Scena
06.02.2023. 15:20
R.E./Danas

Džez festival

Nišvil, ipak, ostaje u Srbiji

Džez
Izvor: Shutterstock

Internacionalni džez festival Nišvil i ove godine ostaje u Nišu, uprkos prethodnim najavama da će se iseliti iz Srbije zbog finansijske i druge nebrige njegovog “rodnog” grada i države.

Nišvil tim je doneo ovakvu odluku nakon što je "ispeglao" konflikt sa lokalnim vlastima u Nišu, dobio obećanje da će festival iz budžeta dobiti sredstva kao pre epidemije koronavirusa, a istovremeno započeo proces da kod države, zajedno sa još šest najvećih muzičkih manifestacija, svake godine dobija budžetski, a ne neizvesni konkursni novac, piše Danas.

To će pomoći, kako kažu, da ovaj festival, koji je britanski Gardrijan 2016. godine svrstao u deset najboljih džez festivala u Evropi, Ministarstvio kulture mu priznavalo status nacionalne manifestacije, a Ministarstvo turizma značaj nacionalnog brenda, opstane i ne postane "festivalčić".

"Cilj nam je da ipak zaokružimo 30 godina postojanja Nišvila u Nišu, jer smo prošlog petka dobili pismo iz kabineta gradonačelnice Dragane Sotirovski da nam je budžet uvećan za pet miliona dinara u odnosu na 30 miliona, koje je Skupština grada usvojila u decembru prošle godine, što je dovelo u pitanje održivost festivala. Ovaj iznos je približan sredstvima od 36 miliona dinara koji su izdvojeni iz gradskog budžeta pre epidemije koronavIrusa, što je inače bio minimum minimuma naših očekivanja od Grada Niša kao strateškog partnera da uopšte uđemo u riskantan posao prikupljanja nedostajućih 50 miliona  za organizaciju ovogodišnjeg Nišvila", izjavio je direktor Nišvila Ivan Blagojević.

Blagojević kaže da je razrešen i drugi nesporazum Nišvila sa Gradom, nastao zbog "nestručnog tumačenja zakona od strane lokalne budžetske inspekcije", koja je kontrolisala trošenje budžetskih sredstava u 2020. i 2021. godini, te naložila Nišvilu vraćanje šest miliona dinara koje "nije opravdao", nakon čega su usledile međusobne tužbe ili pretnje tužbama.

Nišvil je sada sa Gradom potpisao ugovor o neophodnosti kontrole trošenja gradskih sredstava od strane licencirane revizorske kuće, a ne od strane ove inspekcije.

Revizorska kuća je, kaže on, već dostavila Gradu da je Nišvil prethodnu, 2022. godinu opravdao u celosti.

“Iskreno, očekivali smo povećanje festivalskog budžeta za ovu godinu od 16 odsto, koliko je proslogodišnji rast cena na malo, ali je i ovo realno daleko bolja podrška Grada nego prošlogodišnja, u kojoj smo napravili neto gubitak od 11,2 miliona. Nadamo se da  ćemo najznačajniju podršku dobiti od Ministarstva turizma, kao treći najposećeniji festival u zemlji, a bilo bi sjajno i ukoliko bi Ministarstvo kulture izjednačilo izdvajanje za Nišvil sa izdvajanjima za tri najznačajnija filmska festivala, koja su prošle godine dobila trostruko više sredstava iako Nišvil ima višestruko veće tehničke troškove nego svi oni zajedno”, dodaje Blagojević.

U Nišvilu podsećaju da je Grad Niš prošle godine za festival opredelio svega 24 miliona dinara, Ministarstvo kulture mu je na konkursu dodelilo 5,32 miliona dinara, a Ministarstvo turizma dva miliona.

Pre toga, 2021. godine, Niš je za festival izdvojio samo 25 miliona, Ministarstvo kulture 4,2 miliona, a a Ministarstvo turizma 2,5 miliona dinara.

Blagojević je od tada najavljivao da će zbog takvog odnosa Grada i države prema festivalu on biti izmešten iz zemlje, a da su za njegovo održavanje već zainteresovane dve zemlje Evropske unije, koje bi rado da u neki od svojih gradova dovedu 100.000 posetilaca, koliko Nišvil ima po jednom izdanju.

Od 10. februara trebalo bi da počne i prodaja karata za festival, u okviru koje će prvih 500 kompleta moći da se kupi po beneficiranoj ceni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
04.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve