Scena
03.11.2021. 21:05
Tanjug

Biće zabavno

Novembar u pozorištu: Premijera do premijere

pozorište
Izvor: Shutterstock

Beogradsko dramsko pozorište, Bitef teatar, Pozorište na Terazijama, Jugoslovensko dramsko pozorište, Atelje 212 , FDU i Narodno pozorište imaće u toku novembra nekoliko premijera.

Prva premijerna predstava pred publikom biće "Te noći sam je video" 4. novembra na sceni JDP-a, prema romanu Draga Jančara u režiji Janeza Pipana, a radi se o koprodukciji JDP-a, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora, Burgteatra iz Beča i Cankarjevog doma iz Ljubljane, koja je već imala premijeru 24. septembra u Sloveniji.

Kratak, slikovit, nezaboravan Jančarev roman na sceni će oživeti glumci iz nekoliko zemalja bivše Jugoslavije, koji će govoriti na svom jeziku, kao i glumci JDP-a Milan Marić i Nebojša Ljubišić.

Pozorišni projekat "Neću više, mama!'' u režiji Ive Olujić, koji sadrži šest dramskih tekstova od šest različitih pisaca, biće premijerno izveden 5. novembra u okviru poslednjeg dana festivala ",Pozorište čuda'' na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, odnosno sceni "Mata Milošević". Šest drama koje će biti izvedene u vidu scenskog čitanja su - “Platiti za to” Tomasa Pitersona, “Svi smo rođeni u krizi” Dejvida Finegana, “Kada” Vrena Brajana, “Ne zato što smo mi bogovi” Krisa Torpa, “Rendžer” Ivet Nolan i “San / Zapamti” Hane Kormik.

 

Predstava “Sofia” u koreografiji i režiji nemačkog umetnika Feliksa Landerera biće premijerno izvedena 7. novembra na sceni Bitef teatra.

U Ateljeu 212 će 8. novembra biti premijerno izvedena predstava "Balkan Bordello", ali će to scensko delo prvo biti predstavljeno publici u Prištini - 3. novembra.

Teatar La MaMa kao nosilac projekta, Atelje 212 i Teatar Kendra iz Prištine, uz podršku Fondacije "Moj Balkan" Njujork/Beograd, realizovali su predstavu po drami Jetona Neziraja, u režiji Blerte Neziraj. Komad je baziran na Eshilovoj trilogiji “Orestija”, kao saga o balkanskoj porodici. U predstavi igra međunarodna ekipa - glumci Ateljea 212 - Svetozar Cvetković i Ivan Mihailović, glumci Teatra La MaMa, kao i glumica iz Prištine - Verona Kodža.

Beogradsko dramsko pozorište - BDP će se 9. novembra predstaviti sa scenskim projektom "Zelena čoja Montenegra", koji je imao premijeru 10. avgusta na festivalu Grad teatar Budva. Predstava je realizovana u koprodukciji BDP-a, navedenog festivala Grad teatar Budva i Gradskog pozorišta iz Podgorice, a Stevan Koprivica je autor dramatizacije ovog romana.

Na sceni "Raša Plaović" u Narodnom pozorištu 17. novembra biće izvedena predstava "Vlast" Branislava Nušića, u adaptaciji i režiji Milana Neškovića, a glavne uloge su dodeljene Aleksandru Srećkoviću Kuburi, Milošu Ðorđeviću, Nikoli Rakočeviću, Dimitriju Diniću, Vanji Ejdus i Zoranu Bećiću.

U Pozorištu na terazijama u novembru će biti održana premijera muzičke predstave "Flešdens" prema istoimenom filmu iz 1983. godine, a u režiji Vladana Ðurkovića. Orkestraciju za predstavu uradio je Aleksandar Sedlar, dok su uloge poverene Neveni Nerandžić/Mini Nenadović, Slavenu Došlo/Arseniju Tubić, Mileni Živanović/Mitri Mladenović i drugima. Zbog duplih podela, planirane su dve premijere za novembar, ali tačni datumi još uvek nisu objavljeni.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Predstava "U raljama života“: Šta je sloboda za žene ovog vremena?
Predstava U raljama života

Nova Štefica Cvek

31.10.2021. 09:05

Predstava "U raljama života“: Šta je sloboda za žene ovog vremena?

Štefica Cvek, junakinja romana Dubravke Ugrešić, po kojem je 1984. snimljen kultni film "U raljama života“, konačno se pojavila na daskama Beogradskog dramskog pozorišta. Pozorišni komad u dramatizaciji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova premijerno je predstavljen publici 23. oktobra.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve