Scena
21.01.2022. 10:05
Tanjug

"Kako pamtimo vladare?"

Ne propustite: Izložba o dinastiji Obrenović u Narodnom muzeju

Narodni muzej
Izvor: Shutterstock

Izložba "Kako pamtimo vladare?: Predstave Obrenovića iz Kabineta grafike Narodnog muzeja u Beogradu" autorke Jasmine Cukić, biće otvorena 25. januara upravo u Narodnom muzeju grada Beograda.

Nova postavka sadrži 25 radova iz Zbirke crteža i grafika srpskih autora 18. i 19. veka iz Kabineta grafike Narodnog muzeja, i ta odabrana dela pružaju uvid u različite aspekte vizuelne predstave vladara dinastije Obrenović.

Projekat prezentuje grafike srpskih autora Anastasa Jovanovića, Stevana Todorovića, Ðorđa Krstića, ali i stranih umetnika, među kojima su Karol Pop de Satmari i Vincenc Kacler, čiji su radovi takođe deo ove Zbirke.

Oni su svojim stvaralaštvom bili vezani za srpsku kulturnu sredinu 19. veka, pružajući svoja umetnička svedočanstva o dinastiji Obrenović.

Autorka izložbe Jasmina Cukić, kustoskinja Narodnog muzeja, odabrala je portrete samih vladara, preko kojih se otkriva način stvaranja predstave o vladarskom liku, kao i prikaze istorijskih događaja koji su gradili kult dinastije za vreme vladavine tri kneza - Miloša, Mihaila i Milana Obrenovića.

Grafičko stvaralaštvo predstavlja važan segment srpske vizuelne kulture 19. veka i ovom izložbom je stavljeno težište na njegov dokumentarni potencijal kao važno svedočanstvo.

Umetnička ostvarenja grafike su postojala u formi samostalnog lista, ili su reprodukovana u knjigama, oglašavana u štampi, i na taj način su pronašla svoje mesto u privatnoj i javnoj sferi.

Crtež je na drugoj strani u srpskoj umetnosti 19. veka uglavnom bio lišen šire recepcije, gde je imao pretežno funkciju kao svedočanstvo, a prepoznaje se njegova uloga u procesu rekonstruisanja i pamćenja određenih događaja, važnih za dinastiju Obrenović.

Izložba u Narodnom muzeju će trajati do 24. aprila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kako muzika utiče na posetioce muzeja
Izložba, muzej

Istraživanje

15.09.2021. 23:05

Kako muzika utiče na posetioce muzeja

Centar za primenjenu muziku, uz podršku Muzeja nauke i tehnike i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, pokrenuo je pilot projekat istraživanja upotrebe originalne primenjene muzike u muzejima i galerijama, i njen uticaj na posetioce.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve