Scena
27.03.2022. 01:00
R.E.

Lepa vest

Naš film proglašen za najbolji!

Leto kada sam naučila da letim
Izvor: Sense Production

Nakon velikog uspeha pred domaćom publikom film reditelja Radivoja Raše Andrića "Leto kada sam naučila da letim“, osvojio je ECFA - nagradu Evropske asocijacije filma za decu, za najbolji evropski film na međunarodnom filmskom festivalu BUFF u Malmeu.

"Pobednički film izdvojio se toplinom, humorom, lakoćom koja nije odisala površnošću, već dobrim raspoloženje i snažnom porukom za decu i mlade. Očarani smo kompleksnošću i uverljivošću likova, kao i neverovatnom kombinacijom realizma i fantazije koja sjajnom glumačkom izvedbom gađa pravo u srce. Presrećni smo što je Nagrada Evropske asocijacije filma za decu pripala filmu Leto kada sam naučila da letim“, piše u saopštenju u žirija.

Utiske iz Švedske preneo je reditelj Radivoje Raša Andrić koji je ovim povodom izjavio: "Izuzetno sam ponosan na celu ekipu, zahvalan sam Festivalu na ovom priznanju, jer je potvrda da će film imati svoju publiku ne samo u regionu već i širom Evrope. Veliki utisak na mene su ostavile reakcije dece tokom i nakon projekcija. Podsećalo je više na rok koncert nego na prikazivanje filma. Deca su, kao i na beogradskoj premijeri, skandirala i tapšala u tempu Vasilove muzike od samog početka. Reakcije su bile vrlo emotivne - skandirali su kada se desio prvi poljubac, a na kraju filma tokom scene letenja i odjavne špice sva deca su ustala, igrala, bacala jakne i šalove u vis, baš kao na rok koncertu. Posle projekcije tražili su da im se potpisujem na podlaktici, osećao sam se kao rok zvezda i ako uopšte nemam sluha“.

Međunarodni filmski festival BUFF osnovan je 1984. godine i predstavlja jedan od najznačajnijih Evropskih festivala koji su posvećeni filmovima za decu i omladinu iz svih delova sveta. Na ovogodišnjem festivalu prikazano je 118 filmova iz 51 države.

"Leto kada sam naučila da letim”, adaptacija istoimenog romana Jasminke Petrović, trenutno se prikazuje u bioskopima širom Srbije.

Ova duhovita, vesela priča, obojena emocijama u bioskope je privukla veliki broj ljubitelja sedme umetnosti. Film je do sada pogledalo više od 150.000 gledalaca u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Radnja filma prati morske avanture dvanaestogodišnje Sofije na jednom od najsunčanijih mesta na Jadranu, na Hvaru.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Paolo Đenoveze: "Laž je veliki deo naših života"
Paolo Đenoveze

Intervju

11.03.2022. 08:10

Paolo Đenoveze: "Laž je veliki deo naših života"

Na FEST odavno više ne dolaze holivudske zvezde, kao što su nekada u Beogradu tim povodom boravili Ričard Barton, Elizabet Tejlor, Frensis Ford Kopola…
Close
Vremenska prognoza
light rain
18°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve