dodelu priznanja DIUS, koji je radio u sastavu istoričara umetnosti i kustosa Maide Gruden, Saše Janjića i Nele Tonković, doneo je odluku da dobitnica za najbolju autorsku izložbu u 2021. godini bude Sonja Jankov, za  izložbu "(De)konstrukcije prostora: Arhitektura drugim sredstvima", održane u Kulturnom centru Pančeva, u periodu od 2. decembra 2020. do 2. januara 2021. godine.

Sonja Jankov (1985) je nezavisni kustos, trenutno doktorand Teorije umetnosti i medija na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Nagrada "Lazar Trifunović" se sastoji od plakete sa likom profesora Lazara Trifunovića, rad vajara Mihajla Paunovića, novčanog iznosa i izložbe koju lauret priređuje u okviru ciklusa "Kritičari su izabrali” u Likovnoj galeriji KCB. Priznanje DIUS sadrži diplomu strukovnog Društva i novčani iznos. Obe nagrade od osnivanja 1993. i 1994. godine, podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Umetnost može da komunicira kroz raznorazne kanale, može da bude samo zabavna"
Film

Mladen Sovilj

10.09.2021. 18:25

"Umetnost može da komunicira kroz raznorazne kanale, može da bude samo zabavna"

Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je glumac Mladen Sovilj koji je govorio o ulogama u krimi žanru, seriji "Klan" i filmu "Južni vetar", kao i o priključenju ekipi hit predstave "Hotel 88" i velikim očekivanjima od dugoočekivanog ostvarenja "Heroji".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve