Scena
27.09.2022. 14:57
R. E.

Beograd

"Povratak napisanih": Prvi Sajam knjiga posle dve godine

knjige, knjižara
Izvor: Shutterstock

Ovogodišnji Sajam knjiga biće održan na Beogradskom sajmu od 23. do 30. oktobra pod sloganom "Povratak napisanih”, saopšteno je na konferenciji za novinare koja je ovim povodom održana u Starom dvoru.

Posetiocima će se predstaviti oko 400 izlagača iz zemlje i inostranstva, a izlagački koncept je decenijama zasnovan na istom principu – težnji da se predstavi savremena svetska i domaća izdavačka produkcija.

Zemlja počasni gost ove godine je Rumunija, koja će imati priliku da predstavi autore, prevodioce, izdavače i distributere iz svoje zemlje.

Prisutnima su se obratili sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić, direktor Odbora Sajma knjiga akademik Dušan Кovačević, ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju i koordinatorka projekta Beogradskog sajma Ljiljana Šoškić.

Nataša Mihailović Vacić je rekla da se ovogodišnji slogan Sajma knjiga odnosi na povratak ove manifestacije nakon pandemije virusa korona. Pauza u održavanju Sajma knjiga, kako je rekla, osetila se među svim ljubiteljima pisane reči.

"'Povratak napisanih' može da bude i slogan čitave istorije Sajma knjiga, jer borba ove manifestacije za opstanak kroz turbulentne decenije naše prošlosti uvek predstavlja zajedničku pobedu za kulturu i umetnost našeg grada. Sajam knjiga je namenjen svima, od onih koji čine svoje prve čitalačke korake, do onih koji će tražiti retka i stara izdanja. Sajam nam pruža šansu da književnost i pisanu reč sagledamo kroz njenu veličanstvenu širinu tema, žanrova i inovativnih medijuma.

Tradicionalno imamo zemlju počasnog gosta, to je ove godine Rumunija, stoga pozivam sve posetioce da pruže sebi šansu i nauče nešto više o kulturi naših bliskih komšija. Odnosi naših zemalja su veoma dobri, ali kulturna razmena nije u dovoljnoj mreži odražavala saradnju", rekla je Nataša Mihailović Vacić.

1
Izvor: Beoinfo

Predsednik Odbora Sajma knjiga Dušan Кovačević je pozvao Beograđane i građane Srbije da dođu na Sajam knjiga, posle pauze izazvane pandemijom.

"Suština dobre književnosti je da leči, jer knjiga je lek ako je dobro pisana i pažljivo čitana. Naš današnji susret je ujedno i promotivni poziv da se krajem oktobra vidimo na 65. Beogradskom sajmu knjiga", rekao je Кovačević.
 

Ljiljana Šoškić je istakla da je Sajam knjiga jedna od najznačajnijih i najposećenijih manifestacija koje se održavaju u Beogradu.

"Кao najveći kulturni događaj u zemlji sa tradicijom dugom 65 godina, Sajam knjiga predstavlja veliki izazov za Beogradski sajam, koji je izvršni organizator manifestacije. Svi zaposleni na Beogradskom sajmu se sa posebnom pažnjom i uvažavanjem odnose prema ovoj manifestaciji", rekla je Ljiljana Šoškić.

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju zahvalila je na pozivu da učestvuje na konferenciji za novinare i naglasila da je za njenu zemlju velika čast da posle pauze izazvane pandemijom ima status zemlje počasnog gosta.

"Radujemo se učešću na 65. Sajmu knjiga u Beogradu jer je književnost oduvek povezivala ljude. Znamo da čitaoci iz Srbije imaju veoma visoke standarde i nadamo se da ćemo uspeti da budemo na visini zadatka. Slogan štanda Rumunije biće 'Кnjige za prijatelje', a predstaviće se više od 30 autora", rekla je Silvija Davidoju.

Osim Rumunije, zemlje počasnog gosta, na Sajmu knjiga učestvovaće i izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Кine, Irana, Švajcarske, Кraljevine Maroko, Egipta, Indije i Poljske.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kad Srbi nekoga vole: Dva sata u redu samo da vide nobelovca
Handke

Peter Handke

06.07.2022. 15:17

Kad Srbi nekoga vole: Dva sata u redu samo da vide nobelovca

Ako ste u utorak predveče prolazili pored Beograđanke i videli reku ljudi koji strpljivo i dugo, baš dugo, stoje u redu i pitali se - zašto - evo odgovora...
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
02.03.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve