Scena
12.03.2024. 18:50
R.E./ RTS

Najavili organizatori

VELIKE promene na Pesmi Evrovizije: Glasanje, nastupi...

Evrovizija
Izvor: Shutterstock

Organizatori Pesme Evrovizije u Malmeu najavili su brojne promene na ovogodišnjem takmičenju. Direktni finalisti nastupiće uživo u polufinalima, a biće uvedene i promene tokom glasanja.

Evropska radiodifuzna unija i švedski javni servis SVT, koji organizuju Pesmu Evrovizije u Malmeu, najavili su da će na ovogodišnjem takmičenju biti uvedene brojne promene.

Pre svega, u polufinalima će uživo nastupiti direktni finalisti, odnosno predstavnici Velike Britanije, Italije, Nemačke, Francuske, Španije i ovogodišnjeg domaćina Švedske.

Finalisti će svoje pesme izvesti tokom polufinalnih večeri i to tokom takmičarskog dela programa, a ne u revijalnom delu.

Više vremena za glasanje

Osim toga, najavljena je i promena u glasanju u velikom finalu. Gledaoci više neće morati da čekaju da poslednja numera bude izvedena, već će glasove za svoje favorite od početka prve takmičarske kompozicije.

Taj način glasanja koristio se 1997. godine kada je prvi put uvedeno telefonsko glasanje, ali i 2010. i 2011. godine.

Takođe, gledaoci iz država koje se ne takmiče, koji glasaju putem interneta, imaće na raspolaganju gotovo 24 sata, pošto će onlajn glasanje biti otvoreno od druge generalne probe pre svake takmičarske večeri.

Iako su organizatori najavili još neke promene koje i dalje drže u tajnosti, potvrđeno je da neće biti promena u samom sistemu glasanja.

Žiri i publika će u finalu i dalje glasati u odnosu 50 prema 50 procenata, dok u polufinalima glasaju isključivo gledaoci. Neće biti ni promena u načinu predstavljanja glasova, piše "RTS".

Predstavnici ovogodišnjeg domaćina Švedske Markus i Martinus nastupiće prvi u velikom finalu, utvrđeno je na današnjem žrebu u Malmeu.

Izbor za najbolju pesmu Evrope održava se u Malmeu od 7. do 11. maja, a predstavnica Srbije Teja Dora nastupiće u prvom polufinalu takmičenja.

Voditeljke 68. izdanja "Pesme Evrovizije“ biće holivudska i švedska glumica Malin Okerman i Petra Mede, švedska glumica i komičarka koja je već dva puta vodila najveće evropsko muzičko takmičenje.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Zelenskom zabranjeno da se obrati na Evroviziji
Volodimir Zelenski

Ipak...

12.05.2023. 13:01

Zelenskom zabranjeno da se obrati na Evroviziji

Organizatori ovogodišnje Pesme Evrovizije odbili su molbu ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da se preko video veze obrati na finalu tog muzičkog takmičenja, gde je trebalo da pozove svet da nastavi podršku Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve