Scena
31.10.2021. 09:05
M. Paunović

Nova Štefica Cvek

Predstava "U raljama života“: Šta je sloboda za žene ovog vremena?

Predstava U raljama života
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Štefica Cvek, junakinja romana Dubravke Ugrešić, po kojem je 1984. snimljen kultni film "U raljama života“, konačno se pojavila na daskama Beogradskog dramskog pozorišta. Pozorišni komad u dramatizaciji Biljane Srbljanović i režiji Andreja Nosova premijerno je predstavljen publici 23. oktobra.

Ko god je došao u Beogradsko dramsko pozorište sa očekivanjem da će gledati Šteficu Cvek iz poznatog romana ili filma verovatno je u prvim minutima predstave bio razočaran jer ovo nije priča o junakinji iz Zagreba 80-ih godina.

Ovo je nova Štefica Cvek, a ne ona koja postoji u literaturi ili filmu Rajka Grlića. Pažnja je usmerena na Šteficu danas, smeštenu u Beogradu, na probleme sa kojima se jedna obična devojka svakodnevno suočava.

Priča obojena feminizmom provučena kroz kontekst patrijarhalnog društva bavi se pitanjem izbora, odnosno pitanjem slobode i šta ona predstavlja za Šteficu Cvek i ostale žene i devojke ovog vremena. Njihovog položaja i odnosa sa partnerima. Koji su to kodeksi u društvenom poretku i vaspitanju koji se prihvataju po rođenju. Koje su to stvari i ponašanja koja se po rođenju podrazumevaju za jednu ženu. Upravo Štefica Cvek kroz ovaj pozorišni komad prolazi put do emancipacije učeći da kaže ne, da ne želi da bude deo sistema u kome se žene tretiraju po nasleđenim postulatima.

Predstava otvara prostor za postavljanje mnogih pitanja u vezi s tim kroz kakve izazove prolazimo tokom perioda stasavanja koji je često praćen motivima odrastanja naših roditelja, okruženja i društvenih normi koje nas drže u nekoj vrsti kalupa.

Sa pričom će se, verovatno, pre poistovetiti mlađe generacije, između 20 i 30 godina, one koje su i dalje opijene naivnim idejama o ljubavi i pronalaženju partnera. Iako predstava otvara mnoga važna pitanja, kao što su muško-ženski odnosi, i donosi priču o večitim idealima poput slobode, ljubavi poštovanja i prijateljstva, komad nije težak za gledanje. Za to je zaslužena fantastična simbioza svih aktera predstave, od reditelja do glumačke ekipe.

Glavnu ulogu donosi nam mlada, talentovana glumica Iva Ilinčić koju smo do sada imali priliku da gledamo u predstavama "Fine mrtve d(j)evojke“, "Ružni, prljavi, zli“, "Kad su cvetale tikve“ i "Kišne kapi na vrelom kamenju“, kao i u serijama "Žigosani u reketu“ i "Kamiondžije“. Uloga Štefice Cvek joj je prva glavna uloga u pozorištu i, ako je aplauz publike značajno merilo, poveren zadatak uradila je maestralno.

Iva Ilinčić
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Za posebnu pohvalu je i činjenica da i ostatak glumačke postave, ukoliko izuzmemo doajena našeg glumišta Vesnu Čipčić, čine mladi glumci i buduće nade filmske i pozorišne umetnosti – Miloš Petrović Trojpec, Aleksandar Vučković, Vanja Nenadić, Luka Grbić, Dunja Stojanović i Marko Todorović.

Ne možemo da ne pomenemo scenografkinju Unu Jankov, kompozitorku Irenu Popović Dragović, dok je za scenski pokret zaslužena Marija Milenković.

Predstava U raljama života
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Po reakcijama publike na kraju predstave i višestrukog poziva glumaca na bis lako se može zaključiti da su i oni koji su došli sa drugačijim očekivanjima od same predstave pozorišnu salu napustili više nego zadovoljni. Jedno je sigurno, beogradska pozorišna scena doživela je pravo osveženje i novu priliku da uživa u mladim nadama srpskog glumišta.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Mirjana Karanović: Na scenu će sada izaći Petrija bez rezova, kadrova, montaže...
Petrijin venac

Intervju

15.10.2021. 10:14

Mirjana Karanović: Na scenu će sada izaći Petrija bez rezova, kadrova, montaže...

"Petrija spada u moje važnije uloge koje su me obogatile kao ženu, kao ljudsko biće, obogatile me nekim mislima o životu. I to je ono što smo nas dve želele da izdvojimo – njeno shvatanje života, vitalnost te žene, jednostavnost sa kojom prihvata stvari i nosi se sa njima. Ona se bori protiv nečega da bi se izborila za nešto do čega joj je stalo."
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
02.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve