Scena
22.10.2021. 22:05
R.E.

Od 4. do 9. novembra

Od Kana do Oskara: Šta nas sve čeka na Slobodnoj zoni

Filmovi
Izvor: Shutterstock

Od regionalnih ostvarenja nagrađenih na festivalu u Kanu, preko uzbudljivih, ličnih i političkih priča do balkanskih glumačkih zvezda nominovanih za Oskara, donosi ovogodišnji takmičarski program Filmskog festivala Slobodna zona.

Od 4. do 9. novembra ovaj festival donosi na desetine angažovanih dokumentarnih i igranih arthouse filmova koje će priliku da pogleda imati publika u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, najavili su iz organizacije festivala, najavili su organizatori.

Deo filmskog programa biće dostupan na sajtu KinoKauć od 10. do 20. novembra.

U takmičarskom programu festivala ove godine biće veoma žestoka konkurencija, jer su odabrani filmovi koji svojim potencijalom i filmskim izrazom ostvaruju zapažene rezultate i na regionalnim i na inostranim festivalima.

U Međunarodnoj selekciji selektorke Branke Pavlović, pored "Najlepšeg dečaka" na svetu i "Najgore osobe na svetu", svoje predstavljanje imaće i ostvaranje "Alef" rediteljke Ive Radivojević, koje tragom Borhesove književne magije kreira pravi film-esej.

Treba svakako pomenuti i izvanredan nemački dokumentarac Profesor Bahman i njegovi časovi, koji više izgleda kao sociološka studija o savremenom obrazovanju nego dokumentarni film.

Film "Balada o beloj kravi" delom jeste na tragu savremene iranske kinematografije koja se osvrće na pojedinca u represivnom sistemu i na zanemarene lične potrebe usled religijskih normi, dok je sa druge strane univerzalan primer lične drame i borbe.

Dokumentarnim filmom "Šper ide u Holivud" predstaviće se izraelska rediteljka Vanesa Lapa.

Nadimak Hitlerovom arhitekti Albertu Šperu bilo je "dobri nacista".

Ivan Bakrač, selektor programa Horizonti Balkana pretstaviće nam najinteresantnije agnažovane filmove iz regiona.

Pored filma Murina, koji je na Kanskom festivalu osvojo Zlatnu kameru, predstaviće se i bugarski film "Žene zaista plaču" u kojem glavnu ulogu igra Marija Bakalova, sada vrlo popularna glumica koja je ove godine bila nominovana za Oskara za sporednu žensku ulogu.

"Slobodnim stilom za Montenegro" auntentična je priča albanskog plivača Tonina Ðinija koji je, bežeći iz ubilačkog režima Envera Hodže, plivao Jadranom sve do Jugoslavije.

Oni koje će veoma zahtevan i odgovoran posao imati ove godine jesu članovi žirija za regionalnu selekciju Horizonti Balkana: Hana Selimović (pozorišna, filmska i televizijska glumica iz Beograda), Dušan Kasalica (crnogorski režiser, član Evropske filmske akademije) i Aliriza Arenliu (bivši direktor Dokufesta iz Prizrena, profesor na Univerzitetu u Prištini).

O najboljem filmu u Međunarodnoj selekciji odlučivaće Nebojša Slijepčević, hrvatski režiser, osvajač Srca Sarajeva na Sarajevskom filmskom festivalu, Miroljub Stojanović urednik izdavačke delatnosti u Filmskom centru Srbije, kao i Jurica Pavičić hrvatski romanopisac, scenarista, pisac kratkih priča i novinar.

Osim bogatog filmskog programa, publiku Slobodne zone očekuju i brojna prateća dešavanja, gde će imati priliku da se bliže upoznaju i razgovaraju i sa brojnim drugim ličnostima iz sveta filma i medija.

Ovogodišnji festival podržali su: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ušli u istoriju svetske kinematografije - snimili film u svemiru
Julija Peresild, 17. 10. 2021.

Rusi

17.10.2021. 23:05

Ušli u istoriju svetske kinematografije - snimili film u svemiru

Modul ruske svemirske letelice Sojuz MS-18, u kojem su bili glumica Julija Peresild i režiser Klim Šipenko, sleteo je u Kazahstan, saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
02.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve